Streak of break?

Ik had een ‘streak’ van vijftien dagen. Waar ik in de eerste week zo’n beetje te hooi en te gras mijn Chinese woordjes oefende, pakte ik het daarna veel grondiger aan: ik oefende elke dag dertig woordkaartjes en bekeek de video’s over de uitspraak van het Mandarijn-Chinees. En daardoor stond er dus een heuse streak van vijftien dagen in mijn app.

Tot die avond dat ik gezellig met mijn echtgenoot op de bank naar de televisie keek. Voordat ik het wist, was het middernacht. Weg streak. Ik heb het er verder maar bij gelaten. 

Opnieuw
De volgende ochtend begon ik vol goede moed opnieuw. Maar wat gek: ik wist opeens veel meer Chinese woorden in één keer goed te spellen dan in de weken daarvoor. En ik had ook opvallend veel vaker de intonatie en het klankpatroon goed verstaan. 

Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik vooruit ben gegaan. Kennelijk is er toch iets van het Chinees doorgedrongen in mijn hersenpan. Wow!

Onbewust leren
Zou het zo kunnen zijn, dat het helemaal niet zo ontzettend goed is om elke dag zo fanatiek te oefenen? Is eens in de veertien dagen een pauzedagje misschien zelfs een goed idee? 

Van Barbara Oakley leerde ik, dat ‘onbewust leren’ belangrijk is om nieuwe verbindingen in je brein te versterken. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je slaapt, dagdroomt, wandelt, muziek maakt of sport. Voorwaarde is wel dat je je in de periode daarvoor intensief met de leerstof hebt beziggehouden. 

Misschien hebben mijn hersens af en toe een break nodig, in plaats van een streak? En misschien geldt dat ook wel voor onze NT2-cursisten?

Voortaan neem ik elke vijftiende dag vrij. 

Ik wilde ze zo graag helpen – maar hoe?
In 2020 gaf ik lessen Nederlands aan inburgeraars, als NT2-docent in opleiding. NT2 staat voor Nederlands als tweede taal. Deze nieuwkomers in Nederland moeten binnen drie jaar hun inburgerings­examen doen. Ik heb mijn cursisten zien worstelen met onze taal. Vaak voelde ik me als docent met lege handen staan; ik wilde ze zo graag helpen – maar hoe? 

Daarom leer ik nu Mandarijn-Chinees. Ik wil ervaren wat mijn NT2-cursisten meemaken als een wildvreemde taal moeten leren. En ik hoop dat NT2-docenten en NT2-cursisten iets hebben aan mijn ervaringen en tips. 

0 thoughts on “Streak of break?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: