Start met het schrijven van ‘Morning pages’ – 10 tips

Moeite met keuzes maken? Is er een probleem waar je steeds tegenaan loopt? Vertrouw het tijdens het schrijven van je Morning Pages toe aan het papier. Als ik me ergens tegen verzet, dan is dat voor mij het moment waarop ik pen en papier pak en ga schrijven. Omdat ik wil weten wat er écht speelt. Schrijven voelt alsof ik mijn hoofd ontdoe van al mijn hersenspinsels. Ik ervaar meer ruimte, krijg inzichten en raak vol inspiratie.

Zo werkt het
Iedere dag begin je met het schrijven van drie ochtendpagina’s, ook wel ‘Morning Pages’ genoemd. De bedoeling is dat je je hoofd leeg schrijft. Het hoeft dus nergens over te gaan: het mag onzin zijn of gemopper. Schrijven wat er op dat moment in je opkomt. Bijvoorbeeld een klantafspraak waar je tegenop ziet, over dat je uitziet naar het weekend of huishoudelijke klussen waar je geen zin in hebt. Alles is dus goed, je kunt geen fouten maken.

Je hoeft niet ‘mooi’ te schrijven
En als je niks weet te schrijven, schrijf dan ‘Ik weet niet wat ik moet schrijven. Ik weet niet wat ik moet schrijven’, desnoods drie pagina’s vol. En de grap is, dat ik uit ervaring weet dat er na een paar regels altijd ‘zomaar’ van alles uit je pen rolt. Altijd. Heel bijzonder…

Met pen en papier
Kies ervoor om met pen en papier te schrijven, dat geeft het beste resultaat. Omdat je er daardoor meer gevoel in legt op een manier waarop dat met de computer niet lukt.

Ik begon zo’n acht jaar geleden met het schrijven van ‘Morning Pages’. Toen nog in heel prachtig mooie schriftjes met de meest geweldige afbeeldingen erop. Dat werd al snel een dure hobby, dus startte ik met het schrijven met vulpen op fotopapier, omdat dat lekker glad is en fijn schrijft. 

Tegenwoordig schrijf ik in neutrale A4 notieboeken, vooral omdat het ‘eerst een mooi nieuw schrift kopen voordat ik weer kan schrijven’ mij verschillende keren ervan weerhield om te blijven schrijven.

10 Redenen om Morning Pages te schrijven

  1. Je hebt een heel vol hoofd. Daardoor vergeet je regelmatig, je ervaart stress en.…
  2. Je ervaart ‘gedoe’ met een klant, waarbij je niet goed weet welke keuze je moet maken.
  3. Ontspannen? Daar heb je al maanden geen tijd meer voor. Dat wil zeggen: zo voelt dat.
  4. Er zijn een paar dingen die je dwars zitten, daar wil je graag duidelijkheid over.
  5. Je bent niet altijd even ‘handig’ in jouw manier van reageren. Je wilt beter en duidelijker leren communiceren over jouw grenzen.
  6. Je loopt steeds tegen dezelfde dingen aan in steeds weer dezelfde soort situaties. Je wilt weten welke overtuigingen jou in de weg zitten.
  7. Je wilt graag de reden weten waarom je soms reageert zoals je reageert.
  8. Je twijfelt soms of je nog wel écht blij en gelukkig wordt van jouw manier van ondernemen.
  9. Iemand uit je netwerk heeft iets gezegd dat jou triggerde. Je wilt helder krijgen waarom en waardoor.
  10. Je wilt meer aandacht voor de dingen die je doet. En een betere focus zou ook prettig zijn.

Waarom ik Morning Pages schrijf
Dat dagelijks schrijven zorgt voor rust in mijn hoofd en het geeft inzicht in mijn gedrag. Het zorgt voor duidelijkheid in mijn leven, zowel zakelijk als privé. Emoties die ik ervaar begrijp ik er ook beter door. Die nieuwe inzichten zorgen ervoor dat ik een volgende keer bewustere keuzes kan maken. Al schrijvend krijg ik antwoord op grote en kleine levensvragen. En de spookjes in mijn hoofd krijgen de aandacht die ze willen, waardoor ik meer rust ervaar.

Conclusie
Het schrijven van de Morning Pages is enorm behulpzaam bij het hele proces van verdieping en zelfonderzoek. Voor jou, als mens en voor jou als ondernemer. Want het helpt bij het helder krijgen van je aannames, overtuigingen, oordelen en taboes. 

Daarom adviseer ik mijn klanten ook om dagelijks te schrijven, helemaal als tijdens het 6 maanden traject blijkt dat ze tegen dingen aanlopen waardoor moeiteloos ondernemen en groeien met hun bedrijf maar niet wil lukken…

1 thought on “Start met het schrijven van ‘Morning pages’ – 10 tips”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: