De impact van seksueel misbruik

Ik ben op de lotgenotendag van Revief, een organisatie die mensen met een verleden met seksueel misbruik met elkaar in verbinding brengt. Wij hebben er een stand van Mazzaze, omdat we in samenwerking met Revief jaarlijks een massageweekend organiseren. In die weekenden gaat het om positieve ervaringen met aanrakingen. Dat is een beladen thema in deze groep. Toch bieden wij het aan, omdat we daarmee iets kunnen toevoegen aan de ervaringen van lotgenoten. Om in een veilige setting met de regie in eigen hand positieve aanrakingen te kunnen ervaren.

Enorme impact op je leven
Seksueel misbruik in je jonge jaren heeft een enorme impact op je leven. Seksueel misbruik kent veel varianten. Elke ervaring hiermee is anders en elk verhaal is afschuwelijk. Toch is het heel goed om de ervaringen te delen. Het is moeilijk om erover te praten. Schuld, schaamte en verbod spelen een rol om het stil te houden. Bang om niet te worden geloofd, bang om iemand pijn te doen, bang voor afwijzing, bang voor je eigen emoties en nog veel meer redenen waarom je bang bent om het te vertellen aan de wereld.

Uniek verhaal van Ted
Op deze lotgenotendag vertelt Ted Kloosterboer haar verhaal. Een uniek verhaal dat bij vlagen te erg is om naar te luisteren. Kippenvel over de schade die ze heeft opgelopen door het misbruik. En een brok in mijn keel als ze vertelt over de gevolgen en ervaringen met mannen. De zaal luistert geboeid; er is bij iedereen wel herkenning in haar verhaal. Ted is een fijne spreekster, ze heeft de nodige humor in het verhaal aangebracht. Ze heeft op 50+ leeftijd geleerd dat ze haar grenzen mag aangeven door het uit te spreken. Ik ben er stil van. En ik niet alleen. Het verhaal van Ted geeft aan hoe diep het zit, hoeveel impact misbruik heeft en hoe hard je moet werken om het te verwerken.

Je bent niet alleen
In de pauze die volgt is het verhaal van Ted nog voelbaar. Het raakt veel moeilijke details aan bij de lotgenoten. De herkenning geeft ruimte, geeft een gevoel dat je niet alleen bent. Dat geeft steun. Bij onze stand komen vrouwen vragen wat er gebeurt in het massageweekend. Hoe de veiligheid wordt gegarandeerd, of er ook mannen zijn, of er alleen maar vrouwen met seksueel misbruik zijn, of er ruimte is voor je verhaal, of er alles verteld moet worden. Veel vragen die we allemaal kunnen beantwoorden. Vragen die gesteld mogen worden, omdat het duidelijkheid geeft.

Het is een mooie dag. Er zijn veel vrouwen met interesse voor het weekend. Sommigen dit jaar en anderen een andere keer. Het is allemaal goed.

Veiligheid 
In het massageweekend van Mazzaze en Revief is de veiligheid gegarandeerd. Wij weten hoe belangrijk dat is. We nodigen je uit om je eigen grenzen aan te geven en in veiligheid te onderzoeken wat aanrakingen jou brengen. Deze weekenden zijn voor vrouwen die met seksueel misbruik te maken hebben gehad, die eraan gewerkt hebben om het te verwerken. Ook voor vrouwen die niet zijn aangesloten bij Revief. Wil jij erbij zijn? Weet dat je welkom bent.

3 thoughts on “De impact van seksueel misbruik”
  1. Zo mooie hoe je zelf een ongepaste aanraking hebt omgebogen naar een fijne, vertrouwde en veilige aanraking in je massage praktijk. Een balsem en heling voor velen. Krachtig en liefdevol!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: