Mooie schrijfopdracht: huisherinneringen

Een jaren ’70 rijtjeshuis op de hoek. Beneden in de woonkamer en keuken liggen donkerbruine plavuizen. Er hangt een wandkleed aan de met hout betimmerde muur, daarvoor een gemetseld bankje, naast de open haard. Ik zit graag op de hoge kruk aan de bar in de okergele keuken. Dan voel ik me niet zo klein, want iedereen noemt mij altijd ‘kleintje’.

En zo kan ik nog zeker een uur doorschrijven over het huis van mijn jeugd en alle herinneringen die het oproept. Ik weet ook nog precies hoe de buren en overburen heetten, bijna de hele straat met hun bewoners kan ik met zo voor de geest halen. Ik kwam er wonen toen ik 1 jaar oud was. En we verlieten het huis van mijn jeugd op mijn 17e. Hoe zien het huis en de straat van jeugd eruit?

Hoe ziet jouw rijtje huizen eruit?
Laten we beginnen: hoe ziet jouw rijtje huizen eruit? Zet eens op een rijtje in welke huizen jij allemaal hebt gewoond gedurende je leven; in chronologische volgorde. Wow, dat is interessant om bij stil te staan! En erg leuk om in een of meerdere huizen even een kijkje te nemen (in je hoofd d.m.v. visualisatie). Bij de een geeft het een warm gevoel of een glimlach op het gezicht, voor de ander is het misschien best confronterend of emotioneel. Dat is namelijk wat schrijven met je kan doen: reflecteren, bewust worden van wat er onbewust allemaal al in jou is.

Mijn rijtje is als volgt:

 1. Koning Willemstraat, Castricum
 2. Vleugeltjesbloem, Castricum
 3. Düsseldorperweg, Limmen
 4. Jekerstraat, Amsterdam
 5. Christiaan Brüningstraat, Amsterdam
 6. Willem de Zwijgerlaan, Amsterdam
 7. ’s Gravendijkwal, Rotterdam
 8. Bergsingel, Rotterdam
 9. Brandingdijk, Rotterdam
 10. Westzeedijk, Rotterdam

Het huis van jouw jeugd
Wil jij ook weer even terug in de tijd? Doe dan onderstaande schrijf- en visualisatieopdracht.

 • Schrijf in chronologische volgorde onder elkaar de huizen waar jij hebt gewoond.
 • Omcirkel daarna het huis van jouw jeugd; waar jij (grotendeels) bent opgegroeid.
 • Sluit je ogen en visualiseer hoe dat huis, en de straat eruit zag. Wat zie je, in gedachten, als je binnenkomt in de hal? Hoe ruikt het daar? Wat zie je allemaal in de woonkamer? Loop in gedachten naar jouw slaapkamer en ga even op het bed zitten. Wat zie je? Wat hoor je? Hoe voel je je? Als je in gedachten weer naar buiten loopt, kijk dan naar links, in de straat en naar rechts. Draai je daarna om en kijk nog een keer goed naar het huis van jouw jeugd.
 • Schrijf vervolgens op wat je hebt beleefd in het huis van jouw jeugd. Schrijf minimaal 1 hele bladzijde vol. Lees daarna pas terug, lees het hardop aan jezelf voor en wees bewust wat het met je doet.

Signalen uit de huizen van je verleden
Het is interessant om bij stil te staan waar je tot nu toe allemaal hebt gewoond. Op het moment dat je begint met schrijven, komen de herinneringen en de beelden als vanzelf. Het kan van alles bij je oproepen: emoties, walging, blijdschap, lichtheid of juist donkerte. Laat het toe en schrijf erover, want het kan enorm helend zijn, vergeten stukken kun je alsnog op een mooie manier afsluiten. Of je krijgt ineens signalen uit de huizen van je verleden die voor jouw toekomst helpend kunnen zijn, voor de besluiten die je binnenkort gaat nemen. Wonen/je leefomgeving is zo bepalend voor je gevoel van veiligheid, bescherming, plezier en welzijn.

Teken jouw straat
Houd je van tekenen? Net als mijn illustrator Maureen Hennep? Bovenstaande tekening heeft zijn gemaakt voor mijn boek Elfjes bestaan. Hoe mooi is het om jouw eigen straat te tekenen, met alle huizen waar jij hebt gewoond? Ga je gang. Veel plezier!

0 thoughts on “Mooie schrijfopdracht: huisherinneringen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: