Mijn masker af tijdens een verbindende fotoshoot

In 2018 gaf ik mezelf het mooiste cadeau ooit. Na een aantal heftige jaren waarin ik niet al te best voor mezelf had gezorgd, besloot ik het jaarprogramma van 365 dagen succesvol te volgen, een programma voor persoonlijke groei. Een jaar waarin het alleen over mij zou gaan. Het was in één woord geweldig!

Business tribe
In 2020 introduceerde ‘365’ een nieuw onderdeel: de 365 business tribe, waarin je van alles leert over ondernemen en wat daarbij komt kijken. Als afgestudeerd leefstijl- en vitaliteitscoach wilde ik dat graag leren om met deze kennis de stap te zetten naar het opzetten van een eigen bedrijf. Ik vond het heerlijk om op een vast moment in de week te snuffelen op deze site. Behalve dat er veel kennis, trainingen en filmpjes te vinden zijn, maak je ook deel uit van een community. Heel leerzaam om te zien wat andere ondernemers doen.

Loterij
Op een dag stuitte ik op een berichtje van Rob Banen, ook lid van diezelfde business tribe. Hij is de verbindend fotograaf, schreef hij en hij verlootte een fotoshoot. In mijn gedachte zag ik al een mooie foto prijken op mijn LinkedIn profiel. Om mee te beginnen uiteraard, want er zou vast ook nog een website komen. Geen selfie, maar een ‘echte’ foto. Ik hoefde niet lang na te denken en besloot me aan te melden zodat ik kans maakte op zo’n verbindende fotoshoot.

Geen prijs
Na een week kreeg ik mail. Helaas was ik niet in de prijzen gevallen. Wél kreeg ik een aanbod: ik kon de shoot alsnog boeken voor een gereduceerd tarief. Inmiddels had ik zijn website bekeken. Leuke man, vriendelijke uitstraling en mooie woorden op zijn site. Ik werd nieuwsgierig van de zinnen: ‘Zet jij je masker af? Zal ik je essentie fotograferen?’ Ik vroeg me af hoe dat eruit zou zien, je essentie. Daar kon ik maar op één manier achterkomen, dus mailde ik Rob en maakte gebruik van zijn aanbod.

Zeezicht
Op 6 juli 2020 reed ik naar Noordwijk aan Zee. Daar aangekomen parkeerde ik de auto. Ik was een uur te vroeg. Aangezien ik ben geboren en getogen aan de kust was het geen straf om de tijd te doden op het Noordwijkse strand. Om 17.00 uur wandelde ik toch wel licht gespannen naar het opgegeven adres. Daar aangekomen werd ik hartelijk begroet met een knuffel, zoals ‘365-ers’ elkaar begroeten. Eenmaal binnen kreeg ik een kopje thee aangeboden en gingen we op de bank zitten in de woonkamer met uitzicht op zee. Wat een fantastische plek! Al gauw zaten we te kletsen alsof we elkaar al jaren kenden.

Verbinding
Toen de thee op was, gingen we naar boven waar de fotostudio zich bevond. Het gesprek ging gewoon door met als enige verschil dat de camera erbij gepakt werd. Allerlei onderwerpen kwamen voorbij: mijn scheiding van jaren eerder, de relatie die ik een half jaar geleden had beëindigd en toch niet kon loslaten. Het autisme van mijn oudste dochter, de eetstoornis van mijn andere dochter. Ik vertelde en Rob luisterde, stelde de juiste vragen en vroeg door. Hierna volgde het tweede deel van de fotoshoot. Er werd muziek opgezet en Rob nam plaats tegenover mij, heel dichtbij. We keken elkaar in de ogen, zonder woorden. Ook nu kwam de camera af en toe tussen ons in. Zo eindigde de fotoshoot. Beneden dronken we nog wat en daarna namen we afscheid van elkaar.

Heling
Gedurende de terugreis liet ik deze bijzondere ervaring nogmaals de revue passeren. Diep onder de indruk en geraakt was ik, met name door één specifieke opmerking. Na mijn verhaal over de eetstoornis zei hij: ‘als ik het goed begrijp had je dit niet willen missen.’ En dat klopte! Ik had naast een fotoshoot ook inzichten gekregen waarmee ik het verleden kon helen, zowel voor mijzelf als voor mijn dochter. De naam ‘de verbindend fotograaf’ snapte ik ineens heel goed. Ik voelde me zeer verbonden met de voor mij tot twee uur geleden onbekende man.

Essentie
Ik was aangenaam verrast toen ik de foto’s diezelfde avond nog in mijn digitale brievenbus vond. Dertien zwart-wit foto’s en allemaal anders. Ik bekijk ze en zie mezelf zoals ik mezelf nog nooit heb gezien: peinzend, lachend, blij. Maar ook mijn pijn en verdriet zijn zichtbaar. Al die verschillende facetten vormen mijn essentie. Mijn masker was absoluut af, dit is echt en puur! Ik voel me vereerd als ik een maand later de vraag krijg of mijn foto op zijn website geplaatst mag worden. Ja dat mag zeker! Ik heb veel complimenten gekregen na het plaatsen van mijn foto’s. Eén daarvan was: ‘de fotograaf heeft je met hart en ziel vastgelegd.’ En ik zie het ook, deze foto’s zijn zeker geen standaard foto’s. Deze kunnen alleen in verbinding ontstaan.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de website van de verbindend fotograaf: www.deverbindendfotograaf.nl

1 thought on “Mijn masker af tijdens een verbindende fotoshoot”
  1. Wat een gave foto’s! en wat een nog mooier verhaal!! Ik ben echt nieuwsgierig geworden naar deze fotograaf (en naar de andere 9 foto’s van jou) en ga eens op zijn website rondsnuffelen;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: