Laat je verhaal vrij

Soms is ze er ineens weer. Dat verlegen meisje met haar bril en scheve pony. Bijvoorbeeld na negatieve feedback of een conflict. 
Ze sluipt door de gangen op school. Misschien dat ze de pesters vandaag kan vermijden. 
‘Hé schele!’ klinkt het door de school. 
Het meisje kijk naar de grond. Was ze maar onzichtbaar…

Ze vlucht in boeken. Ze kan dan iedereen zijn en alles doen en overal heen. Voor haar verjaardag vraagt ze een schrijfboekje. In haar dromen is alles anders. Ze is schrijfster en neemt de lezers mee naar verre landen, avonturen op zee of een sprookjeswereld. Het is er fijn. Maar morgen moet ze weer naar school. 

Pesters
Als het echt niet meer gaat, kiezen haar ouders voor haar een andere school. Helpen doet het niet. Pesters hebben er een neus voor, het anders zijn en de onzekerheid. 

Gelukkig is het tijd voor een volgende stap. De havo lonkt naar haar, daar krijgt ze vast meer les in schrijven. Ze vertelt de docente Nederlands van haar dromen. ‘Leer eerst maar een vak voor je boeken gaat schrijven’ krijgt ze als reactie.

Steeds weer een nieuw schrijfboekje
Nog steeds schuifelt ze door de gangen, ook haar vriendinnen behoren tot de underdogs. Haar verhalen deelt ze thuis in steeds weer een nieuw schrijfboekje.

Verhalen over de natuur en inspiratie
Als de pesters bij het fietsenrek haar vriendin te grazen nemen, is het genoeg. Er gaat een knop om en ze grijpt in. Pas 15 jaar en ze ondergaat een metamorfose. Haar bril verdwijnt en in een oversized heren colbert met haar zwarte haren overeind, besluit ze om nooit meer onzichtbaar te zijn en haar verhalen met de wereld te delen. Verhalen over de natuur en inspiratie. 

Ik laat haar vrij met mijn verhalen
Het meisje is een herinnering van lang geleden. Ik laat haar vrij met mijn verhalen. De rebelse puber verdween nooit helemaal. Ze komt weer boven als anderen mij vertellen hoe ik moet zijn, als ik zie dat mensen pesten.

En ik deel nu mijn verhalen, want verhalen maken de wereld een beetje mooier, ze maken een pad vrij voor anderen om hetzelfde te doen. Om dat kleine meisje of jongetje los te laten en zichtbaar te zijn. 

Durf jij?
Durf jij de verhalen in jezelf los te laten? Ik help je daar graag bij tijdens een boekstrategiegesprek. Zodat jouw verhaal weer anderen kan helen.

18 thoughts on “Laat je verhaal vrij”
  1. “verhalen maken de wereld een beetje mooier, ze maken een pad vrij voor anderen om hetzelfde te doen. Om dat kleine meisje of jongetje los te laten en zichtbaar te zijn”…

    *stil van*

    Je verhaal triggert! Ik ben zo’n ander, die graag verhaaltjes schrijft, kwam ik een paar jaar geleden achter toen ik het ‘gewoon’ een keertje probeerde… Toch ook maar weer eens doen 😉

  2. Mooi Jolanda. Je hebt mij al wat vaker een inkijkje in jouw leven gegeven. Maar jouw verhaal raakt me weer diep. Kort, krachtig, heel pakkend.

  3. Prachtig verwoord Jolanda. Pijnlijk en en krachtig en steunend tegelijk! Hoe mooi dat je je droom realiseerde ondanks de tegenwind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: