Ik ben seksueel misbruikt

Ik was een kind en wist niet beter. Na vier jaar in een kindertehuis te hebben gezeten werd ik in een pleeggezin geplaatst. Dit gezin was speciaal geselecteerd door de kinderbescherming. Ik zat onder de vlooien en droeg oude kleren. ‘Hier heb je haar. Doe ermee wat je goeddunkt, wij trekken onze handen ervan af.’ Ik had geen idee hoe het was om in een huis te wonen met een vader en een moeder.

Nadat mijn hoofd flink onderhanden was genomen met petroleum tegen de vlooien, mocht ik voor onbepaalde tijd blijven. Het lag eraan of ik handelbaar bleek te zijn.

Er is een stuk van mijn jeugd gestolen
Mijn pleegvader deed mij graag in bad, met alle gevolgen van dien. De deur ging op slot en ik was overgeleverd aan zijn grijpgrage handen. Ik was vier jaar en voelde me misselijk. Doen alle vaders dit? Ik mocht er niet over praten, ‘anders werd ik teruggestuurd naar het kindertehuis en dan moest mijn pleegvader naar de gevangenis. Dankbaar moest ik zijn dat ik bij hen mocht wonen. Ik was niemand, geen vader en een moeder die voor mij wilde zorgen.’

De andere kant opkijken
Toen ik naar school ging, hoorde ik regelmatig dat ik een stiefkind was. Per definitie deugde je dan niet in die tijd, de jaren 60.
Er waren veel mensen die wisten dat er iets niet klopte in dit gezin. De dochters van de buren mochten niet meer bij mij komen spelen. Zij vertelden hun moeder dat ze van mijn pleegvader hun broekje uit moesten doen. Als klein kind is me dit helemaal ontgaan.

Slachtoffers hebben levenslang
Vele jaren later is hij aangeklaagd voor seksueel misbruik met kinderen in huis en in de buurt. Dit had geen gevolgen voor hem, de rechter had niet voldoende bewijs. Degenen die hier wel van wisten hielden hun mond. Dat de slachtoffers levenslang hebben, realiseerde men zich niet.
Zelf woonde ik tot mijn tiende jaar in dit gezin. Na mij zijn er diverse andere kwetsbare kinderen aan de zorgen van deze mensen toevertrouwd.

Ik heb het jaren kunnen parkeren
Jaren heb ik dit gebeuren, wat zich ook in andere gezinnen heeft herhaald, kunnen parkeren. Wanneer ik er niet aan dacht, was het er niet. Seksueel misbruik gaat je niet in de koude kleren zitten. De gevolgen kunnen meteen of pas jaren later tot uitdrukking komen. Ik heb diverse malen signalen afgegeven aan buren en andere mensen in mijn omgeving. De slotsom was dat ik een kind was met een ruime fantasie. Het leerde mij om mijn mond te houden. Dit werkte zelfs nog door tientallen jaren later. Schuld en schaamte namen het over, ik ging geloven dat ik zelf verantwoordelijk was.

Omstreden herinneringen
 Het lichaam onthoudt alles. Het slaat datgene op wat het bewustzijn niet kan benoemen. Het zijn omstreden herinneringen. Bij mij zijn ze boven water gekomen, beetje bij beetje vertelde ik mijn verhaal. Ik vond mijn weg naar herstel, het was een moeizaam en pittig proces. Blij ben ik dat ik het ben aangegaan, de juiste mensen vond die mij ondersteunden. Mijn toenmalige therapeut die beetje voor beetje mijn herinneringen omhoog haalde. Mijn lichaam reageerde, mijn hoofd probeerde te ontkennen. 

Genezen van binnenuit
Dit is heel belangrijk, beetje bij beetje mag de wond worden geheeld. Het zijn ernstige ervaringen die je kunt hebben. Veel slachtoffers van incest of seksueel misbruik voelen zich verantwoordelijk voor het misbruik. Het slachtoffer is nooit verantwoordelijk, het heeft niets met hem of haar te maken. De verantwoordelijkheid ligt bij de dader(s). Openheid is belangrijk, dit geeft ruimte, zodat je weer vrijuit kunt gaan ademen en contact kan maken met je lijf. Iedere situatie is anders, maar het verdient de aandacht die het nodig heeft. Het geheim heeft aandacht en liefde nodig.

Misstanden tussen 1956 en 1984
Er wordt onderzoek gedaan naar misstanden tussen 1956 en 1984 aangaande het adoptiebeleid. Ook wordt er ingegaan op de impact die afstand en adoptie op de betrokkenen hebben gehad. Dit in opdracht van minister Dekker. Ik doe mee met dit onderzoek en hoop dat we leren van de geschiedenis. Niemand wordt als ‘fout’ mens geboren, achter ieder mens een verhaal. Wel is het zaak dat het besproken gaat worden en dat er gekeken wordt naar diegene die hier verantwoordelijk zijn en zijn geweest. Dit geeft een stuk erkenning van al het leed van de betrokkenen.

Begeleiding bij seksueel misbruik
Ons lichaam bezit een zelf genezend vermogen. Alles wordt gestuurd van binnenuit. Verandering in onze psyche, emoties en overtuigingen kan ons lichaam aanzetten tot verandering en genezing.

Bij mij ben je welkom om erover te praten. Je mag weer gaan voelen wat het met jou heeft gedaan. Samen komen we op een weg die leidt tot verandering. Je bent niet je ervaring, je bent veel meer dan dat. Voor mij is het 25 jaar geleden dat ik het diepe proces van heling ben aangegaan. Diverse studies ben ik gaan doen om mensen te kunnen begeleiden. Mijn eigen ervaringen op diverse gebieden zijn mijn grootste leerschool.

Als je geraakt wordt door mijn verhaal, nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Ik bied je een gratis gesprek aan. Wanneer jouw wereld van binnenuit verandert, kan er genezing plaatsvinden.

8 thoughts on “Ik ben seksueel misbruikt”
  1. Dank je lieve Joke. Deze stilte heeft voor mij lang geduurd. Nu is het tijd om het uit de stilte te halen.

    Dit is mijn drijfveer, het bespreekbaar maken van misstanden. Zo kan er harmonie en vrede komen.

    1. Lieve Anna, zo moedig en wijs om je mond weer open te doen! Een deur maak je open waardoor anderen sneller kunnen helen. Dat zij je kunnen vinden. Diep respect voor je proces.

  2. Oh Anna….wat heftig en wat een mooie en krachtige vrouw ben jij. Enorm geraakt. Kan t bijna niet lezen omdat het me zo boos maakt wat je gebeurd is. Dapper dat je het opschrijft en je geeft hoop en kracht aan hen die helaas vergelijkbare ervaringen hebben.

  3. Dank je Meike, het is fijn dat je benoemd dat het anderen kracht en hoop geeft.

    Dit is een belangrijke reden om hier over te schrijven. Het zijn ook belangrijke onderdelen van het boek wat ik schrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: