Je huisdieren zijn geen vervanging voor kinderen

Het is 1972. Ergens onderweg in Friesland – tussen Hemelum en Oosterwolde – rijdt een witte Simca 1000. Een man van zo’n jaar of veertig achter het stuur. Hij is helemaal gelukkig. Zojuist heeft hij bij een oude jager een blonde Labrador pup gekocht. Na jaren zonder hond is er nu weer ruimte voor een hond in zijn leven.

Naast hem zit zijn vader. Hij heeft een rieten mand op schoot waarin de pup ligt te slapen. De pup weet nog van niets. Ook niet dat hij de prachtige naam Arthur heeft gekregen.

Ze zijn bijna thuis. De man verheugt zich op de blije gezichten van zijn kinderen. Arthur wordt wakker, geeuwt en kijkt over de rand van zijn mand. Ineens wordt zijn wereld zwart. De oude man heeft zijn pet op Arthurs kop gezet, maar die is nog zo klein dat hij er helemaal onder verdwijnt. De oude man ziet het als grap, maar zijn zoon ziet dat anders. “Je bezorgt mijn hond een doodsschrik, hij is net bij zijn moeder vandaan!”

De volgende ochtend sluipen de kinderen in alle vroegte de trap af om bij Arthur te gaan kijken. Die is dolenthousiast en begint op te springen en in haren te happen. Het is de eerste pup die ik bewust meemaak, het begin van een levenslange liefde voor honden.

Kleed je huisdier aan dag
Op 14 januari was het ‘Kleed je huisdier aan dag’, een vierdag voor de mode voor onze viervoeters. In het leven geroepen door Colleen Paige in 2007, Pet Lifestyle Expert. Als ik haar opzoek, kom ik op een glossy website vol prachtige foto’s en quotes. Zij heeft meer speciale dagen in het leven geroepen die ik sympathieker vind, zoals een dag voor adoptiehonden. Want waarom zou je je liefde voor je huisdier laten zien door hem aan te kleden? Omdat het grappig is, of vertederend? Omdat je zoveel zorgkriebels hebt die je ergens kwijt moet?

Het zijn geen mini-mensen
Honden en katten zijn geen mini-mensen. Er is een mooi woord voor de menselijke neiging om dat wel zo te zien: antropomorfisme. Het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens, het tonen van dieren alsof ze menselijk zijn qua uiterlijk. Het meest extreme voorbeeld is wat mij betreft Tinkerbell van Paris Hilton, de hond als mode-accessoire.

Liever bloot dan zo’n rare jas
Ik geloofde niet dat ik ooit mijn honden iets zou aantrekken. Totdat ik om medische redenen mijn hondje Hera moest laten scheren terwijl het winter was. Ik kocht met grote tegenzin een jasje. Ik had gelezen hoe snel kleine hondjes onderkoeld kunnen raken en wilde haar beschermen tegen onderkoeling of bevriezingsverschijnselen. Hoe het jasje er uitzag? Geen roze of bling-bling, maar mooi zwart, gewatteerd met een voering van grijze Schotse ruit. Want het moest wel stoer zijn. En Hera? Zij vertikte het om één stap buiten te zetten met dat rare ding aan. Geen haar op haar bijna kale koppie die daaraan dacht. Ik probeerde het nog een paar keer voorzichtig, zonder succes. Liever bloot dan zo’n rare jas.

Wanneer trek je een hond wel een jasje aan?
Gezonde honden met een lange of dubbele vacht hebben in Nederland bijna nooit een jas nodig. Bij de volgende honden zou je het wel kunnen overwegen: puppy’s, erg kleine hondjes, honden met een zeer korte vacht, honden die ziek of herstellend zijn en honden die om medische redenen zijn geschoren. Dan moeten ze het wel toelaten natuurlijk – kijk goed naar je hond en dwing hem niet. Het vertrouwen van je hond in jou is belangrijker dan het maken van een lange winterwandeling.

Individuele puppybegeleiding
Vanaf februari kun je bij mij terecht voor individuele puppybegeleiding. Dan heb ik het eerste deel van mijn opleiding tot hondengedragsbegeleider afgerond. Houd mijn Facebookpagina www.fb.me/susanvanderbeekcoaching in de gaten. En als je daar toch bent: ik ben blij met jouw like voor deze pagina.

2 thoughts on “Je huisdieren zijn geen vervanging voor kinderen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: