Lukt het om de cyste te behandelen met manuele lymfedrainage?

We zitten aan haar eettafel en kletsen bij met thee uit haar ‘finest China’, zoals ze haar kopjes noemt. Om een of andere reden smaakt de thee beter en wordt het echt een verwenmoment. Ze heeft een onrustige tijd achter de rug en ook haar gezondheid gaf zorgen. Haar lichaam ontwikkelde een cyste in haar hals en daardoor rees bij Julia de vraag wat haar lichaam haar wilde vertellen. De chirurg zei opereren, haar hart zei nee.

Manuele lymfedrainage (MLD)
De zorg voor haar welzijn bracht haar bij Happy Healthcare in Zaltbommel. Een thermogram wees uit dat er geen ontsteking was. Maar wellicht kan manuele lymfedrainage (MLD) iets voor haar betekenen. En zo ontmoeten wij elkaar in mijn praktijk.

De vraag van Julia is voor mij reuze interessant, maar ik kan haar eigenlijk geen antwoord geven. Cystes kunnen verdwijnen door MLD, maar of een halscyste dit ook doet, weet ik echt niet.

Openen van het lymfesysteem
Na de intake spreken we samen af om de drainage een kans te geven. De eerste behandeling bestaat uit het openen van het lymfesysteem in haar hals-, nek-, kaaklijn- en sleutelbeengebied. Na warm en comfy ingepakt te zijn, kunnen we beginnen.

Het kenmerk van MLD is het gebruik van een zachte pomp-zuig beweging in het te behandelen gebied. We zijn nog maar net begonnen of er ontstaan slikbewegingen bij Julia. Dit is het gevolg van de MLD en geeft aan dat vocht uit het weefsel wordt gevoerd.

Al na de eerste behandeling voelt ze zich rustiger
Na de behandeling van 35 minuten vertelt Julia dat haar hoofd leeg is. “Voor het eerst in lange tijd gewoon leeg, een rustig gevoel. Wat heb je gedaan?” Door de moeilijke periode in haar leven reageert het lichaam met het vasthouden van afvalstoffen. Deze stoffen zetten zich vast in vetweefsel en vocht. Je wordt als het ware ‘vergiftigd’. Lymfe is een langzame en stroperig bewegende vloeistof met een eigen open vatenstelsel. Door ademhaling, hartslag en bewegen is het mogelijk om te stromen. Drynage geeft een stimulans aan het lymfesysteem, een soort extra duwtje om beter te stromen. De afvalstoffen kunnen nu sneller uit het weefsel worden afgevoerd en voedingsstoffen opgenomen. Hierdoor gaat Julia zich beter voelen.

De tweede behandeling
Een week later verschijnt ze weer in de praktijk. De cyste is zachter en kleiner geworden. Wat een goed nieuws! De aandacht tijdens de MLdrainage verleg ik naar het gebied achter het oor tot het sleutelbeen. Weer wordt er veel geslikt en voelt Julia zich fijn na de behandeling.

De cyste is weg!
Na een week nog een afspraak. De cyste is weg. Wat een prachtig resultaat. De behandeling van vorige week herhalen we. Ik ben zo blij voor haar. Julia heeft haar afspraak voor de operatie afgezegd. Later belt de chirurg zelf om te horen wat de reden is van haar afzegging. Hij kan niet geloven wat er is gebeurd, dat MLD haar zo heeft geholpen.

Wanneer MLD?
Tja, MLD is fascinerend en zou veel vaker uitgevoerd moeten worden. Vooral bij:

 • depressie
 • stress
 • burn-out
 • lipoedeem (lees ook mijn blog: Lipoedeem of obesitas? Hoe zie je het verschil?)
 • jetlag
 • algehele malaise 
 • zwelling na operaties/kleine ingrepen
 • PMS
 • borstklachten (buiten de oncologie): cysten / knobbels, verklevingen, pijn; lees meer over borstverzorging op mijn website

Waarom MLD?
Het afgelopen jaar is voor veel mensen zeer stressvol geweest. Wist je dat MLD je beter laat voelen, je hoofd tot rust brengt, je gespannenheid wegneemt? Boek regelmatig een MLD behandeling, het is zo goed voor je. Meer informatie over MLD vind je op mijn website.

2 thoughts on “Lukt het om de cyste te behandelen met manuele lymfedrainage?”
 1. Wat een vakvrouw ben je! Heb jouw massage en behandelingen ervaren en het is zo compleet anders dan even gemasseerd worden.
  De mld ga ik nog bij je boeken, benieuwd hoe mijn functie van linkerbeen daar mee vooruit kan komen.

  Liefs Monique van der Most

 2. Dank je wel voor je reactie lieve Monique. Ja je hebt de zachte aanraking al ervaren. Ik kijk er naar uit je opnieuw te mogen begroeten. Liefs Margaret

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: