Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Je kent het vast wel, het sprookje van sneeuwwitje en haar boze stiefmoeder. De stiefmoeder die wil dat de wereld om haar draait, die er alles aan doet om de mooiste te blijven. Zeker als het spiegeltje op een gegeven moment niet meer het juiste antwoord geeft. Niet zij, maar Sneeuwwitje is de mooiste van het land. Dat doet pijn! Zo’n pijn zelfs dat de stiefmoeder woedend wordt. Ze gaat zelfs zo ver dat ze Sneeuwwitje wil laten doden door een jager en als dat niet lukt ertoe over gaat haar te vergiftigen.

Het kwaad overheerst
Het karakter en het gedrag van deze stiefmoeder zie je terug in heel veel sprookjes. Vaak in de gedaante van de boze stiefmoeder (wat is dat toch met stiefmoeders?), maar ook in andere karakters. Het kwaad, het egoïsme overheerst. Sneeuwwitje, Doornroosje, Assepoester of een van de andere tegenspeelsters van het kwaad delven eerst bijna het onderspit, maar gelukkig komen ze altijd als overwinnaar uit de strijd.

Al die slechteriken
Ik ben een fan van sprookjes. Heb ook aardig wat boeken in mijn kast staan, zelfs in het Zuid-Afrikaans. Nooit heb ik me gerealiseerd dat het karakter van de slechteriken heel erg lijkt op het gedrag van narcisten. Pas nu ik ermee bekend ben, herken ik het. Ik houd ervan dat goed slecht overwint, dat er daarna nog lang en gelukkig wordt geleefd. Misschien helemaal niet realistisch, maar daar is het een sprookje voor.

Zoveel narcisme
Toen een cliënte me vroeg “Is het jou ook opgevallen dat in boeken en films zoveel narcisme voorkomt? Ik zie ze overal, of ben ik paranoïde geworden?” kon ik haar geruststellen. Ik zie het ook. Bewust of onbewust is het gedrag van de narcist of zelfs van de psychopaat als voorbeeld gebruikt voor de slechte personages. Dat is voor de kijker ook geruststellend: als ze maar slecht genoeg worden afgebeeld, is het niet erg dat het niet zo goed of heel slecht met ze afloopt. De sympathie hoort naar het slachtoffer te gaan, niet naar de slechte persoon.

Je leeft niet lang en gelukkig met een narcist
Zo werkt het in het echte leven ook. Je sympathie gaat uit naar de mensen met goed gedrag. Helaas laten narcisten dat ook zien als ze je willen binnenhalen en/of houden. Er wordt zand in je ogen gestrooid. Zie je het echter wel, herken je het gedrag dat bij de narcistische persoonlijkheidsstoornis hoort, dan is het zaak je sympathie in te trekken. Niet voor de persoon, niet voor de redenen waarom hij of zij zo is geworden, maar wel voor het gedrag. Dat gedrag werkt beschadigend. En hoe je het ook hoopt, het sprookje zal nooit uitkomen. Je leeft niet lang en gelukkig met een narcist.

Nu gaat het om jou
Alle sympathie mag nu naar jezelf gaan. Jij, die slachtoffer bent (geweest) van een narcist. Dat betekent niet dat je zielig in een hoekje moet gaan zitten, maar dat je voor jezelf mag erkennen wat je overkomen is. Dat je daar verdrietig en boos over mag voelen. Dus niet bagatelliseren, maar omarmen wat er is gebeurd. Je gevoelens erover omarmen. Dat maakt je geen slachtoffer, maar juist heel sterk. Je overwint, net als Sneeuwwitje en de anderen. 

Hulp nodig?
Heb je er moeite mee om de focus op jezelf te leggen? Om je leven weer om jou te laten draaien? Een jou die zichzelf niet wegcijfert, die niet pleast, maar leeft vanuit zichzelf. Met respect naar anderen. Ik begrijp het helemaal. Dat valt ook helemaal niet mee als je met een narcist te maken hebt gehad. Ik had het niet alleen gekund, deze stappen. Laat mij jou helpen. Hoe? Dan bespreek ik graag met je in een focussessie. Klik hier om hem aan te vragen.

0 thoughts on “Spiegeltje spiegeltje aan de wand”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: