“Luister je?” fluistert het verhaal

“Hoe vaak heb ik je nu al een waarschuwing gegeven? Waarom luister je niet? Straks is het te laat! Een half jaar geleden ben ik voorzichtig gestart. Je voetstappen klonken op de stoep en ik fluisterde iets in de wind. Je liep door en keek op je mobiel. Je luisterde niet.”

“Een paar dagen later zat je in een koffietentje met je schrijfboekje en je vulpen te doodlen. Je keek wat wazig om je heen. Er verschenen geen letters in je boekje, terwijl je zo graag een boek wilt schrijven. Maar waarover dan?”

Je keek niet
“Je bent op zoek naar een verhaal schreef je laatst. Dus lag er een krant open op de tafel met een interessant idee. Je krabbelde door. Je keek niet.”

Je rook het niet
“Omdat het schrijven maar niet lukte, bezocht je daarna een antiquariaat. Je snuffelde tussen de oude boeken. Ik vermengde de geur van oud, gelezen papier met de Pickwickthee op tafel. De geur van toen. Herkende je het? Een geurenboeket van herinneringen. Geweldig om te verwerken in een boek. Je draaide je weg van de leestafel en bladerde achteloos in een boek van Bernlef. Je rook het niet.”

Je nam geen tijd om te proeven
“Op de braderie later op die dag, was je aan het dralen. Uitstelgedrag. Van dingen kopen ga je niet beter schrijven. Weer een nieuw schrijfboekje verdween in je tas. Eigenlijk wilde je ook een nieuwe vulpen. Bij een ouderwetse kraam bleef je staan. De dame in klederdracht bood je iets aan. Je pakte het aan en slikte het weg. Waarom nam je geen tijd om te proeven? Het was een gerecht van rond 1850. Hoeveel verhalen waren er toen? Ze lagen op het puntje van je tong…”

Voel je het?
“Nu zit je op een bankje op een begraafplaats, als je daar geen schrijfinspiratie gaat vinden… Ga hier nu eens echt zitten. Voel je het hout onder je zitbotjes? Dit bankje staat hier nu 80 jaar. Gekocht door de ouders van Jan, ze zaten hier altijd bij zijn graf. Je handen rusten op het bankje. Het hout is op sommige plekken ruw. Hoeveel mensen hebben hier al gezeten? Hun verdriet en geheimen gedeeld met hun geliefden onder de grond? Het bankje is gedrenkt in verhalen. Voel je het?”

Omringd door verhalen
“Lees de tekst op de grafsteen. Wat is er gebeurd? Hoor je de vogels boven de stilte uit? En blad dwarrelt over het blad. De geur van natte aarde vermengt zich met de lucht van verdorde bloemen. Je bent omringd door verhalen!”

Let op de signalen
“Hoe ga je mij nu vinden als je niet kijkt, luistert, ruikt voelt of proeft? Ik heb je al zo vaak bezocht. Echt, de verhalen liggen voor het oprapen. Je moet het alleen wel willen zien. Steek je arm uit en leg je hand open, ik laat er nu iets in dwarrelen. Neem er de tijd voor, want anders ga ik op zoek naar iemand anders die mij wel wil delen op papier. En dan is jouw moment voorbij. Dan lees je jouw verhaal in het boek van iemand anders.”

Aan de slag?
Worstel je met jouw boekidee? Ik help je graag met het vinden van de juiste vorm voor je verhaal tijdens een boekstrategiegesprek. Wil je meteen aan de slag met je zintuigen? Doe dan een schrijfoefening.

Hoe heb jij jouw verhaal gevonden, of het verhaal jou? Deel het onder dit blog.

6 thoughts on ““Luister je?” fluistert het verhaal”
  1. Mooie blog!, Een pleidooi voor aandacht, waardoor je een verhaal ontdekt. Met liefdevol venijn in het laatste deel; het schrikbeeld van je verhaal lezen in iemand anders boek… Vandaag maar een uurtje extra schrijven… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: