Massage als heling na seksueel misbruik

“Wat gaan we dan precies allemaal doen in het massageweekend voor vrouwen met seksueel misbruik?” vraagt Jessica. Ze zegt dat het haar wel aanspreekt en het tegelijkertijd doodeng vindt. Dat snap ik. Want je bent kwetsbaar als je in je jonge jaren seksueel misbruikt bent. Er zijn veelal negatieve associaties met aanrakingen. Seksueel misbruik leidt erg vaak tot een trauma. Er ontstaan angsten die niet altijd reëel zijn. Er worden veel afweermechanismen ingezet om te kunnen overleven. Seksueel misbruik is iets wat je je hele leven meedraagt en waarmee je moet dealen. Gaandeweg mag je strategieën die niet meer nodig zijn, loslaten. Dat is langdurig en hard werken.

Schuld en schaamte
Na seksueel misbruik is er vaak een gevoel van schuld en schaamte want ‘jij doet iets wat niet gezegd mag worden’. Uit eigen ervaring weet ik dat dit jarenlang zo groot was, dat ik er nooit over sprak. Terwijl ik ondertussen ook bang was dat het zou uitkomen. Dat anderen mij stom zouden vinden dat dit was gebeurd. Want ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ was een veel gebruikte slogan in die tijd. En daarin paste het seksuele misbruik niet. Ik wist me geen raad. Ik heb jarenlang mijn kop heel diep in het zand gestoken om te kunnen overleven. Natuurlijk breekt dat een keer op. Ik heb gelukkig hulp gezocht en massage was onderdeel van de therapie. Dat heeft mij heel goed gedaan.

Het heeft ons enorm geholpen, dat is onze drijfveer om andere vrouwen te helpen
Ellen is op een totaal andere wijze seksueel misbruikt en heeft ook een pittig en helend proces doorgemaakt met behulp van massages. We hebben allebei veel baat gehad bij de massages. Later leerden we om anderen te masseren. Ook dat was een helend proces voor ieder van ons. We zijn alle confrontaties onderweg aangegaan en we kunnen nu voluit zeggen dat we er echt veel beter van zijn geworden. Dat het ons enorm heeft geholpen om het seksueel misbruik te verwerken. Dat is onze drijfveer om massage ook in te zetten om andere vrouwen te helpen.

Massage om positieve ervaringen te kunnen verankeren
Ik begrijp de vraag van Jessica over het weekend heel goed. Ik vertel haar dat het veilig is in dat weekend. Dat we goed vertellen wat er gaat gebeuren, dat er geen andere mensen zijn dan wij. Dat het gaat om positieve ervaringen met aanrakingen. Om dat te kunnen resetten in je hoofd en lijf en te kunnen verankeren. Massage is het middel om dat te doen. Het gaat in dit weekend niet zozeer om het leren masseren, maar om de positieve ervaringen bij de aanrakingen. Dat je leert te ontspannen bij aanrakingen.
Ze knikt en is even stil.

“Moet ik mijn hele verhaal vertellen?
Dan dient zich nog een vraag aan: “Moet ik dan mijn hele verhaal vertellen?” Ik zeg dat dat niet hoeft. Dat ze vrij is in wat ze wel en wat ze niet vertelt. Dat iedereen die er is dat weekend, bekend is met seksueel misbruik en dat het delen van je verhaal wel mag, maar niet moet. In het weekend bouwen we het vertrouwen rustig aan op. We doen aanraakoefeningen waarbij je altijd zelf de regie hebt. Mindfulness, yoga en dans zijn onderdeel van het weekend. En natuurlijk massages ontvangen en oefenen in het geven van een massage.
 
Een volgende stap in je helingsproces willen maken
“Wow, dat klinkt mooi” zegt ze met een lach op haar gezicht. “Misschien kan ik dat ook wel. Mag ik meedoen als ik helemaal geen ervaring heb met massage?” vraagt ze in de afronding van ons gesprek. “Jazeker dat mag ook. Je bent  welkom om dan mee te doen” antwoord ik haar.  Openstaan voor de aanrakingen, vertrouwen hebben in jezelf en de ander, de volgende stap willen maken zijn de voorwaarden om mee te doen.

Ik hoop dat ze erbij is en ik weet zeker dat het haar veel gaat opleveren.
 
Jouw volgende stap?
Ben jij na jouw seksueel misbruik ook toe aan de volgende stap? En wil je door massage in deze setting positieve ervaringen opdoen? Meld je dan aan voor een massageweekend van Mazzaze en Revief: Weekend voor vrouwen met seksueel misbruik.
Je mag me gerust even bellen als je dat fijn vindt. Carla Pleijers, www.Mazzaze.nl, 06 45770370.

4 thoughts on “Massage als heling na seksueel misbruik”
  1. Zo bijzonder Carla hoe je jouw expertise ook inzet voor deze groep vrouwen! Bij jou is iedereen in goede handen. Met jouw gouden helende handen, doe jij bijzonder mooi en helend werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: