Ook jij kunt de taal van jouw hond leren verstaan

We zagen er eentje bij de Welkoop. Een prachtige, blije pup. Pikzwart, met licht krulhaar en enorm lange hangoren. “Zo lang dat ze er af en toe over struikelt als ze haar neus achternagaat” zegt haar verzorger als we even in gesprek zijn. Mijn jongste dochter vraagt of ze haar mag aaien en dat is helemaal oké. Het hondje geniet zichtbaar van het contact. Ik informeer naar het ras en vraag langs mijn neus weg hoe het gaat. De verzorger vertelt dat ze af en toe ’s nachts haar bed uit moet om het hondje te laten plassen. “Het is net of ik weer een baby heb” zegt ze. Aan haar glimlach kan ik zien dat ze enorm van het hondje geniet en daar de gebroken nachten graag voor over heeft. Het hondje dartelt om mijn dochter heen, die inmiddels op haar hurken is gaan zitten. “Pupjes ruiken altijd zo lekker” verzucht ze. Ze kan maar moeilijk afscheid nemen.

Voorbij de traditionele hondenopvoeding
Afgelopen weekend heb ik mijn opleiding tot hondengedragsbegeleider afgerond. Anderhalf jaar studie en praktijk, overwegend in Brugge en deels online vanwege corona. Bijzonder om in een Vlaams-Nederlandse opleidingsgroep te zitten en de verbondenheid te ervaren vanwege een grote liefde die we delen. We willen allemaal ‘alles’ weten over honden, hondentaal, hondengedrag en opvoeding. We hebben een verschillende achtergrond, zowel qua levenservaring, professionele ambities en eigen ervaring met honden. Dat is enorm verrijkend. Tijdens het opleidingstraject word ik mij steeds meer bewust van de hoeveelheid aannames die wij mensen hebben in het omgaan met honden. Dingen die we doen omdat we ze nu eenmaal al jaren zo doen en waarbij we ons niet eens meer afvragen of het goed is voor de hond.

Pijnlijke oordelen van anderen
Omgaan met honden is niet alleen maar leuk. Gedrag dat je niet begrijpt kan enorm frustrerend zijn. Soms worden we daarbij ook nog geraakt door wat anderen daarover te zeggen hebben. Zinnen die moeiteloos uit mijn pen vliegen en die jou misschien ook bekend voorkomen als je een hond hebt:

  • Je moet zorgen dat jij de baas bent
  • Die hond van jou is dominant, pas maar op dat hij je niet boven het hoofd groeit
  • Ik weet zeker dat hij bij mij wel aan de voet zou volgen
  • Schaam jij je niet, met zo’n onopgevoede hond?
  • Je moet hem strenger corrigeren, dan luistert hij vanzelf

Stemmen, echo’s uit een ver of minder ver verleden. Oordelen van anderen, die het beter denken te weten dan jij. Adviezen waar je niks aan hebt. Omdat degene die het zegt niet 24/7 bij jouw hond is. En jij de enige expert van je hond bent. Toch kan het zijn dat je sommige gedragingen van je hond niet begrijpt. Of ronduit irritant vindt. Je wordt ongeduldig, verheft misschien wel je stem. Of je trekt aan de riem als die gespannen staat. We zijn allemaal mensen en ons geduld raakt soms op.

Eerst de relatie
Het is zo bijzonder om de communicatiemiddelen van de hond beter te leren kennen. Inzicht in de taal van honden maakt dat we het gedrag heel anders gaan interpreteren. Alles draait om verbinding, connectie. Eerst met jezelf en dan met je hond. Kun je vanuit je hart communiceren met je hond? Wat verlang jij van je hond en zijn deze verwachtingen realistisch? Wat kun jij je hond geven?

Puppy welzijn
Een pup heeft de eerste vier maanden vooral zorg nodig, vanuit een ouderrol. Het is cruciaal dat een pup zich veilig voelt, dat is een basisvoorwaarde voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Steun je hondje, geef hem het gevoel dat je er voor hem bent. Socialisatie is geen training, maar vooral een natuurlijk proces. De pup heeft aangeboren mogelijkheden om samen te leven met een gezin.

De connectie opbouwen begint thuis, met voeden, verzorgen en spelen. Als je pup eraan toe is om mee naar buiten te gaan, geef dan vooral ondersteuning. Wandelen aan de riem is vaak lastig voor een pup, die de vrijheidsbeperking nog niet gewend is. Een langere lijn kan een goed hulpmiddel hierbij zijn. Wandel korte stukjes, een richtlijn is vijf minuten per maand leeftijd. Langer wandelen is belastend voor het lijfje dat volop aan het groeien is.

Door hondenogen bekeken
Heb jij een pup of een jonge hond en heb je vragen over de opvoeding? Ik geef puppy coaching bij jou aan huis met als uitgangspunt ‘een blije pup in een ontspannen gezin’. Ook de zomermaanden ben ik beschikbaar voor afspraken. Je kunt contact met me opnemen via https://susanvanderbeek.nl/door-hondenogen-bekeken/ Even doorscrollen naar hondengedragsbegeleiding en hondenopvoeding.

1 thought on “Ook jij kunt de taal van jouw hond leren verstaan”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: