Je zal als moeder maar verstoten worden door je kind

Herinner je die beelden nog van de dwaze vaders; die mannen in superheldenpakken die aandacht vroegen omdat hun kinderen hen waren afgenomen door hun exen? Dit gebeurt niet alleen vaders, maar ook moeders. Wanneer de ene ouder het kind opzet tegenover de andere ouder, komt het kind in een loyaliteitsconflict. 

Dit kan zelfs zo ver gaan dat het kind zich gedwongen voelt de goedwillende ouder te verstoten. Niet uit vrije wil – al voelt dat wel zo voor je kind en voor jou – maar het wordt hiertoe gemanipuleerd. Je kind is niets meer of minder dan een marionet. 

De kwaadwillende ouder kan aanzetten tot een loyaliteitsconflict vanuit kwaadheid, wrok, jaloezie, onzekerheid, angst. Of omdat er sprake is van narcisme. Hoe doel is om je kind te laten voelen wat een slechte moeder of vader jij bent. Hoe liefdeloos, onveilig, gek etc. je bent. En hoe veilig ze zijn bij hem of haar. 

Hoe herken je dat je te maken hebt met ouderverstoting? Je herkent het in de volgende 9 dingen:

1. Je ex-partner praat lelijk over je
Hij of zij doet dat tegen je kind of waar het bij is. Soms wordt er wel lovend gesproken over je, maar laat de lichaamstaal het tegenovergestelde zien of speelt hij of zij het de zielige partij. Wat jou de kwade partij maakt. 

2. Je ex-partner regeert door op afstand
Via de mobiele telefoon wordt er tegen je kind direct commentaar geleverd op wat er bij jou speelt, op je regels en wordt je kind aangemoedigd hiertegen in te gaan.

3. Je ex-partner pikt tijd in van jouw tijd met je kind
Denk hierbij aan later brengen, eerder halen, helemaal niet brengen, je kind ‘lenen’ in jouw weekend, dagen ruilen en vergeten terug te ruilen of zeggen dat het niet waar is, een rechtszaak aanspannen voor meer tijd, je kind niet mogen spreken als het daar is etc. 

4. Je kind wordt aangezet om te spioneren of geheimen te bewaren
Bijvoorbeeld om te vertellen waar je je geld aan uitgeeft, hoeveel geld je hebt en of je een vriend(in) hebt, terwijl het zelf niet mag vertellen dat je ex een nieuwe partner heeft of dat er vakantieplannen zijn. 

5. Je bent niet op de hoogte van school- en sportactiviteiten
Je ex-partner heeft de school verteld dat ze je niet hoeven te informeren. Of zelfs dat ze dat niet meer mogen, omdat je uit de ouderlijke macht bent gezet.

6. Je ex neemt eenzijdig beslissen
Er wordt niet overlegd over besluiten rond school, sporten etc. 

7. Je rol als ouder wordt gedevalueerd
Je kind wordt aangemoedigd je bij je voornaam te noemen waardoor de speciale positie van ‘mama’ of ‘papa’ onderuitgehaald wordt. Of je kind moet de nieuwe partner zo noemen.

8. Het geheugen van je kind wordt beïnvloed
Je ex-partner vertelt leugens waarin jouw rol wordt veranderd of zelfs gewist, waardoor je kind anders over je gaat denken.

9. Huidige herinneringen worden beïnvloed
Dat wat jij met je kind doet, of ervoor koopt, wordt overtroffen. Je kind onthoudt alleen die dingen.

Wat herken je bij je kind?
Als je kind bij jou komt, herken je onderdelen van bovenstaand gedrag, zoals bespioneren, geheimen bewaren, je bij je voornaam noemen. Daarnaast kan je kind zich kwaad en heel onredelijk tegenover jou (en jouw familie en vrienden) gedragen, en voelt zich daar niet schuldig over. Ook kan je kind onderwerpen aanroeren, woorden gebruiken, die helemaal niet passen bij zijn of haar leeftijd en ontwikkelingsniveau. 

Hoe keer je het tij?
Gelukkig hoef je niet lijdzaam toe te kijken en kun jij, de gezonde ouder, nog veel stappen ondernemen om het tij te keren of het in ieder geval te vertragen, zodra je deze kenmerken herkent. Stappen om de band te behouden, te versterken. Je kind leren om te gaan met het gedrag, Ik leer het je graag in de training ‘Met je kind sterk staan tegenover narcistisch gedrag’. Klik hier om er meer over te lezen.

0 thoughts on “Je zal als moeder maar verstoten worden door je kind”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: