Liefdeswerkplaats – Een boek vol taal van mijn hart

Ik zit tegenover haar. Ze stuurde 10 minuten voor tijd een berichtje: ‘Onze afspraak is bij mij toch? De koffie staat klaar!’ Goed dat ze dat deed – ik had hier de koffie al klaarstaan voor onze zakelijke afspraak in mijn praktijk. Gehaast stuur ik een berichtje dat ik me heb vergist in de locatie en meteen haar kant op kom. Ik sluit af en vertrek. ‘Neem je je boek mee?’ vraagt ze nog. ‘’Ik wil hem hebben hoor, ben zo benieuwd!’

Het boek heb ik mee, net een dag eerder gelanceerd, inclusief de persoonlijke boodschap. Er is een parkeerplaats en ik loop daarna de trap op in het gebouw. In de warm ingerichte ruimte heb ik even op haar gewacht en na een korte begroeting gaan we zitten aan een klein, vierkant tafeltje. Zij op de bank. Ik op de stoel tegenover haar. 

Ze kijkt met aandacht
Ze haalt het boek uit de feestelijke verpakking. ‘Oh jee, wat heb je dat mooi gedaan, zeg.’ En ze bladert er nu doorheen. Het is stil. Ze kijkt met aandacht. Ik kan haar gezicht niet zien, zo naar beneden, bijna met haar neus in het boek. 

De Kralingse Plas
Ze slaat weer een bladzijde om. Ik zie het paginagrote beeld. O ja, de schaduwspelfoto die ik maakte van de Kralingse Plas. Ik vond die zo passend bij de regels die ik schreef over de naderende dood van mijn vader.

Ik kan mijn adem niet langer inhouden
Ze bladert verder. Het blijft stil. Ze heeft nog niet opgekeken. Ik zie dat ze hier en daar een regel leest, even pauzeert en dan bedachtzaam verder gaat. Ik heb geen idee wat ze denkt of vindt. Ik weet wel dat ik niet langer mijn adem kan inhouden en probeer rustig het ritme weer op te pakken. Houd mijn benen stijf zodat ik niet ga schuiven in mijn stoel. Probeer mijn aandacht te richten op het kaarsje en het kleine vaasje met bloemen dat op tafel staat. Probeer mijn steeds groter wordende ongemak te verduren.

Ze heeft mijn hart in handen
Het is nog steeds stil. In mijn hoofd en hart niet. Weet ze wel dat ze mijn hart in handen heeft? Dat ze door de kamers loopt? Is het niet heel onbeleefd eigenlijk om zo lang stil te zijn  en geen reactie te geven? Onzekerheid en angst razen door mijn lichaam. Wat is dit ongemakkelijk zeg. Dit had ik niet voorzien toen ik het boek maakte. Help. Kan ik nog terug?

Ik knipper tegen mijn tranen
Op een pagina wat verder in het boek houdt ze langer stil. Leest verder. En verder. Nog voor ze opkijkt voel ik het. Hoe deze tekst inslaat. Ik knipper tegen de tranen in mijn ogen en ontmoet die van haar in haar ogen als ze dan eindelijk opkijkt. ‘Goh’ zegt ze, ‘je beschrijft gewoon precies waar het voor mij over gaat de afgelopen weken. Wat is dit raak.’

Precies raak
Mijn adem komt gelijk dieper. Een nauwelijks hoorbare zucht van verlichting ontsnapt me. We raken in gesprek, precies daarover. De beloofde koffie heb ik niet meer gekregen, het waardevolle gesprek wel. Precies raak.

Je hart laten zien is risicovol
Kwetsbaarheid is geen gemakkelijk iets. Je hart laten zien aan de ander is risicovol en tegelijkertijd verlangen we vaak naar precies dat. Het is de plek waarvandaan onmiddellijk verbinding wordt gemaakt en oprecht contact. Ook al moeten we daar soms even op wachten. De plek waar we elkaar zien voor wie we werkelijk zijn; met schaduw en licht, vreugde en verdriet. Waar we herkend en erkend kunnen worden. En waar we geraakt worden, direct bij ons eigen gevoel komen en zo wijzer worden. Er schuilt zoveel kracht in je kwetsbaarheid.

Ik schreef een boek dat raakt
Ik schreef een boek vanuit deze kwetsbaarheid, vol taal van mijn hart. Korte verhalen over mijn leven, mijn praktijk en mijn coachrondjes. Een boek vol met kleurrijk beeld van vooral de prachtige Rotterdamse Kralingse Plas. Een boek dat raakt. Of tenminste, dat vertellen meerdere lezers me inmiddels. Het was het risico waard.

Boek Liefdeswerkplaats bestellen
Wil jij ook geraakt worden? Je kan mijn boek bestellen via  www.stiefleven.nl/publicaties. Ook mooi als cadeau onder de kerstboom.

6 thoughts on “Liefdeswerkplaats – Een boek vol taal van mijn hart”
  1. Lieve, lieve Saskia. Je hebt een prachtig boek geschreven dat rechtstreeks van het ene tot het andere hart spreekt. Dat betekent voor jou als schrijver dat je je hart een tijdje aan de buitenkant van je lichaam draagt, maar geloof me als ik je toevertrouw dat dat went. En dan wil je niet anders meer, met alles erop en eraan. Dat er nog vele mooie geschreven hartsgeschenken mogen volgen. Liefs, Maaike

  2. ‘Je hart laten zien is risicovol’ – ja, dat is zeker zo. Jezelf in alle kwetsbaarheid laten zien doe je niet ‘zomaar.’ Maar wel als je de wereld iets te vertellen hebt, lieve Saskia. En dat heb jij??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: