Intimiteit bij massages

Massage is een intieme gebeurtenis. Ook al heb je als masseur al vaak en veel verschillende mensen gemasseerd, het blijft intiem. Het is van belang dat je je daarvan bewust bent en blijft, telkens weer. Ook bij mensen die je goed kent en al vaak een massage hebt gegeven.

Wat maakt het zo intiem?
Natuurlijk omdat er veel aanrakingen zijn, dichterbij iemand kun je bijna niet komen. Aanrakingen doen iets, er gebeurt iets. Altijd weer. Het roept emoties op. Of ervaringen komen weer naar boven. Of je krijgt lichaamssignalen die nieuw of onbekend zijn.

Veiligheid en vertrouwen
Bij een massage ben je meestal met één andere persoon in een ruimte. Het is van groot belang dat beide, de masseur én de gemasseerde, zich veilig voelen en op hun gemak. Dan pas is volledige ontspanning mogelijk.
Afhankelijk van welke massage je ontvangt, ben je wel of niet aangekleed. Een massage waarbij (veel) olie wordt gebruikt kan alleen maar op de blote huid. Je wordt wel toegedekt met een doek op de lichaamsdelen die op dat moment niet worden gemasseerd. Veiligheid en vertrouwen zijn belangrijk in de massagekamer. Als dat er is, kan iemand zich uitkleden en overgeven aan de massage.

Katrien en haar moeder
Katrien is al tientallen keren voor een massage bij mij geweest. Ze is een vrouw van 48 jaar en een trouwe klant die elke drie weken komt. Telkens vertelt ze iets over wat haar bezighoudt. Vandaag vertelt ze me over haar ingewikkelde relatie met haar moeder. Die vraagt steeds meer en meer tijd van haar, het is bijna niet meer te doen. Zeker omdat haar moeder vaak boos op haar is, omdat het niet goed genoeg is wat ze doet.

Haar inzicht op mijn massagetafel
Aan het einde van een massage maak ik strijkingen over haar borstgebied waarbij zij diepe zuchten slaakt. Ik herhaal het een paar keer en het zuchten wordt ook heftiger. Er rolt een traan uit haar ooghoek, en nog een. Het lijken tranen van opluchting. Na afloop vertelt ze dat ze op dat moment het inzicht kreeg dat ze meer tijd voor zichzelf mag nemen, dat haar moeder niet zoveel tijd hoeft of mag opeisen. Dat ze daar zelf voor mag zorgen, aardiger voor zichzelf en duidelijker grenzen aangeven aan haar moeder.

Antwoorden en oplossingen
Tijdens de massage is haar via haar eigen lichaam veel duidelijk geworden en komen de antwoorden of oplossingen vanzelf. Omdat Katrien heel vertrouwd is met mijn massages, de intimiteit er durft te laten zijn, levert het haar veel op. Dat maakt voor haar dat elke massage een fijne intieme gebeurtenis is. En voor mij ook. Het vertrouwen en de veiligheid zorgen voor mooie verbindingen.

0 thoughts on “Intimiteit bij massages”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: