“Mijn moeder is kinderboekenschrijfster”

Ik was het vergeten. Totaal vergeten wat ik als kind het liefst deed: gedichtjes schrijven. Wat ik niet was vergeten, is hoe ik ontzettend genoot van kinderboeken voorlezen toen mijn eigen kids nog op de basisschool zaten. En daarvoor natuurlijk, want met mijn baby en peuter dicht tegen me aan, las ik iedere dag de Nijntje-boekjes, ‘Jij bent de liefste’ en ‘Ik hou van jou’ voor. Dan viel hij altijd lekker in slaap. Voorlezen heeft op baby’s hetzelfde effect als zingen. Het geluid van jouw vertrouwde stem, zeker als er een mooi ritme klinkt, daar worden ze rustig van.

Wat ik ook was vergeten, is dat ik al zeker drie jaar geleden mijn eerste kinderboek schreef: Elfjes bestaan. Ik vond het heerlijk om te doen, maar ik had op dat moment nog geen passende illustrator gevonden. Ik ging daar ook niet actief naar op zoek; die komt wel op mijn pad, dacht ik. Het manuscript lag dus al een paar jaar te verstoffen op de plank in mijn computer.

Toen kwam corona
En toen kwam corona. Dat zette mij stil. Compleet stil. Mijn oudste zoon nam volledig afstand van me, dus mijn moederhart huilde. Ik bracht mijn dagen lezend, verdrietig, schrijvend en dichtend door. Hé dat dichten… dat had ik lang niet gedaan. Ik heb toch ooit een boek geschreven met elfjes, kleine gedichtjes? Ja, ineens herinnerde ik het me weer. Maar de herinnering was ook zo weer weg. 

Dozen met kinderboeken
Weken later, nog steeds tijdens de coronacrisis, ging ik opruimen. Het hele huis kwam aan bod. Onze pubers wilden al die knuffels en kinderboeken van hun kamers af hebben, dus samen gingen we hun kinderboeken doorspitten. Alleen de Dolfje Weerwolfjes en de Fantasia boeken mochten bij mijn zoon op de kamer blijven, die lazen we in groep 7 en 8 nog. De rest stopten we in dozen, maar niet voordat ze natuurlijk allemaal door mijn handen gingen. Mijn stiefdochter werd er ongeduldig van: “Marije, schiet nou eens op, dan til ik de volgende doos naar beneden.” Zucht, ik bleef bladeren en genieten.

Ruimte maken
Toen de klus eenmaal was geklaard, namen manlief en ik de garage flink onder handen. Ook om ruimte te maken voor al die dozen met kinderboeken, dat zijn er namelijk heel veel. En ik kan ze onmogelijk wegdoen. In de tussentijd voelde ik een kriebel in mijn buik… Wat als…

Een heimelijke schoonmaaksessie
Door het opruimen ontstaat er weer ruimte in je hoofd, dus ik besloot om mijn computer ook lekker schoon te vegen. Ik schok, want daar had ik nog veel meer bewaard dan in mijn huis. Iedere dag ruimde ik een stukje van mijn computer op. Maar ik kon het natuurlijk niet laten om de bestanden even te openen. Wat een heimelijke schoonmaaksessie. 

Het manuscript
En daar was hij weer, het manuscript met de elfjes. Terwijl ik las, en las, en las, plopten er wat nieuwe elfjes op in mijn hoofd. Hup, snel voegde ik ze toe aan het manuscript. Ik hing even lekker achterover in mijn bureaustoel en er kwam een gezicht voorbij, in een flits, in mijn hoofd: Maureen! Natuurlijk, Maureen, een klant van me en bijna-buurvrouw kan voortreffelijk tekenen. Wat stom dat ik daar niet eerder aan had gedacht!

Ja, ik wil
Nee, natuurlijk had ik daar niet eerder aan gedacht, want het was veel te vol in mijn huis, gezin, bedrijf en hoofd. Nu pas kwam ik tot rust, dankzij corona. Nu pas was ik lekker aan het opruimen en loslaten. Ik maakte het manuscript in orde, stuurde Maureen een mail met mijn voorstel en kreeg de volgende dag haar enthousiaste ‘ja ik wil’ retour. We spraken af voor de week erna en in de tussentijd schreef ik het synopsis. Ik wist al naar welke uitgever ik het wilde sturen: Droomvallei Uitgeverij. De naam alleen al; past perfect bij een boek over (en met) elfjes, toch? 

Droomvallei
Nog voor mijn afspraak met Maureen had de uitgeverij me gemaild met eenzelfde reactie: ‘ja, ik wil jouw boek uitgeven.’ Toen ging ineens alles heel snel. Er moesten 34 illustraties komen. Ik had een geweldige brainstorm met Maureen, zij ging aan de slag. Ik had een mooi gesprek met de uitgever en we bepaalden een datum voor de boeklancering. 

Elfenvleugeltjes
Ik was als een kind zo blij. Het leek wel of ik zelf elfenvleugeltjes had gekregen. Het creatieve proces samen met Maureen was zo’n genot. Ik knetterde weer van de energie en schreef in no time mijn volgende kinderboek. En al snelde volgde het derde manuscript. Ik was en ben niet meer te stoppen. 

“Dit klopt zo bij wie jij bent”
Eind januari 2021 opende ik de doos: mijn eerste kinderboek ‘Elfjes bestaan’. Mijn jongste zoon (inmiddels 15 jaar) stond zo trots als een pauw naast me en zei: “Mam, je bent nu kinderboekenschrijfster! Dit klopt zo bij wie jij bent.”

“Is jouw moeder schrijfster?”
Sinds een paar weken heeft hij een vriendinnetje en ze hadden het over lezen. Zijn vriendin vindt het jammer dat hij niet van lezen houdt (hij heeft dyslexie), dus toen zei hij: “Maar ik houd er wel van om voorgelezen te worden. En kom maar snel bij mij thuis, want mijn moeder heeft zo ontzettend veel boeken, dan kun je je lol op. Zij is kinderboekenschrijfster.” “Is jouw moeder kinderboekenschrijfster?” Dat vond zijn vriendin reuze interessant, dus de volgende dag stond ze al voor deur om kennis te maken.

Elfjes bestaan
Nu pas durfde ik mijn profielen op social media en mijn website aan te passen: ik ben schrijfcoach, eindredacteur en kinderboekenschrijfster. Whoop whoop, mijn droom is uitgekomen, een diep verlangen vanuit mijn kindertijd. Elfjes bestaan is natuurlijk te koop bij Droomvallei uitgeverij, op Bol.com én bij jouw lokale boekhandel.

4 thoughts on ““Mijn moeder is kinderboekenschrijfster””
  1. Yes. Dromen zijn er om uit te laten komen. Dat er nog maar vele mooie, lieve, leuke, spannende en droomwaardige boeken mogen volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: