Liefde als grootste virus

Na weken van thuisblijven en alle regels in acht nemen, loop ik weer  hand in hand met mijn kleindochter. Mijn hart wordt diep geraakt wanneer ze aan komt lopen en mijn hand pakt. Ze is ruim anderhalf en neemt me mee naar de plantjes in de tuin. We staan even stil bij de verschillende soorten. Hier zijn geen woorden nodig, ik voel verbinding vanuit mijn hart. Haar kleine handje in de mijne. Ik stroom over van liefde.

Waar gaat het om?
Dit is waar het bij mij om gaat, verbinding voelen met mezelf en de ander. Huid op huid contact. Elkaars warmte voelen, een streling van liefde. Mijn kleindochter kent geen afstand, ze komt zonder belemmerende gedachten naar me toe. Kruipt bij me op schoot en samen lezen we boekjes. Ze is heel goed verbonden met zichzelf en loopt zelfverzekerd rond om de wereld te ontdekken, te proeven en te voelen, te horen en te ruiken. Zo puur dat het een glimlach van herkenning op mijn gezicht tovert.

Als klein meisje praatte ik met de natuur
Als klein meisje praatte ik met bomen, bloemen, stenen en dieren. Het waren mijn grootste vrienden. In de mensen had ik niet veel vertrouwen. Als baby geboren in een tehuis voor ongehuwde moeders en meteen doorgesluisd naar het kindertehuis. Later naar een pleeggezin waarin ik seksueel misbruikt werd. Mijn troost heeft altijd in de verbinding met de natuur gezeten. Dieren kwamen als vanzelfsprekend naar mij toe. Eekhoorns aten uit mijn hand, een pratende kraai heeft mij jaren vergezeld. Zo kan ik veel bijzondere verhalen vertellen over mijn verbinding met de natuur, en de liefde die ik daarvan heb gekregen.

Wat is liefde?
Wat is liefde volgens jou? Als je liefde in één zin zou moeten samenvatten, hoe zou jij dat dan doen? Wanneer je het hebt over liefde denk je al snel aan een ander. Liefde is een hunkering in jezelf naar iets wat je buiten jezelf zoekt. De sleutel naar liefde begint bij jezelf. Het lijkt zo simpel, houden van jezelf. Toch is dit één van de moeilijkste dingen die je tegenkomt. Het houden van een ander of een dier lijkt makkelijker dan het houden van jezelf. Voor mij is dit ook een hele reis geweest. Mijzelf bestaansrecht geven en te voelen dat ik er mag zijn, zonder de goedkeuring bij de ander te zoeken. In de natuur gebeurt het makkelijker. Je ziet een mooie vlinder of een prachtige bloem en even wordt het stil. Je voelt de verbinding vanuit jezelf naar de buitenwereld.  

Naar binnen keren
Diepe gevoelens komen naar boven om alsnog te worden gezien, doorvoeld en losgelaten. Alles wat onverwerkt is komt naar de oppervlakte. Woede, verdriet, frustraties en teleurstellingen. Dit is voor jou op persoonlijk niveau, maar ook op het collectieve niveau. Wanneer je je oude ‘wonden’ niet met liefde behandelt en aandacht geeft, blijf je hangen in een vicieuze cirkel van schuld en verwijt. We projecteren onze gevoelens op de ander en voor je het weet blijf je in een cirkel van beschuldiging en verwijt zitten. Zoals het bekende spreekwoord: oog om oog, tand om tand. 

Het angstvirus
We leven in een wereld van dualiteit, van goed en kwaad. Angst is de grootste veroorzaker van liefdeloos gedrag. Liefde is de enige reactie die angst kan laten verdwijnen. Veel mensen weten heel veel van angst en maar een klein beetje van liefde. We zijn een optelsom van onze ervaringen, wanneer je je hier bewust van bent, kun je het de nodige aandacht geven en het loslaten.  

Geboortepijn
Bij veel mensen is er een grote emotionele weerstand om op aarde te zijn. Deze weerstand is vaak al opgebouwd voor je geboorte. Het komen naar de aarde met een missie ben je gaandeweg kwijtgeraakt. Een van de grootste emotionele pijnen in de baarmoeder is het gevoel van afwijzing. Zo was dit ook bij mij, niemand mocht weten dat mijn moeder zwanger was van mij. Waar ik mij later bewust van ben geworden dat er al een intense ervaring aan vooraf is gegaan, namelijk het verlies van mijn tweelinghelft in de eerste paar weken van de zwangerschap. Dit is een uiterste ervaring van dualiteit, verbinden en weer loslaten. Het kan er zelfs op lijken dat je de liefde voor altijd hebt moeten loslaten.

Terug naar liefde
Mijn kleindochter doet mij herinneren aan de liefde die nooit weg is geweest. Het onbevangene van haar raakt het onbevangene in mij. Het tegemoet treden van de ander, elkaar aanraken en koesteren. Liefde is respect en oordeelt niet. Het bij elkaar zijn heeft grote waarde. Een anderhalve meter maatschappij geeft letterlijk en figuurlijk afstand. Pas op de plaats is goed, realiseer je wat je doet en niet doet. Wat voor jou waarde heeft in het leven, hoe jij jezelf waarde geeft. Voor mij is het samen zijn essentieel belangrijk. Hoe kunnen we vanuit onszelf waardevol omgaan met de aarde en alles wat daarop leeft? We hebben geen planeet B, we hebben een prachtige Aarde. Laten we liefdevol omgaan met onze planeet.

Jouw waarden
Mocht het bovenstaande vragen in je oproepen, voel je vrij om contact met me op te nemen. Ik geef je 30 minuten cadeau om het over jouw waarden te hebben in je leven.

Een boek dat ik je van harte aanbeveel is het boek van Jellie Pijpers, Jouw kern van waarde. Jellie weet als geen ander met woorden jouw eigen kern van waarden bewust te laten ervaren.

7 thoughts on “Liefde als grootste virus”
  1. Weer heel mooi beschreven Anna. Liefde begint bij jezelf, ik weet en voel t gelukkig steeds vaker. Maar als jij het schrijft, raakt het me weer op n andere manier. Dank je wel! xx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: