Project Rembrandt, spelen met licht

Nog steeds laten mensen zich inspireren door de werken van Rembrandt. Toeristen die een kijkje komen nemen in het Rijksmuseum, waar de Nachtwacht hangt. Schilders die de techniek willen beheersen van licht en donker, zoals Rembrandt dat deed en fotografen dat doen; spelen met het licht. Deze techniek – Clair obscur (sterk contrast tussen licht en donker) wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt en geeft een interessant resultaat voor de kijker. Ik wil je er graag meer over vertellen zodat jij jouw kijker ook kunt verleiden met jouw beelden.

Op dit moment is er een nieuw seizoen te zien op NPO 1, dat Project Rembrandt heet. Het is een wedstrijd van amateurschilders die leren om de techniek van Rembrandt eigen te maken. Het gaat er niet om dat ze zijn werk letterlijk kopiëren, maar zich laten inspireren voor hun eigen werk.

Schilderen
Zelf ben ik enige jaren geleden begonnen met schilderen en, hoewel ik nog steeds een beginneling ben, zie ik wel welke schilderijen mij aanspreken en welke niet. Het zijn vooral de werken waarbij het contrast goed is uitgevoerd, die direct mijn aandacht grijpen. Zo volg ik een YouTube Art Channel van Lisa, die in al haar video’s zegt: “Make your light’s light enough and your darks dark enough.” Op het moment dat dat niet het geval is, dan krijg je een vlakke afbeelding zonder dynamiek. De kunst is dus om te zorgen voor voldoende contrast. 

Bathroom lighting
Met bathroom lighting wordt het licht in de badkamer bedoeld. Dit is voornamelijk licht dat van boven komt. Het is je vast wel eens opgevallen dat spierbundels in dat licht wel heel erg mooi uitkomen. Dat komt, omdat er schaduwen worden gevormd aan de onderkant van je buikspieren, waardoor diepte wordt gecreëerd. Daardoor lijken je buikspieren meer aanwezig (zichtbaar) dan in andere omstandigheden. Op deze foto van Glyn Dewis is dat goed te zien. 

Schilderen met licht
Zoals ik al eerder beschreef was Rembrandt hier een meester in. Hij wist precies daar de accenten te leggen, waardoor een schilderij spannend en interessant werd. Zo sterk zelfs dat je naar de donkere partijen van zijn werk gaat kijken om nog meer te ontdekken in zijn schilderij. Tijdens het Ultimate weekend bij Frank Doorhof hebben we gewerkt met datzelfde principe. Dus welke onderdelen van je afbeelding dienen zo te worden uitgelicht dat het resultaat tot de verbeelding gaat spreken?

Lichtbronnen
In de foto van Loes (boven dit blog), die ik tijdens de workshop maakte, zie je hoe het licht subtiel is geplaatst. Delen zijn bewust donker gehouden, maar links komt Loes los van de achtergrond door een lichtbron van die kant. Op de achtergrond schijnt een lichtbron en ze heeft links een lichtbron. In deze onbewerkte foto laat ik je zien hoe je op deze manier kunt spelen met licht.

Het basisprincipe van schilderachtig licht
Om op deze wijze een spannend en interessant beeld te creëren werk je vanuit een black canvas. Een black canvas begint met een geheel donkere omgeving. Vervolgens ga je lichtbronnen toevoegen. Dit kan bestaand licht zijn vanuit een raam, maar ook door bijvoorbeeld een kaars of lamp. Hoe meer licht je toevoegt, hoe vlakker je beeld uiteindelijk weer wordt. Bij de instelling van je camera is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het donkere gedeelte nog steeds interessant blijft. Dat wil zeggen dat het niet volledig zwart is, tenzij hier niets interessants gebeurt.

Komende feestdagen
Nu het ernaar uitziet dat we Kerst dit jaar niet op de manier kunnen vieren zoals we gewend zijn is het extra leuk om toch in die sfeer te komen. Mijn uitdaging voor jou is om een korte video te maken met schilderachtig licht, zoals Rembrandt dat deed. Maak gebruik van de technieken die ik hier heb toegelicht. Ik zou het superleuk vinden als je de video wilt delen op mijn Facebookpagina van Slim Online Video.

5 thoughts on “Project Rembrandt, spelen met licht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: