Juist nu wil ik reizen

Opeens weet ik het: ik wil reizen. Het inzicht raakt me. Dat is een van mijn doelen, reizen. Daar doe ik het voor. Er zijn zoveel landen en plaatsen, ook in Nederland, die ik nog wil zien. Ik wil ze ervaren, beleven, proeven, ruiken. Ik wil er foto’s maken, schrijven, tekenen, kleuren, zingen, werken. Ik wil er rijker worden. Rijker door ervaringen. 

Geen handige timing
Ik kies er een lekker moment voor uit, dit inzicht, juist nu reizen door het coronavirus bemoeilijkt wordt. Landen die op slot zitten, of je moet in quarantaine bij aankomst en/of terugkomst. Dat maakt het uitvoeren toch een stuk lastiger. Is er daar wel iets open van de bezienswaardigheden? De restaurants? Dat hoort er voor mij toch wel bij, dat maakt dat ik kan proeven van de plaatselijke cultuur. En dan bij voorkeur zonder mondkapje. 

Meer dan koffers pakken en gaan
Al doordenkend besef ik dat reizen zoveel meer is dan koffers pakken en gaan. Reizen kun je ook met je hoofd doen, door eraan te denken. Over te fantaseren. Door te kijken naar reisprogramma’s, boeken van andermans reizen te lezen, foto’s van landen te bekijken. Allemaal ter inspiratie. 

Terug in de tijd
Ook het bezoeken van musea is een vorm van reizen. Daarmee kun je zelfs terug in de tijd reizen. Zo stond ik een keer oog in oog met de Chinese keizer en zijn terracottaleger zonder ook maar een vliegtuig van binnen te hebben gezien. Ik was zelfs op de fiets. Zo kwam mijn droom uit om dat leger te zien. Heel simpel, in een pop-up museum in Rotterdam. Beelden van 260 jaar voor Christus, van soldaten, generaals en meer. Van koetsen met paarden. Op werkelijke grootte. Nu waren ze niet zo groot, maar toch. Die beelden zijn bizar oud en nog steeds behouden. 

Reizen als noodzaak
Reizen is nog meer dan dat. Het is ook de reis in jezelf, naar wie je bent. Een mooie reis die niet altijd even makkelijk is, maar wel noodzakelijk. Het is voor iedereen goed om eens op onderzoek uit te gaan naar wie je nu eigenlijk bent. Leef je wel je eigen leven of heb je je aangepast? Heb je patronen ontwikkeld die je helemaal niet meer passen? Als je te maken hebt gehad met narcistisch misbruik, dan is de reis naar jezelf bittere noodzaak. Het manipulatieve spel haalt je enorm weg bij jezelf, maakt je vreselijk onzeker.

Grootsheid vieren
Die Chinese keizer zou trouwens ook wel eens een narcist geweest kunnen zijn. Een aantal van de kenmerken van een narcist is het opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid, het idee heel speciaal en bijzonder te zijn en de behoefte aan buitensporige bewondering. De keizer liet een heel terracottaleger bouwen om zijn grootsheid te vieren. Hij dacht zelfs dat hij onsterfelijk was. Later bewaakte het leger van terracotta zijn mausoleum, tot het grotendeels vernietigd werd door opstandelingen. Gelukkig is een heel groot deel gerestaureerd, in ere hersteld.

In ere herstellen
Zo kun jij ook in ere worden hersteld. Ik ervaar dat ik mezelf beter ken dan ik dat voor mijn relaties met een narcist deed. De reis naar mezelf heeft me meer gebracht dan ik voor mogelijk had gehouden. De kennismaking en ervaring met narcisme heeft niet alleen mij, maar ook mijn praktijk richting gegeven. Hoe gaaf is dat? Wil je ook op reis naar wie je werkelijk bent en zoek je daar begeleiding bij – persoonlijk had ik het niet zonder gekund – dan ben ik graag je reisbegeleider. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Dan nodig ik je van harte uit om een focussessie in te plannen via deze link

2 thoughts on “Juist nu wil ik reizen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: