Mijn holistische aanpak voor de olifant-casus

Ze komt mijn praktijk binnen, een vrouw van net over de 60. Ze heeft het benauwd en gaat zitten op de stoel die net achter de deur staat als je binnenkomt. Het lijkt alsof ze de uitgang dichtbij wil hebben. Ze kijkt me aan met haar mooie bruin-groene ogen en ik zie aan haar dat ze moe is, heel erg moe. 

Ik bied haar wat te drinken aan en vraag of ze me wil vertellen wat haar hulpvraag is. Ze vertelt me dat ze is gekomen omdat ze zo moe is van haar ziek-zijn – haar benauwdheid door COPD, overgewicht en obstipatie – en dat ze in de reguliere zorg niet verder komt. Ze denken dat ze depressief is, kreeg pillen waar ze ziek van werd, maar ze is helemaal niet depressief, zegt ze. Ja, ze heeft veel verdriet en er zijn veel rouw-momenten geweest, maar er is iets anders met haar aan de hand en ze vraagt of ik kan uitzoeken wat. Ze herkent zichzelf niet meer en zo wil ze eigenlijk niet meer verder leven. 

De olifant-casus
Om een goed beeld te krijgen, heb ik alle informatie nodig die ze mij kan geven, zodat ik een behandelplan kan maken en de juiste volgorde van behandelingen kan inzetten. Regelmatig zie ik cliënten met deze complexe lichamelijke en mentale problemen, de zogenaamde olifant-casus. De olifant staat voor de grootte van de problemen. Als je namelijk een blinddoek omdoet en voelt aan de kop of de staart of het midden van de olifant, dan heeft iedereen afzonderlijk gelijk. Maar als je de olifant met elkaar verbindt is het ’gewoon’ een olifant.

De behandeling
Ik begin met voetreflexmassages om ontspanning en rust te krijgen in haar lichaam en hoofd (dat de hele dag aan staat). Daarnaast doe ik een darmtherapie-behandeling met vitamines, om haar darmflora te herstellen, zodat ze weer normale ontlasting krijgt. Ook voeren we diverse coachgesprekken over haar leefstijl en hoe ze met kleine stapjes naar een grote verandering kan lopen. 

Burn-out door slaapapneu
Door haar overgewicht wordt ze er telkens door de artsen op gewezen dat ze moet bewegen, maar dat kan ze niet, ze is erg gauw moe. Er werd ook een maagverkleining gesuggereerd. Omdat ik veel tijd met een cliënt doorbreng (en graag verder kijk dan mijn neus lang is), laat ik haar vragenlijsten invullen. Daaruit volgt de conclusie: burn-out klachten. Wanneer ze dit aangeeft bij haar longarts, vertelt hij haar dat een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat burn-outklachten ook door slaapapneu kunnen komen. Zo wordt ze ook regulier getest en de uitslag geeft aan dat ze 30% zuurstof tekort komt, waardoor ook veel klachten zijn ontstaan. Door het adequaat handelen van haar longarts krijgt ze ’s nachts zuurstof en gaan wij door met de behandelingen en het doorvoeren van de leefstijlveranderingen. Nog steeds stap voor stap. 

Wanneer ze nu mijn praktijk binnenstapt, lachen haar prachtige ogen. Ik ben blij voor haar dat ze zo heeft volgehouden, ook als het moeilijk was heeft ze steeds de stapjes gezet. 

Hoe ik werk?
Het begint voor mij altijd met goed en aandachtig luisteren naar de cliënt en reageren op de hulpvraag. In dit geval gaf mijn cliënt aan dat ze meer energie wilde en weer een beetje licht in haar leven. Ik verzamel vervolgens veel informatie over leefstijl, medicatie, darmflora, eventueel andere testen en trauma’s. De disciplines die ik beoefen, zet ik eclectisch in, dat wil zeggen hoe het zich aandient bij de cliënt.

Heb je ook vragen over gezond worden en blijven en denk je dat ik je kan helpen met het puzzelstukje zoeken voor jou? Voel je dan vrij om contact met mij op te nemen: info@athannah.nl. Mijn werk wijze is vanuit mijn hart en holistisch. Ik ben deskundig in reflexologie, darmfloratherapie, coaching, voeding en vitamine-advies.

8 thoughts on “Mijn holistische aanpak voor de olifant-casus”
  1. Mooie casus en vanuit de praktijk geschreven en beeldend gebracht. Gaaf werk doe je vanuit hart, hoofd en handen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: