Krijg ik nu een sticker?

We kennen het allemaal. Het gevoel dat je hebt als een ander je een compliment geeft. Dat blije, blozende gevoel. Leren zeggen: ‘dank je wel’ en het niet snel weg willen wimpelen. Het doet mij denken aan dat kleine meisje, mijn kleine ik.

Mini me
Dat meisje dat die goedkeuring zoekt. Op de basisschool groeide dat. Samen met een ander klasgenootje maakte ik er een wedstrijd van om met de schrijfles als eerste klaar te zijn, maar bovenal om dan ook een sticker van de juf te krijgen. Die sticker krijgen, de herkenning van mijn schrijfkunst, was voor mij zo belangrijk toen. En nu nog kan ik dat voelen, die behoefte aan goedkeuring.

Bewust-zijn
De liefde voor mijzelf gaan voelen, gaan leren, was een eye-opener. Ik had er een burn-out voor nodig om dat punt te bereiken. Te ontdekken dat het niet draait om de goedkeuring van de ander, maar dat ik zelf tevreden mocht zijn. De lat niet zo hoog leggen dat hij onbereikbaar leek. Maar tevreden zijn met het simpele feit dat ik mijn best had gedaan. Dat ‘minder’ ook goed genoeg was en dat die lat halen dus geen onoverkomelijke ramp was. Maar ja, die sticker… het gevoel willen hebben dat ik hem verdiend heb.

Spiegelbeeld
En dan kijk ik in de spiegel en realiseer mij dat ik door die lat zo hoog te leggen dus nooit tevreden kan zijn met wat ik heb behaald. Nooit blij en trots ben dat ik dat toch maar even voor elkaar heb. Het moment vieren omdat ik dankbaar ben en weet dat ik gedaan heb wat er op dat moment binnen mijn mogelijkheden lag. En dan mag die lach op mijn gezicht komen. Mag ik tegen mijn spiegelbeeld zeggen dat ik trots ben en van haar houd. Dat de wereld nog voor mij open ligt en ik altijd een keus heb. 

Sticker
En dan ben ik weer terug bij dat gevoel. De wetenschap dat het goed genoeg is. Dat ik blij en tevreden mag zijn met het resultaat. In gedachten geef ik mijzelf een sticker. Of mooie bloemen op tafel, of een half uurtje ongestoord lezen in een lekker boek. Mijzelf belonen omdat ik van mijzelf houd, het mijzelf gun en er altijd een reden is om het leven te vieren. Het leven is een feestje, we moeten alleen de slingers zelf ophangen. 

0 thoughts on “Krijg ik nu een sticker?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: