Kwispellezen: interessant voor jouw kind of leerling?

Kwispellezen… had jij er weleens van gehoord? Ik niet, maar toen ik las over dit initiatief, was ik direct enthousiast. Kinderen die moeite hebben met (leren) lezen, zijn vaak bang om hardop te lezen en fouten te maken. Bij Kwispellezen kunnen zij in de bibliotheek 1-op-1 voorlezen aan een speciaal opgeleide hulphond. Is het niet geweldig?

In Nederland verlaat nog steeds 1 op de 10 kinderen de basisschool met een lees- en/of taalachterstand (bron: Stichting Lezen en Schrijven). Hulphond Nederland en de Bibliotheek Midden-Brabant hebben zich een paar jaar geleden ten doel gesteld om dit probleem bij de basis aan te pakken. Samen ontwikkelden zij een nieuwe en succesvolle methode voor kinderen die moeite hebben met lezen: Kwispellezen®. 

Voor kinderen uit groep 3 en 4
Kwispellezen biedt ondersteuning bij het lezen voor kinderen uit groep 3 en 4. De kinderen worden op basis van hun specifieke leesproblematiek door leerkrachten van de betrokken basisscholen aangemeld voor Kwispellezen. Het gaat hierbij om kinderen die:

– moeite hebben met lezen
– moeite hebben zich op het lezen te concentreren
– een sterke faalangst ervaren bij het hardop lezen in de klas

Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele voorleessessies. Een sessie duurt 15 minuten en vindt een keer per week plaats. Hiervoor is in de deelnemende bibliotheken een comfortabele voorleeshoek ingericht waar het kind makkelijk contact kan maken met de hond en in alle rust aan hem kan voorlezen.

Speciaal opgeleide hulphonden
De honden die meedoen zijn door Hulphond Nederland opgeleide en gecertificeerde therapie-hulphonden, zelfs speciaal opgeleid om met kinderen te werken. De hulphond werkt voor de kinderen enorm motiverend en rustgevend. De hond luistert aandachtig en geeft geen oordeel over het voorlezen. Dit verlaagt de druk om te presteren, waardoor kinderen meer ontspannen zijn.

Kwispellezen blijkt enorm effectief te zijn
In 2017 vond een pilot project van Kwispellezen plaats in de Bibliotheek Waalwijk. De resultaten toonden aan dat Kwispellezen bijzonder effectief is. Zowel de kinderen als hun leerkrachten, ouders en de begeleider van de voorleessessies ervoeren een toename in het zelfvertrouwen en in de leesmotivatie van de deelnemende kinderen. Dat is zó belangrijk voor de leesvaardigheid én het leesplezier. 

De bibliotheken
Naar aanleiding van de pilot is besloten om Kwispellezen verder uit te breiden. Op dit moment wordt Kwispellezen nog in vijf bibliotheken aangeboden: Capelle aan den IJssel, Eindhoven, Udenhout, Waalre en Waalwijk. Maar ik hoop dat dit geweldige initiatief – zeker na de coronacrisis – door het hele land wordt omarmd. 

In coronatijd lekker voorlezen aan Flex
Nu de bibliotheken dicht zijn, kunnen de deelnemende kinderen gelukkig ook thuis Kwispellezen. Ze lezen dan voor aan Flex, zie hier in de video op de website van Bibliotheek Midden-Brabant. En weet je wat het grote voordeel is? Alle kinderen kunnen Kwispellezen nu uitproberen. Ook als je (nog) niet aan het programma deelneemt. Flex is een en al oor. Hij gaat een kwartier lang lekker naar jouw kind of leerling liggen luisteren.

Plezier krijgen in lezen 
Wil jij je kind of leerling helpen om meer plezier te krijgen in het lezen? Bestel dan mijn boek ‘Elfjes bestaan’. Het zijn 34 kleine gedichtjes die bestaan uit elf woorden. Voor kinderen die net leren lezen dus zeer geschikt en behapbaar. De prachtige illustraties bij ieder gedichtje zorgen voor nog meer lees- en kijkplezier. Je kunt ‘Elfjes bestaan’ bestellen bij je lokale boekhandel, op bol.com en via Droomvallei Uitgeverij

2 thoughts on “Kwispellezen: interessant voor jouw kind of leerling?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: