Schrijf gewoon eens een brief(blog)

We schrijven niet veel brieven meer anno 2020. Wat jammer vind ik dat, want vroeger had ik bergen penvriendinnen. De fijne kriebel in je buik als de post kwam en er zat zo’n mooie envelop voor mij tussen. Snel met een kop thee en een koekje naar m’n kamer, er goed voor gaan zitten en dan voorzichtig de envelop openmaken. Joepie! Lezen, glimlachen, soms een traan, meeleven…

En dan snel mijn eigen postpapier erbij pakken; welke past bij mijn verhaal, welke zal de brieflezer aanspreken? Vulpen erbij en schrijven maar. Soms eerst in klad en daarna in net. Ik vond het een feestje en was er uren mee zoet.

Verhalen vertellen
Whatsapp en email hebben de brieven van vroeger vervangen. Maar als blogtrainer en schrijfcoach leer ik mijn cursisten om weer verhalen te vertellen, zoals we vroeger deden. Een blog schrijven is gewoon een verhaal vertellen, het kan over van alles gaan. Ik word daarom ook zo blij van de briefblogs, wat een prachtige combinatie is dat. En omdat je een brief echt richt naar iemand, doet dat iets in de energie en/of in jouw eigen helingsproces.

Naar wie schrijf je een briefblog?
Schrijf bijvoorbeeld eens een blog in de vorm van een brief aan jouw ideale klant. Vertel in je brief wat jij van hem/haar hebt geleerd. Of een briefblog aan een overleden dierbare. Op 2 november is het Allerzielen, we herdenken de overledenen, een prachtig moment om een briefblog te schrijven aan degene die jij herdenkt. Je zult zien hoe helend dat werkt en hoeveel steunbetuigingen je ontvangt van anderen. Iets wat niet gebeurt als jij je stil houdt en hier niets over deelt, terwijl je het misschien even moeilijk hebt. Of op de verjaardag of overlijdensdag van die dierbare.

Prachtige voorbeelden van mijn bloggers
Zo plaatste Joke Brons vorig jaar op Dierendag het blog Speel maar fijn lief vriendje hier op Blogzinnig. En Anna Touw-Smit verwerkte een boodschap aan haar overleden vader in haar persoonlijke blog: Papa, ik vergeef je. Zo mooi gedaan. Echt, het effect bij jezelf én je lezers is enorm.

We leren de briefschrijver wat beter kennen
Of je nou een briefblog schrijft aan nog levende of overleden zielen, het universum pakt het op, daar ben ik van overtuigd. En jouw volgers en lezers leren je weer een beetje beter kennen.

Een échte brief
Maar wat natuurlijk allerleukste blijft, is om mooi briefpapier te kopen (of misschien heb je nog wat bewaard) en een handgeschreven brief te schrijven naar iemand die als eerste in je opkomt. Of iemand die het juist nu in coronatijd heel goed kan gebruiken. Of een liefdesbrief! Ook zo verrukkelijk. Dan creëer je hoe dan ook een fijne kriebel in de buik en een lach op het gezicht van die ander.

Ik koop mijn briefpapier altijd bij Meerleuks.nl, een verrukkelijke winkel met een fantastische service. Verheug jij je er al op? Ik wens je veel briefplezier. Wil jij vaker schrijven en kun je wel een opstapje gebruiken? Kijk dan welke schrijftraining bij jou past.

8 thoughts on “Schrijf gewoon eens een brief(blog)”
 1. Ik vind brieven schrijven heerlijk en heel waardevol. Fijn om er weer even aan herinnert te worden.

  Ga vandaag nog een brief schrijven aan mijn ziel.

  1. Oh ja, een brief schrijven aan mijn ziel, die had ik nog niet gedaan. Ga ik doen.
   Ik had wel een hele lieve bedankbrief geschreven aan mijn ego een poosje geleden. Ook heel bevrijdend. Met dank aan de goede zorg en bescherming, maar dat het ook een tandje minder kan en niet meer nodig is, hahaha.., Heerlijk!

 2. Mooi voorstel Marije om op 2 november te gaan schrijven. Ik zal een brief schrijven aan mijn eigen jongere kind, met de wetenschap van NU. Es kijken wat zich nu mag openbaren.
  Het is altijd weer verrassend en ook vaak helend.
  Moest daarnet ook denken aan de dialoogbrieven, die ik aan mijn ongeboren (eerste) kinderen geschreven heb. Waarbij ik ze ook hun namen gegeven heb en hun plek. Hoe bijzonder was dat!
  Dankjewel voor je suggestie Marije en mooi wat je schrijft over de Nieuwe Tijd, ik voel ‘m ook in vermoeidheid en stilstaan.
  Lieve groet,
  Els

  1. Wat doe je dat mooi Els. Had ik inderdaad nog als suggestie kunnen geven, om een brief te schrijven aan je ongeboren kind(eren). Dank voor de tip. En veel schrijfplezier en rust in deze storm. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: