“Ik heb mezelf zo tekort gedaan”

“Ik voel me supervrouwelijk, sexy. Ik zit lekker in mijn vel”, zegt ze tegen me. Ik zie het. Ze straalt gewoon. Wat een verschil met de vrouw die ze daarvoor was. Ze was niet echt ontevreden met zichzelf, maar ook niet blij. Als ze in de spiegel keek, zag ze alleen die extra kilo’s. De onderkin. Ze walgde van zichzelf, wilde dolgraag afvallen, maar het lukte haar niet. Soms lukte het om te starten, maar al snel was het voorbij. En viel ze zichzelf nog meer af, zei ze lelijke woorden tegen de spiegel. Tegen foto’s die ze van zichzelf zag.

Een ommezwaai
De omslag kwam eigenlijk heel eenvoudig. Ze had van een vriendin een tas vol kleding in haar maat gekregen. Een heerlijke passessie volgde. Ze paste alles en koos eruit wat haar stond en blij maakte. En omdat het paste bij haar lichaam, leek ze juist veel slanker. Als ze in de spiegel keek, zag ze weer hoe mooi ze is. Ook met de extra kilo’s. Eigenlijk vallen die haar niet eens meer op. Het voelde zo goed, dat ze ook haar hakken weer uit de kast trok. Wat een goed gevoel!

Ze gunde zichzelf geen nieuwe kleding
“Ik heb mezelf zo tekort gedaan”, zegt ze. Om allerlei redenen had ze zichzelf geen andere kleding gegund. “Zonde van het geld, want als ik straks afgevallen ben, kan ik het niet meer aan.” Ook moest ze zuinig zijn met geld omdat ze alleenstaande moeder is én zzp’er. En ze had ooit een kleur- en style-analyse laten doen, wat haar ook aan banden legde. “Dan was het eindelijk betaalbaar, had het niet de juiste kleur of vorm” verzucht ze.

Stoppen met al die restricties
Al deze redenen zorgden ervoor dat ze amper meer wat kocht en haar te strakke kleding bleef dragen. Die zorgden voor een rotgevoel. Dat zorgde er weer voor dat ze niet meer in jurken liep, waar ze juist zo van hield, want die tekenden te veel. Ze greep naar de spijkerbroeken, lange vesten, gympen. Het goede gevoel over zichzelf liep steeds verder weg.

Een nieuwe overtuiging
Alles wat ervoor nodig was, is een tas met kleding. Het goede gevoel over zichzelf is terug. En ze heeft een nieuwe overtuiging erbij die doorspeelt in de rest van haar leven: ze gaat zichzelf nooit meer zo tekortdoen. Bij alle keuzes in haar leven vraagt ze zich voortaan af: “Hoe laat dit me voelen? Ga ik ervan stralen?” Ze kiest voor een leven in overvloed. Ze is het waard.

De focus terugdraaien
Je kunt jezelf op zoveel manieren tekortdoen en klein maken. Sommigen mensen werken daar ook naartoe, jou klein maken. Jou afhankelijk maken. Bijvoorbeeld een narcist. Het leven draai om hem of haar en jij moet doen wat ze zeggen. Een narcist kan bijvoorbeeld bepalen hoe je je kleedt. En dan gaat het niet om hoe de kleding jou doet voelen, maar hoe dat jou een verlengstuk maakt. Als je niet weet waar je mee te maken hebt, ben je klein en afhankelijk voor je er erg in hebt. Weet je het wel, dan kun je de focus terugdraaien naar jezelf, naar jouw leven, naar waar het voor jou toe doet. 

Goed doen voor jezelf
Wil je de ommezwaai maken van klein naar groot, naar jezelf niet meer tekortdoen, maar juist goed doen voor jezelf? Je weer goed voelen over jezelf? Klik hier om te ontdekken hoe je dat doet. Ik wens je er veel plezier mee.  

0 thoughts on ““Ik heb mezelf zo tekort gedaan””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: