Mijn achternaam Vulnerária betekent wondhelend

Al jaren hoop ik op een ontmoeting. Ik zoek tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Op het moment dat ik uit de auto stap in de Franse Alpen zie ik haar. Mijn adem stokt, is ze het echt? Opgewonden loop ik op haar af en bij haar aangekomen, buig ik door mijn knieën en zucht. Daar staat ze, zomaar op een dor plekje langs het voetpad naar het water. Stralend als het gele zonlicht. De puntjes van haar kroon kleuren oranje. Haar kopje wordt omlijst door een groen harig kraagje. Haar naam ken ik al jaren: Anthyllis Vulnerária. Haar roepnaam is wondklaver, wondkruid, Gele Zandklaver, gele klaver. Wat ben ik blij om haar te zien.

Bijna niemand herkent me
Ze groet me met een warme lach en recht haar lange rug. Haar armen gaan opzij met lange ovale vingerbladeren. “Bijna niemand herkent me als ik zo alleen langs de weg sta. Liever ben ik in gezelschap van mijn familie. Dan vinden de wilde bijen mij makkelijker en kunnen de Dwergblauwtjes hun eitjes op mij leggen. De rupsjes zijn dol op me. Trouwens, ik ben bestoven vorige week. Sindsdien kleuren de punten van mijn gele kroon oranje en groeien de zaadjes diep in mij.”

Geneeskrachtig
“Ik ben een geneeskrachtige plant weet je. Mijn achternaam Vulnerária betekent wondhelend. Een bepaald stofje in mij helpt bloed te stelpen, maar ook de doorbloeding te stimuleren. Soms word ik gekneusd om op wonden te leggen voor snellere heling. Mijn bloemetjes kan je gebruiken voor thee bij keelontsteking en hoest.” 

Kijk eens goed naar mij
“Maar kijk ook eens naar mijn vorm. Hoe sterk ik omhoog groei en mijn steeltjes met blaadjes in de breedte. Dit betekent grote groeikracht en die kracht werkt versterkend op de gewonde mens. Ik woeker niet en ben verfijnd gevormd. Wat betekent dat mijn geneeskracht niet zal doorschieten, maar in balans is. Ik pas mij aan in mijn omgeving, daarom ben ik overal een beetje anders. Zo krijg ik verschillende soorten huidbeelden in balans. Mijn kracht wordt overgedragen op de huid en verfijnt haar, maakt haar zachter. Ik ben een belangrijke plant”, zegt ze met een twinkeling in haar ogen.

Ik ben het middelpunt
“Weet je waar ik zo trots op ben? Dat ik het middelpunt ben, zeg maar de dirigent, in de basislijn van Dr. Hauschka Cosmetica! Wat ik daarmee bedoel? De kern ben ik, omringd met zuivere bronwater en etherische oliën. We zijn een compositie, een verdunde compositie. Zoals in de homeopathie, D6.”

Zaaien bij de stand van de maan
“De WALA, de geneesmiddelenfabriek waar ik word verwerkt, staat in Bad Boll, de Schwäbische Alpen. Prachtig gebied trouwens. Hier is ook de boerderij Sonnenhof waar velden met geneeskrachtige planten groeien. Mijn familie groeit er ook. Zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ons zaad wordt gezaaid bij de stand van de maan en geoogst bij zonsopgang. Dan is onze levenskracht het sterkst.”

Oogstfeest
“Ik noem het niet voor niets ‘feest’, want dat is het gewoon. Iedereen helpt mee bij zonsopgang met de oogst. Of je nu in het magazijn werkt, op kantoor of in de tuinen… het maakt niet uit. Iedereen ‘hup’ naar buiten en helpen. Al de mensen met manden op de velden plukken onze bloemen. Dan volgt het sorteren met de hand, worden we in stukjes gesneden, o help, en fijngestampt. Aan de brij wordt water toegevoegd en dan begint…” 

De magie van ritme
“In de ochtend en avond worden de vaten naar buiten gebracht, gekoeld tot ongeveer 4 ºC en wordt de vloeistof geroerd. Overdag en ’s nachts rust het mengsel bij 37 ºC (lichaamstemperatuur). Die gebeurt zeven dagen lang. Hierna blijft het mengsel vier seizoenen staan en wordt het verwerkt in medicijnen van WALA en cosmetica van Dr. Hauschka. Fantastisch hè, plantenextracten die nu houdbaar zijn zonder toevoeging van alcohol. Pure magie.”

De filosofie van Dr. Hauschka
Anthyllis stopt met praten en kijkt me aan. “Maar dit weet jij allemaal toch al?” ‘Ja’, knik ik en droom weg. Wat een heerlijk verhaal. Nog steeds, als ik de filosofie van Dr. Hauschka lees, word ik warm en ben ik trots te kunnen werken met dit bijzondere merk. Een tipje van de sluier heb ik opgelicht, maar er is zo veel meer te vertellen. Veel van mijn klanten hebben vaak geen idee welk bijzonder merk ze gebruiken of mee behandeld worden, maar voelen het wel. 

Met alle liefde vertel ik jou wat je huidbeeld nodig heeft, of misschien welke plant jij nodig hebt als ondersteuning. Voel wat de natuur voor je kan doen.

2 thoughts on “Mijn achternaam Vulnerária betekent wondhelend”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: