Nog meer boekentips van onze bloggers

Schrijvers en bloggers zijn vaak fervente lezers. Ook in mijn bloggenootschap zitten veel boekenwurmen. Ik vroeg hen welke boeken ze deze zomer hadden verslonden en de reacties blijven binnenstromen. Zo leuk! Vorige week deelde ik al zes boekentips in mijn blog Welke boeken lazen de auteurs van Blogzinnig deze zomer? En vandaag deel ik er nog eens vijf. Kijk maar snel welke boeken jou aanspreken.

Hele gaaf dat Christa Vermeer deze bestseller van Susan Smit al heeft gelezen; in het bloggenootschap grappen wij regelmatig over onze hedendaagse hekserij. Er bevinden zich heel veel moderne heksen in de groep. 

Susan Smit laat in dit boek zien hoe de oude natuurreligie je in het hier en nu kan helpen bij het omgaan met emoties, het op peil houden en opschonen van je levensenergie, de verhouding tot je lichaam en seksualiteit, het benutten van creativiteit, intuïtie en scheppingskracht, en de zorg voor de aarde en elkaar. Kortom, hekserij leert ons hoeveel de natuur en vrouwelijke waarden ons te bieden hebben.

Kortom, allemaal thema’s waar wij hier op Blogzinnig ook veel over schrijven!

Laura Lundell las Op zoek naar de moederboom. De auteur van dit boek – de wereldberoemde ecologe Suzanne Simard nodigt ons uit om op een geheel nieuwe manier naar bomen te kijken en laat zien wat we van ze kunnen leren. Haar hele leven heeft ze verrassende waarheden verzameld: dat bomen sociale, communicatieve wezens zijn, met in hun middelpunt een moederboom. Dat is een mysterieus, ondergronds netwerk dat alle bomen en planten in het bos verbindt en ondersteunt op de manier waarop families en menselijke samenlevingen dat doen. Deze onverbreekbare banden garanderen ons voortbestaan.

Niemand op onze planeet heeft meer gedaan om onze kennis over bomen te verdiepen dan  Suzanne Simard. Zij wordt alom geprezen door haar vermogen complexe ideeën over de natuur over te brengen op een manier die even diepgravend als betoverend is.

Heb je de Netflix-serie Outlander gezien? Ik vond ‘m geweldig! Maar ik wist niet dat hij ook in boekvorm bestaat. Willy Sietsma heeft vanwege Long-Covid nog weinig energie en vertelde: “Ik lees enorm veel nu ik niet zo veel op pad kan. Ik ben de serie van de Reiziger van Diana Gabaldon opnieuw aan het lezen, nog een paar delen te gaan en dan door met het laatste deel dat ik nog niet gelezen heb.” 

De Reiziger-serie is een klassieker: prachtige historische romans over een liefde die plaats en tijd overstijgt. Een klein inkijkje in Deel 1 – De reiziger: Claire Randall stuit tijdens een wandeling in de Schotse Hooglanden op een stenencirkel… en wordt wakker in het Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De jonge Schot James Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen trouw en verlangen en tussen twee onverenigbare levens.

Agnes Haulussy-Zaal vertelt: “Ik heb het  boek Anders gelezen van Frans de Waal. Het gaat over gender observaties bij primaten (chimpansees en bonobo’s). Wat een geweldig boek en zo leuk en super interessant om meer te leren over menselijk gedrag. Een aanrader! We kunnen enorm veel leren van onze meest naaste verwanten: de chimpansees en bonobo’s. Wij zijn eigenlijk de derde chimpanseesoort.

Wat is het geheim van de door vrouwen geleide vreedzame samenleving van bonobo’s? En wat kunnen wij mensen leren van mannelijke dominantie en territorialiteit bij chimpansees? Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat genderverschillen het resultaat zijn van sociale vorming, maar De Waal toont aan dat het een biologische basis heeft. Hij behandelt onderwerpen als genderidentiteit, seksualiteit, gendergerelateerd geweld, vriendschap en zorgzaamheid, en laat overtuigend zien dat de evolutionaire biologie bijdraagt aan een genuanceerder cultureel begrip van gender.

Zo leuk, een gouwe ouwe die ook nog ergens in mijn boekenkast staat. Willy Prins herlas Het lelietheater afgelopen zomer en zegt: “Ik verbaas me nog steeds over de bizarre omstandigheden waarin de Chinezen verkeerden in de tijd van Mao. De gruwelijke heropvoedingskampen die er waren waar ook kinderen mee te maken kregen. En dan de veerkracht van het meisje Lian die dwars ingaat tegen de heersende ideeën van het kastenstelsel. Je kunt het je haast niet voorstellen hier maar er zijn nog steeds van die kampen in de wereld. Verschrikkelijk.”

Toen ik dit boek lang geleden las, wist ik haast niets over China en de Culturele Revolutie. Dit boek was dus zo leerzaam voor mij. Ik ben daarna ook haar andere boeken gaan lezen en was een periode echt gefascineerd door de Chinese cultuur en geschiedenis.

3 thoughts on “Nog meer boekentips van onze bloggers”
  1. Zo leuk, al deze boekentips! Dank.

    De Reiziger cyclus van Diana Gabaldon bestaat inmiddels uit 10 boeken: Vertel het de bijen, delen 1 en 2. Als ik het goed heb begrepen, zijn dat de laatste.

    Boeken 1 t/m 6 zijn verfilmd, dus daar kunnen we nog lekker wat van tegemoet zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: