Seksuele overdraagbaarheid en HSP

We hebben bijna allemaal één ding gemeen: aan ons leven gaat seks vooraf. De samensmelting tussen de ei- en zaadcel zorgt ervoor dat je een lichaam krijgt. Wist je dat de energie van die vrijpartij bepalend kan zijn voor jouw levensenergie? Het klinkt misschien wat ver gezocht, maar wanneer je een vrijpartij hebt waar ouders vol overgave en liefde zijn, geeft dit een andere binnenkomst.

Het komt vaak voor dat mensen met verminderde aandacht in het hier en nu zijn. Ze zijn dan afgescheiden van het lichaamsgevoel en de intimiteit. Emoties spelen een grote rol, zowel positief als negatief. De energie die ontstaat tijdens de vrijpartij tussen je vader en je moeder bepaalt in meer of mindere mate jouw levensenergie. Deze lijn kunnen we zelfs nog doortrekken verder het verleden in. Energie wordt doorgegeven en overgenomen. Dit zijn onbewuste processen. Toch kunnen ze behoorlijk in de weg staan. Zo kunnen we zelfs nog verbonden zijn met onze voorouders.

Een vuilnisbak van onverwerkte energie
Door de eeuwen heen is de seksualiteit behoorlijk vervuild. We zijn ongelooflijk vaak gekwetst in seksuele ervaringen. Tijdens een seksuele ervaring komen driften naar boven die diep uit ons systeem komen. Letterlijk en figuurlijk een ontlading. Wanneer je klaarkomt, laat je spanning los. Wat onderdeel van die spanning kan zijn is frustratie, boosheid, onderdrukte pijn en verlangens. Voor je het weet is seksualiteit een soort vuilnisbak geworden van onverwerkte energie. 

Contact met jezelf
Als hoog sensitief persoon ben je juist heel gevoelig voor onverwerkte energie die tijdens het vrijen ongeremd kan loskomen. Je absorbeert het als het ware in je systeem. Dit kan ervoor zorgen dat je na de seks een leeg en afgescheiden gevoel hebt. Een diepe eenzaamheid kan je overmeesteren. Je hebt hier geen controle over. Oude, vaak onbewuste lichaamsherinneringen komen bovendrijven. Veel vrouwen kunnen moeilijk contact maken met hun buik en onderste chakra’s. Dit uit zich onder meer in het gevoel van eigenwaarde, ruimte innemen en voor zichzelf opkomen. Bij mannen is het vaak moeilijker om hun hart te openen en hun emoties te omarmen. Dit kan een bedreigend gevoel van kwetsbarheid en onzekerheid geven. Het sluiten van het hart geeft een emotionele kou en gebrek aan verbinding.

Balans herstellen
Contact met jezelf betekent dat je ‘ja’ zegt tegen wie je bent. Accepteert wie je bent, ook al ben je niet volmaakt. Zo krijg je een basis van zelfliefde. Vanuit deze liefde voor jezelf ontwikkel je steeds meer begrip voor je eigen menselijkheid. Hierdoor wordt je blik zachter en minder oordelend naar jezelf en de ander. Er zijn wonden die geheeld mogen worden, zowel bij mannen als bij vrouwen. 

Seksueel overdraagbare energie
Veel gevoelige mensen weten wel dat ze heel makkelijk energie van de ander overnemen. Dat dit tijdens de seks gebeurt, is dan ook een logisch verhaal. Je versmelt letterlijk en figuurlijk met elkaar. Vanuit seksuele teleurstellingen in het verleden kunnen overtuigingen en oordelen ontstaan. Het komt zelfs voor dat je systeem gewend raakt aan relaties waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je toch weer kiest om over je grenzen te laten gaan. Je stelt jezelf op de laatste plaats. Onverwerkte emoties uit de jeugd kunnen ineens weer opspelen in je seksuele relatie. Energie zoekt de makkelijkste weg en wil altijd verwerkt worden. Daarom is het zo belangrijk om je te bevrijden van beladen energie. Voor je het weet geef je het weer door aan de ander.

In de praktijk
Amber komt in mijn praktijk, ze is 17 jaar. Haar moeder heeft mij gebeld omdat ze zich zorgen maakt om haar dochter. Amber beschadigt zichzelf en verafschuwt haar lichaam. Ze heeft bijna geen vrienden en ze trekt zich steeds meer terug in zichzelf.  Ik vraag aan Amber wat ze nodig heeft. Veiligheid is een belangrijk thema. Haar mentale deel is goed ontwikkeld, alleen het voelen lijkt een onbekend gebied. Ik breng haar beetje bij beetje bij haar gevoel. Amber is een heel gevoelig meisje en vervloeit heel makkelijk met de energie van andere mensen. Dit is voor haar dan ook een reden om zichzelf steeds meer terug te trekken. Ze voelt hun pijn, frustratie en verdriet. Ik leer haar om zichzelf te begrenzen, haar energieveld kleiner maken is belangrijk, anders blijft ze voelen wat de ander voelt. Hierdoor vergeet ze zichzelf en reageert vanuit een reflex op de energie die niet van haar is.

Trauma
Ik laat haar contact maken met haar eigen lichaam en vraag wat ze ervaart. Ze geeft al snel aan dat ze buikpijn krijgt terwijl ze wat in elkaar kruipt. Ik vraag door wat er nog meer gebeurt, ze krijgt ineens beelden die schokkend lijken. Een broer van haar vader lijkt seksuele handelingen te verrichten met de jongere Amber. Het beeld en het lichaamsgevoel lijken overeen te komen wanneer ik voorzichtig doorvraag. Dit is een heel kwetsbaar terrein,  lijkt te verdwijnen en voelt haar lichaam vervolgens niet meer. Ik vraag haar van een afstandje te kijken vanuit een veilige ruimte naar wat er gebeurt. Ze blijft hetzelfde beeld zien. Ik breng haar weer terug in het hier en nu.

In de nabespreking zegt Amber dat ze het niet goed begrijpt. Ze stelt voor om haar moeder de volgende keer mee te laten komen. Het kan belangrijk zijn om de geschiedenis wat duidelijker te krijgen.

Doorgeven
Het blijkt een gouden greep. Wanneer we de ervaring van Amber bespreken met haar moeder verschiet die van kleur. Tranen rollen over haar wangen wanneer ze vertelt dat het haar verhaal is. Ze vertelt dat ze haar man al kent vanaf haar 14e jaar. Peter, haar man komt uit een groot gezin. Een broer die drie jaar ouder is heeft haar moeder diverse malen ongewenst tegen zich aangedrukt en betast. Dit was voor haar heel bedreigend. Ze heeft het nooit aan Peter durven vertellen. Nu zoveel jaren later komt de onderdrukte pijn eruit. Amber slaat een arm om haar moeder heen en zegt; ‘mam ik heb altijd je pijn gevoeld maar wist niet waar het vandaan kwam.’

Amber is zo verbonden met haar moeder dat ze deze onderdrukte pijn als het ware geabsorbeerd heeft en er haar eigen pijn van heeft gemaakt. Bewustwording is heel belangrijk. De energie is nu gescheiden en vervolgens losgelaten. Ze gaan beiden opgelucht naar huis.

Wat kan ik voor jou betekenen?
 Wanneer seksualiteit verbonden is met pijnlijke ervaringen is het belangrijk om dit te helen. Er zijn steeds meer mensen die op zoek zijn naar groei en inspiratie om meer vanuit hun essentie te kunnen leven. Hier is bewustzijn voor nodig. Zeker wanneer je hoog sensitief bent is het belangrijk om de vervuilende energie te onderzoeken en vervolgens los te laten. Seksualiteit brengt je thuis bij jezelf en dit is de sleutel naar zelfbevrijding. Je hoeft dan niet meer te reageren vanuit een pijn of angst. Dit maakt plaats voor een krachtige, liefdevolle en creatieve energie.

Ik help je graag vanuit een sfeer van rust en veiligheid. Mijn begeleiding gaat verder dan alleen praten. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten. Zo kunnen we samen afstemmen op wat jij nodig hebt om je mooiste zelf te worden.

3 thoughts on “Seksuele overdraagbaarheid en HSP”
  1. Mooi Anna! In seksualiteit zit zoveel kwetsbaarheid, maar ook zoveel mooie en positieve energie als hier met zorg mee omgegaan wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: