Ken jij je talenten?

Weet jij van jezelf wat je drijft? Ken je je eigen gedrag? Op de een of andere manier ben ik altijd bezig met ontwikkeling, van mezelf en die van de ander. Ik ben nieuwsgierig naar waarom iemand zich, en ikzelf, op een bepaalde manier gedraagt, wat daarachter zit en wat iemand het liefst zou willen doen. Ben jij daar ook nieuwsgierig naar?

Zoektocht
In mijn missie naar een Blue Zone Nederland is jezelf kennen en weten met welk doel je elke dag opstaat een cruciaal element. In mijn zoektocht naar mijn Ikigai kwam dan ook vaak de vraag voorbij ‘waar ben ik nu echt goed in?’ En de vraag die volgde was ‘kan ik daar ook op een onderzoekende manier achterkomen?’ 

Talenten ontdekken
Zoals het vaker gaat, verdween dit idee naar de achtergrond, tot ik via Yrenee Koen, van Talentcollege, weer in aanraking kwam met TMA, de talent motivatie analyse. Ik had er direct een goed gevoel over en besloot de certificering tot TMA expert te gaan volgen. Hier hoort natuurlijk bij dat ikzelf ook de analyse maak en een terugkoppelgesprek volgde. Het rapport was een feest der herkenning. Ook ben ik positief verrast over de wijze waarop de teksten zijn geschreven. Alles wordt vanuit het positieve belicht en dit is helemaal passend bij hoe ik in het leven sta en bij amplitie (amplitie betekent het bevorderen en versterken van het welbevinden van mensen, lees hierover mijn andere blog).

Mijn drijfveren en talenten 
De analyse geeft mij inzicht in mijn drijfveren, talenten, mijn voorkeursgedrag en waar een passende werkomgeving aan moet voldoen. Met daarbij ook het inzicht in welke talenten nog verder te ontwikkelen zijn. Mijn drijfveren zijn:

 • inlevend
 • verbindend
 • coöperatief
 • prioriteiten verleggen
 • procesgericht
 • pragmatisch
 • creatief
 • zelfvertrouwen
 • het waarderen van support

Mijn talenten zijn:

 • coachen
 • inlevingsvermogen
 • klantgericht
 • luisteren
 • ontwikkeling van mensen
 • samenwerken
 • aanpassingsvermogen
 • conflicthantering
 • netwerken

Passende omgeving
Het rapport vertaalt ook in welke werkomgeving ik het beste tot mijn recht kom. Dit betekent voor mij een ‘vrije’ omgeving, een omgeving met niet te veel regels en kaders en waar een ‘doeners’- mentaliteit heerst. Een plek waar ondersteuning is wanneer zaken afgerond moeten worden. Een werkomgeving waar naast de zakelijke doelstellingen ook de persoonlijke doelstellingen voldoende ruimte krijgen en een cultuur is waar openheid gewaardeerd wordt en een teken van durf en kracht is. 

Volgende stappen
Dit gaf mij de handvatten om na te denken wat nu voor mij de beste omgeving is om (nog meer) mezelf te zijn. Voor mij is dit nu tweeledig. Ik ben aan de slag als projectleider bij Talentcollege en ga hier het huidige cursusmateriaal herzien en nieuwe trainingen samen met mijn collega’s ontwikkelen. Het is aan mij hoe ik dit ga vormgeven en hierdoor kan ik er mijn creativiteit in kwijt (zie bijvoorbeeld dit blog over energiemanagement) en ik weet dat ik terug kan vallen op een betrokken team.

Eigen praktijk
En ik ga mijn eigen praktijk nu echt vormgeven. Waarbij ik start als talent-expert (TMA), zodat ik mijn talent voor coaching, inlevingsvermogen, klantgerichtheid, luisteren en het ontwikkelen van mensen volop kan inzetten. Ik merk aan alles dat mij dit nu al zo veel energie geeft. Eind november ben ik gecertificeerd en mag ik de TMA analyse gaan afnemen. Ik heb er ontzettend veel zin in, om datgene te doen wat bij me past en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mensen.

Samen
Ik geloof erin dat als je beter weet wat je talenten zijn en hoe en waar je deze kan inzetten, je ook beter in staat bent te achterhalen waarvoor je elke dag uit je bed wilt komen en wat dus je Ikigai is. Hoe meer mensen dit weten, voelen en omarmen hoe mooier we de wereld samen kunnen maken.

TMA expert
Ben jij ook nieuwsgierig naar je talenten en welke omgeving hiervoor het best passend is? Vanaf eind november kan ik je hierbij ondersteunen als TMA expert. Je kan je nu al bij mij aanmelden via contact@ynskelooije.nl. dan plannen we alvast onze eerste afspraak in. 

0 thoughts on “Ken jij je talenten?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: