Kilometers vol schrijfinspiratie

Ik reis regelmatig met het openbaar vervoer door Nederland. Vaak lees ik of ik schrijf aan mijn boek, maar mijn ogen en oren blijven gespitst. Want overal ligt een verhaal, blog of boekidee op de loer. Ja, ook voor jou. 

Kilometers vol inspiratie
Ik reis heel  graag. Ik hoor verhalen van anderen en ik kijk om me heen en het landschap dendert voorbij. In het openbaar vervoer of in de auto tijdens mijn vakantie schrijf ik de meeste blogs en verhalen. Er is altijd wel iets te zien of te horen dat mij inspireert om te schrijven. En ik inspireer jou ook heel graag. 

Schrijfboekje
Schrijven met de hand is zo fijn en een notitieboekje past altijd in je tas. Ze zijn er in allerlei maten en kleuren. Zoals je wel snapt, reis ik altijd met een kleurrijk schrijfboekje en mijn rode Waterman vulpen, maar schrijven gaat ook prima met een simpel schrijfboekje en een balpen. Mijn tip is: laat je computer er even buiten. Papier is geduldig. Je hand volgt je hart en als je hoofd opspeelt, dan is redigeren lastig. Er is alle ruimte voor jouw inspiratie. Dus ga vanaf nu nooit meer naar buiten zonder een schrijfboekje en een pen. Gebruik het voor al je schrijfideeën. 

Gebruik je zintuigen
Schrijf je onderweg? Zet dan je zintuigen in. Luister naar het denderen van de trein, het gesprek achter je of naar inspirerende muziek. Kijk om je heen. Wat valt je op? Hoe zou je de kleur van de jas van een passagier omschrijven? Welke emotie voel je bij het landschap dat je nu ziet? Hoe ruikt een overvol perron? En smaakt je koffie naar meer of juist niet? Misschien schrijf je flarden die je nooit meer gebruikt en een andere keer komen de teksten in je verhaal, blog of boek. 

Ontmoet de personages
Kijk eens om je heen. Misschien zit er wel een van je personages voor je verhaal of boek in je buurt. Of iemand voor in je blog. Gebruik je fantasie. Waarom reist die dame tegenover je vandaag? Waar gaat ze heen? En die man in het gangpad? Gaat hij naar huis, naar zijn gezin? Of heeft hij een geheime afspraak op het volgende station? Kijk naar kleding, een handtas of een gezichtsuitdrukking. Niet te lang natuurlijk, want anders gaat je volgende verhaal misschien wel over een ruzie in de trein.  

Speel met taal
Heb je weinig tijd omdat je reis maar kort is? Ga dan spelen met taal. Schrijf een elfje. Het onderwerp is vrij, maar de vorm niet.

Eerste regel: 1 woord
Tweede regel:  2 woorden
Derde regel: 3 woorden
Vierde regel: 4 woorden
Vijfde regel: 1 woord

Maar pas op, het is verslavend. Voor je het weet heb je een heel notitieboekje vol. Je kunt onderweg natuurlijk ook een foto maken en daar de tekst opschrijven. Zo heb je weer een mooie post op social media of een foto voor een blog.

Ga met een schrijfboekje op pad
Dus mijn tip is: laat je mobiel even links liggen, of rechts en ga met een mooi schrijfboekje en pen op pad. Misschien ga je gewoon naar je werk of stap je zo maar in de trein en laat je je verrassen door wat je tegenkomt. Fijne reis en succes met schrijven… Deel je onder dit blog wat jij vandaag gaat schrijven?

Wil je nog meer schrijfinspiratie? Download dan mijn gratis Schrijfinspiratieboek.

6 thoughts on “Kilometers vol schrijfinspiratie”
  1. Ja, dat zeg je mooi. Heb ik ook: grote inzichten en beslissingen krijg en neem ik vaak vanuit een andere wereld, tijdens het reizen en op vakantie.

 1. Helemaal waar… schrijfboekje gaat overal mee naar toe. Om er thuis achter te komen, dat ik 1001 dingen had kunnen schrijven….
  Belofte
  aan mezelf
  bewust zien horen
  en proeven en dat
  opschrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: