Je hebt altijd een keuze

Vorige maand raakte ik ontzettend geïnspireerd door de boeiende introductie over mindfulness door Jon Kabat-Zinn. Ongelofelijk interessant wat die man vertelt over de kracht van de mind als het gaat om het verminderen van stress en de positieve impact daarvan op je gezondheid. Het zal je niet verbazen dat ik direct opzocht waar en wanneer zijn opleiding Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) start.

Mindfulness
MBSR is een wetenschappelijk erkende behandelwijze bij stress en chronische pijn. Deelnemers worden uitgenodigd en geprikkeld om een houding te ontwikkelen waarmee ze vanuit een meta- of getuigenperspectief observeren wat zich van moment tot moment voordoet. De open aandacht voor en erkenning van zintuiglijke prikkels én die vervolgens nuchter opmerken of etiketteren (zoals horen, denken, boosheid, verdriet, enzovoort), blijkt zeer helend en ruimtescheppend te zijn. Sterker nog, het verbetert in veel gevallen de kwaliteit van hun soms pijnlijke of hopeloos lijkende leven.[1]

Mindset
Labat-Zinn zegt: “You can’t stop the waves, but you can learn to surf.” Zijn quote sluit zo mooi aan bij mijn wens op coaching, yoga en stressmanagement te combineren. Anderen helpen om te voorkomen – of in ieder geval beperken – dat je monkey mind continu een loopje met je neemt. Om meer grip te krijgen op de circa 50.000 (!) verschillende gedachten die we elke dag hebben… Want zeg nu zelf, al dat gepeins en gepieker levert verdraaid weinig op, toch? Zeker wanneer je ook nog in je eigen tunnel(visie) blijft hangen. Zowel in coaching als in yoga en meditatie is met aandacht en zonder oordeel gewaarworden van wat is, key. De kracht van bewustwording en bewustzijnsverruiming is dat er ruimte komt voor nieuwe perspectieven, kansen en mogelijkheden waardoor je weer keuze ervaart. 

Woedend
“Je hebt altijd een keuze.” Ik geloof dat ik in lange tijd niet zo boos en gefrustreerd ben geweest als tijdens die ene les van mijn yogadocentenopleiding in India. De zin raakte mij recht in mijn kern. Hoezo had ik als klein meisje een keuze? Hoezo koos is er willens en wetens voor om in die situatie te blijven? Wat een bull$#!&! Ik schoot zo in de emotie dat ik niet meer helder kon nadenken. Daardoor heb ik de docent niet kunnen vragen hoe hij die keuzevrijheid ziet bij kinderen die nog helemaal niet in staat zijn – mentaal, fysieke, emotioneel – om voor zichzelf op te komen. Nu ik dit zo opschrijf, neem ik me voor het hem alsnog te vragen. #wordtvervolgd

Karma
Inmiddels heb ik de kwestie voor mezelf opgelost door in karma te geloven. Voor mij de enige verklaring dat kinderen meemaken wat ze meemaken, positief en negatief. Vanaf begin 20 jaar (dan is het brein volgroeid), ben je zelf aan zet. Ik stel het wat kort door de bocht, maar uiteindelijk is life what you make it. En daarom vind ik mindfulness en alle andere methodieken en modellen, die helpen om het leven te herkaderen, zo machtig boeiend. Alles heeft twee kanten: helpend of belemmerend. Het vraagt om een grote mate van moed en zelfreflectie om daar ruimte voor te maken, om op die manier naar jezelf en/of je eigen aandeel in een situatie te kijken.

Loslaten
If you love someone, set them free. Dat loslaten – in plaats van (on)bewust krampachtig blijven vasthouden – is een van de lastigste dingen om te doen. Rudy Vandamme introduceert de ontwikkelingsgerichte formule behouden-loslaten-toevoegen als manier om weer in beweging te komen wanneer je vastzit. Vanuit de huidige toestand maak je verbinding met de gewenste, toekomstige toestand en bepaal je eerst wat je wilt behouden van wat goed is en laat je vervolgens los wat dat in de weg staat of wat je niet meer nodig hebt. Dan ontstaat er ruimte om iets toe te voegen of op te bouwen. Eigenlijk zoals ik beschrijf in een eerder blog Weg.
Ik maakte bewust verbinding met het gevoel van enthousiasme en inspiratie rond de thema’s coaching, yoga en stressmanagement (behouden!) en liet de belemmerende overtuiging los dat ik niet weet wat ik wil. Daardoor ontstond er zoveel ruimte en vrijheid om in actie te komen en op zoek te gaan naar de gewenste combi. Op naar de nieuw fase van dit avontuur dus.

Wat heb jij op dit moment los te laten om verder te kunnen?


[1]Frits Koster over mindfulness: een moderne behandelingswijze vanuit een eeuwenoude traditie, Psychopraxis, jaargang 2007 (februari 2007) 09:67–71

4 thoughts on “Je hebt altijd een keuze”
  1. Dank je wel Susan!

   Wat de keuzevrijheid van kinderen betreft, in een notendop volgens mijn Indiase filosofiedocent: vanaf onze puberteit ontwikkelen we de capaciteit om bewuste keuzes te maken. Dus alles voor die tijd is “vette pech” zeg maar… Of in zijn termen: “It’s just the cycle of life. And life itself is never fair in human terms. Though it is perfect in cosmic terms.” Tja… in het grotere geheel zijn wij inderdaad nietig.

   Hoe zie jij het?

 1. Mooi Sytske. Bij mij roept de tekst If you love someone set them free, een hele positieve vibe op. Waarschijnlijk vooral omdat deze tekst ook in een nummer van Sting wordt gebruikt. Hierin wordt het gescandeerd als een soort protest zin. Voor mij werkt het uit als iets super positiefs.

  Om je vraag te beantwoorden. Heb net heel veel losgelaten en kan dus na een welverdiende vakantie weer verder op mijn pad. Via regressie therapie en een Regressie sessie tijdens mijn regressie opleiding ben ik in staat geweest heel wat drempels te verlagen , te laten verdwijnen. Nu ben ik bezig om alles weer te herschikken zodat ik na de zomer weer opgefrist en helder verder kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: