Open over het gevoel tijdens een first date

Een avond tv kijken is bij mij een zeldzaamheid. Zo af en toe zit er een programma tussen dat ik erg leuk vind en waar ik wat mee kan. Vaak neem ik er de tijd niet voor en ga wat anders doen. Nu volg ik echter alweer een tijdje First Dates. Voor mij is het een tv-moment dat geregeld terugkomt. Kijkend naar ‘echte’ mensen verwonder ik me geregeld over de openheid over hun leven en wat ze hebben meegemaakt. Gepest, burn-out, depressief… het wordt openlijk gedeeld.

Echte mensen die zichzelf laten zien
Tv-programma’s waar het om mensen draait, dus niet met acteurs , vind ik erg leuk om te kijken. ‘Echte’ mensen met echte gevoelens die zichzelf laten zien. Voor mij is dat pure ontspanning. Even naar andere mensen kijken wat ze doen, vinden, hebben meegemaakt en beleven.

Gedurende een diner voorafgaand met een drankje aan de bar tasten twee mensen elkaar af. Dit is vooral figuurlijk, hoewel er fysiek ook af en toe wel het een en ander gebeurt. Ze kennen elkaar niet en gaan, zoals de titel het al beschrijft, op een date met elkaar. Dit komt tot stand doordat de deelnemers zich vooraf kunnen opgeven of opgegeven worden waarbij ze kunnen laten weten waar hun voorkeur naar uitgaat.

Een weergave van de relatiezoekende Nederlanders
Aan het programma doet een mooie mix van mensen mee die, voor zo ver ik het kan overzien, een goede weerspiegeling is van de samenleving. En dan met name van dat deel dat op zoek is naar een relatie. Zo trekken er per programma zo’n zes gedekte tafeltjes met twee daters aan je oog voorbij. Van alles zit erbij: oud, jong, mensen uit de stad, van het platteland, vegetariërs, wel of niet alcohol drinkend, wel of niet gelovig. Eigenlijk voor ieder wat wils.

Hoe werkt het?
Vaak is het een leuke ontmoeting waarbij er, door overeenkomsten, mooie gesprekken ontstaan. Ze delen geregeld echt wat ze bezighoudt, waar ze mee bezig zijn, wat ze hebben meegemaakt in het verleden en ze gemaakt heeft tot wat ze zijn geworden. Met name de wisselwerking tussen twee mensen waarbij je een gezamenlijke chemie ziet ontstaan, is geweldig om naar te kijken. De liefde vinden en op de lange termijn een relatie aangaan is uiteindelijk de bedoeling.

Opvallend goede matches
Er zijn niet zoveel mensen die er een relatie aan overhouden. Wel zijn de dames en heren, heren en heren en dames en dames vaak opvallend goed gematcht. Vriendschappelijk willen ze elkaar vaak nog wel zien na het programma. Maar de liefde, die laat zich dus niet zo makkelijk sturen in een anderhalf durende ontmoeting. Waarvan je als kijker, per gematcht setje misschien 10 minuten terugziet in de uitzending.

Het hart op tafel
Ik vind het bijzonder dat mensen, die elkaar over het algemeen niet kennen, zo kortstondig en snel hun hart openen en daar de ander in rond laten kijken. Aan de hand van vragen wordt er veel persoonlijke informatie uitgewisseld. Informatie die ze misschien wel nooit met iemand delen in hun dagelijkse leven. Ze leggen naast hun mes en vork hun hart op tafel. Open en bloot voor hun tafelgenoot ,maar dus ook voor de kijker thuis. Ze onthullen geregeld zaken waarbij het al direct duidelijk is dat ze zich kwetsbaar, heel kwetsbaar zelfs, opstellen. 

Open en eerlijk wordt er van alles gedeeld
Het programma raakt me en dan met name wat mensen delen met elkaar. Er wordt gedeeld dat vaders en of moeders zijn overleden. Of er kinderen gewenst zijn, eerdere relaties. Maar ook over zaken die naar mijn idee iemand nog kwetsbaarder maken. Vooral als er dan ook nog, hoe subtiel ook, een camera aanwezig is. Hierbij denk ik aan mensen die zijn gepest en daar nu nog duidelijk hinder van ondervinden. Open en eerlijk delen ze wat er is gebeurd. Vaak gaan ze daar niet tot op het detail op in. Tenminste, dat is wat ik te zien krijg. Het wordt aangestipt en na wat vragen wordt er weer naar een ander onderwerp uitgeweken. Ook mensen die best onzeker zijn, een burn-out hebben gehad of depressief zijn geweest laten zich geregeld zien en horen in First dates. Natuurlijk is het een dwarsdoorsnede van onze samenleving, maar ik blijf het opvallend vinden dat ze dit durven te laten zien tijdens een eerste ontmoeting met iemand. 

Niet jezelf durven zijn
Elke keer dat ik de emotie van die mensen zie, betrap ik me op de gedachte dat er best veel mensen zijn gepest en wij dus als Nederlanders niet zo tolerant zijn als we zelf denken. Het is blijkbaar een eenheidsworst. Als je anders bent en dus boven het maaiveld uitsteekt, wordt daar wat van gevonden en gezegd. Openlijk of op een andere manier. Het raakt me. Jammer dat er niet geleefd kan worden zonder een sticker op iemand te plakken die anders is dan jij. Vaak gebeurt dit zonder dat de persoon, die pest, door heeft wat voor schade er bij iemand kan ontstaan. Schade die soms wel een leven lang wordt meegenomen en iemand kwetsbaarder maar ook kleiner maakt. Er is immers ooit een boodschap ingeprent dat je niet mag zijn wie je bent. Dat je niet goed bent zoals je bent. En daardoor dus niet volop durft te gaan stralen en in zijn kracht durft te gaan staan. 

Andersdenkenden zorgen voor veranderingen
Durven vertrouwen in het eigen kunnen, je laten zien zoals je bent en dit alles zonder schroom. Wat een ander ervan denkt is niet zo belangrijk. Dat lijkt me geweldig om terug te zien bij al deze mensen. Zodat ze gaan doen waarvoor ze hier zijn. Vaak zijn de uitzonderingen in de wereld namelijk degenen die het leven meer kleur geven: de uitvinders, schilders, kunstenaars, zangers, muzikanten, andersdenkenden, creatievelingen. Zij zijn degenen die zorgen voor beweging in de wereld. Ze hebben een grote invloed op veranderingen, uitvindingen en zorgen dat er groei plaatsvindt in het groot of in het klein. Hun ideeën hebben de wereld gevormd tot wat deze is.

Ook beroemdheden zijn gepest
Mensen die het verschil maken in wat ze doen om zo de wereld vooruit te helpen met hun unieke zijn. Ja dat zijn dus mensen als Elon Musk die de elektrische auto in de markt zet. En boekenschrijver George Orwel van 1984 en Animal Farm. Maar ook zanger Ed Sheehan en Duncan Laurence, de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019. En wat dacht je van entertainer en zangeres Lady Gaga, zangeres Rihanna, regisseur Steven Spielberg, de presidenten Bill Clinton en Barack Obama? Of Tiger Woods, een hele bekende golfer, zanger Charly Luske, presentatrice Anita Witzier,  voormalig model Daphne Deckers, de YouTubers Enzo Knol en Milan Knol,  actrice Georgina Verbaan en historicus Maarten van Rossem. 

Zonder belemmeringen en met zelfvertrouwen
Maar ook  talloze mensen die niet beroemd of bekend zijn op lands- of wereldniveau hebben hun impact, ideeën en bijdrage geleverd om het verschil te maken. Iedereen kan een verschil maken. Als dit zonder belemmeringen door onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen kan, is dat beter. Zodat je er vertrouwen in hebt en kunt gaan doen wat het beste en mooiste is. Strevend naar je beste zelf omdat je niet meer bang bent om te stralen en je te laten zien. Een mooi streven voor de toekomst, zonder burn-out of depressie, die misschien ook wel zijn ontstaan door onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Houden van jezelf doe je dan zeker. Met de liefde komt het dan ook wel goed, of je nu wel of niet tafelt bij First dates.

Hypnotherapie
Met hypnotherapie komt er op een eenvoudige manier een einde aan je onzekerheid en wordt ervoor gezorgd dat je verder kan vol vertrouwen in jezelf en de weg die jij aflegt. Meer weten? Neem dan contact met me op: www.kailosinzichten.nl/contact

0 thoughts on “Open over het gevoel tijdens een first date”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: