Mantelzorg – de rode mantel der liefde

Ik ben net klaar met mijn ochtend en controleer de telefoon. Ik zie een ingesproken Whatsapp bericht in onze familie-appgroep. “Mama doet niet open! Ik sta hier met de zorg. Iemand zegt dat ze op de grond ligt! De politie en ambulance zijn onderweg! Godsiedorie!” hoor ik haar zeggen. Ik raak helemaal in paniek en bel. Iedereen is binnen en ze vinden haar. Verward en koud.

Even wat cijfers
Op dit moment zijn er 3,7 miljoen mensen in Nederland die voor een ander zorgen. 750.000 mensen zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. Er zijn zelfs mensen die 30 uur per week voor hun naaste zorgen. De meesten van hen vinden het vanzelfsprekend. Het is een moeilijke tijd. Vooral als je nog een betaalde baan hebt. Het kan ook kostbaar zijn als de afstand met de auto of openbaar vervoer moet worden overbrugd.

10 november: Dag van de mantelzorg
Ik heb even opgezocht hoe lang deze dag al bestaat. Ruim 20 jaar! Prof. dr. Johannes Hatting-Verschure (1914 – 2006) vond dat mensen te veel waren gaan leunen op professionele zorg en minder op het verantwoordelijk zijn voor een ander.

Drie mantelheiligen
Sint Joris, Sint Maarten en Sint Nicolaas zijn de drie mantelheiligen. Ze rijden op witte paarden en dragen lange rode mantels. Ze zetten zich belangeloos in voor de ander. Ze handelen uit liefde. Het is niet verrassend dat de Dag van de mantelzorg in de periode van de drie mantelheiligen valt. Een warme rode mantel voor onze naaste/geliefde.

11 november: Sint Maarten
In mijn woonplaats Zaltbommel vieren we het Sint Maartensfeest. Sint Maarten op zijn paard, die intrede doet in de grote Sint Maartenskerk. Zijn rode mantel wordt gescheurd en gegeven aan de bedelaars, waarna de grote deuren openen en een enorme stoet kinderen achter hem en zijn mederidders  de stad ingaan. Langs de oude trottoirs branden vuurkorven en lichtjes. Ze houden hun lampionnetjes vast en zingen aan de deuren: “11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.” 

Delen
Maar er wordt ook gedeeld, want in de kerk staan grote manden waar een deel van het lekkers in mag. “Delen kan zo makkelijk zijn. Een pak koffie aan de voedselbank schenken of een paar euro in een collectebus gooien. Maar het echte geven is persoonlijke aandacht”, zegt Paulette Willems, projectleider van het Sint Maartensfeest.

Aandacht aan onze lieve mantelzorgers
Vandaar dat ik in mijn praktijk aandacht schenk aan onze lieve mantelzorgers. Via een actie hebben mensen iemand uit hun omgeving aangedragen voor een ‘Moment voor jezelf’ behandeling, en binnenkort mag er iemand komen.

Aandacht voor elkaar. Daar word ik warm van.

1 thought on “Mantelzorg – de rode mantel der liefde”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: