NLP en schrijven is een gouden combinatie

In de NLP communicatie- en leiderschapstrainingen die ik verzorg zie ik sommige cursisten heel veel schrijven, aantekeningen maken. Soms hele verhalen en soms alleen een paar zinnen. Er zijn cursisten die elk inzicht, quote, tip, model, verhaal of ervaring op schrift vastleggen.

Sommige cursisten schrijven wat minder en leggen hun ervaringen en inzichten vast in korte zinnen of losse woorden. Iedereen heeft namelijk een eigen manier van leren, onthouden en ontwikkelen.

Wat ik in het algemeen wel heb ontdekt is dat schrijven en NLP een gouden combinatie is. Een typisch gevalletje van 1 + 1 = 3!

Waar gaat NLP over?
Wat is NLP nou eigenlijk? En waarom is dit zo verstekend?
Ik zou die vraag op wel 80 manieren kunnen beantwoorden. Je hebt NLP te doen om te ervaren wat het is. Als ik dan toch een poging waag om in woorden te vatten wat NLP is, schrijf ik het volgende: 

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een verzameling van praktische en toepasbare modellen en structuren, inzichten en vaardigheden die gaan over succesvol zijn, in je kracht staan, communiceren en spelen met de betekenis van woorden en taal. 

Het gaat over het bewust worden van wat er op een onbewuste laag nog meer speelt dat je steunt of tegenhoudt in hetgeen jij wilt bereiken of overbrengen. 

Het gaat dus over jouw innerlijke drijfveren en gedragspatronen en hoe jij nog gemakkelijker gebruik kan maken van jouw kwaliteiten en vaardigheden om jouw mooiste leven te kunnen leven.

NLP gaat dus over communicatie met jezelf en met anderen. 

Hoe helpt schrijven daarbij?
Wat me is opgevallen in al die jaren dat ik al trainingen verzorg, is dat cursisten die vanaf het begin van een NLP training hun gedachten, inzichten en leermomenten vastleggen in een persoonlijk document of schrift, aan het einde van een leertraject gemakkelijker kunnen nagaan welke progressie ze hebben gemaakt. Wat ze hebben geleerd en hoeveel ze in de praktijk al hebben toegepast. Het schrijven helpt dus enorm met het herinneren van hoe het was, wat er is gebeurd en het is een basis om het succes te kunnen oogsten. 

Schrijven doet daarnaast nog veel meer. Het helpt om meer inzicht te krijgen in jezelf. Om te reflecteren, om bewust te worden van emoties, drijfveren, overtuigingen en andere onbewuste informatie. Door het schrijven kun je ook aan een ander overbrengen wat er in je gedachten speelt of wat je graag wilt delen.

Het schrijven zorgt er dus voor dat iemand je kan leren kennen, kan lezen wat jij doet en wat je belangrijk vindt en wat je voor die ander kan betekenen.

Schrijven gaat dus ook over communiceren met jezelf en met anderen.

Waarom NLP en schrijven voor ondernemers zo waardevol is
Als ondernemer heb jij vast talloze keren ervaren dat de plannen die jij had bedacht in de praktijk niet helemaal werken. Of helemaal niet werken. 

Je voelt je misschien wel eens moe, gefrustreerd of bezorgd omdat de dingen anders gaan dan je had gewild. Of omdat het soms lastig is om weer bij je energie en kracht te komen. 
Het kan ook zijn dat je het spannend vindt om een nieuw plan of product op de markt te zetten. En toch blijf je als ondernemer telkens weer het beste uit jezelf halen, jezelf opnieuw uitvinden, oprapen en doorgaan. 

Je blijft dit doen omdat je de wereld iets hebt te brengen, omdat het ondernemen in je bloed zit en omdat jij jouw unieke kwaliteiten, diensten of producten wilt delen met de wereld. Je bent nou eenmaal een ondernemer.

Herken jij dat ook, dat je soms te veel in je bedrijf en niet aan je bedrijf werkt? Dan halen de actualiteit, de waan van de dag en al je to-do lijstjes je uit je flow, waardoor je inspiratie-batterij wel eens leeg kan raken. 

Juist dan is het zo waardevol om even afstand te nemen en weer aan jezelf en aan je onderneming te werken. Want jij bent en blijft de allerbelangrijkste binnen je bedrijf. 

Je voelt het inmiddels vast al wel aankomen: ondernemen gaat ook over het communiceren met jezelf en met anderen.

NLP, schrijven en ondernemen is een gouden combinatie
Ben jij een ondernemende vrouw die meer, anders of impactvoller teksten, blogs en artikelen wil schrijven? Of ben jij nieuwsgierig naar wat NLP voor jouw succes en zichtbaarheid kan betekenen?

Of ben je misschien een beetje van beide? Marije Van Den Bovenkamp en ik hebben het beste van twee disciplines samengevoegd en een heerlijke trainingsreis samengesteld. Ga je mee?

Tijdens deze week

  • werk je aan je bedrijf en laad je jouw ondernemersbatterij weer op;
  • leer je verschillende NLP technieken die je helpen om te spelen met perspectief en taal;
  • werk je aan je vaardigheden om puntiger en levendiger te schrijven voor je onderneming, dat kan gaan over blogs, websiteteksten, productomschrijvingen en social media uitingen;
  • vergroot en verstevig jij je overtuigingskracht en zelfverzekerdheid als ondernemer;
  • gaat het over bewuste, creatieve, versterkende en heldere communicatie met jezelf en met anderen.

Een week helemaal voor jou, waarin je aan jezelf en je onderneming kunt werken, vanuit inspiratie, plezier en praktische vaardigheden.

Je bent zelf namelijk het allerbelangrijkste binnen je bedrijf.

Meer weten? Je kunt alles over deze reis lezen en zien op www.schrijfzon.com

2 thoughts on “NLP en schrijven is een gouden combinatie”
  1. NLP. Het is bijna 25 jaar geleden dat ik er voor het eerst mee in aanraking kwam. De oogjes gingen open en met veel plezier verdiepte ik me erin. Ik ging zelfs naar London voor een opleiding. Het heeft me goed geholpen om beter te communiceren met anderen en vooral met mezelf. Het heeft mijn managementcarriere een flinke spuurt gegeven. Nog belangrijker, het bracht me op een ander bewustzijnsniveau. Het leven werd beter en verliep makkelijker. Langzaam verdween NLP op de achtergrond, maar nooit helemaal.

    Andere ontwikkelingen namen het over. Heel fijn voor de groei en diepgang en toch knaagde het een beetje. Ik miste NLP een beetje of eigenlijk steeds meer. Het laatste jaar hebben Marije en jij me weer laten (in)zien waarom NLP & schrijven een krachtig instrument is om sturing te geven aan je leven. Iets wat iedereen in z’n broekzak mag hebben. Voor alledaagse situaties en voor een pas op de plaats om te kijken hoe verder te gaan. Ik ben dan ook zo blij om weer de verdieping in te gaan, met jullie. Voor mezelf en mijn bedrijf. En voor mijn omgeving, want die wordt er ook beter van!! Dank hiervoor en ik gun het iedereen toe!

  2. Dank je wel Elma, wat een heerlijke reactie! We gaan inderdaad heerlij in de creatieve en vrije verdieping. Ik ben er ook echt van overtuigd dat als je eerst goed voor jezelf zorgt, je batterij oplaadt en vol inspiratie en energie aan je bedrijf kunt werken, je ook veel meer kunt brengen voor je klanten en je omgeving. Ik zie en naar uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: