Ik ben een weggeef kind

Houd van me, dat is het enige wat ik aan je vraag. Ik ben niet meer dat meisje van vier dat staat te wachten om opgehaald te worden, in een rij voor het kindertehuis. Lief lachen, misschien maak je dan een kans. Een bodemloos bestaan. Een slaapzaal met kille ijzeren bedjes, tralies waarachter ik mijn tranen huil. Zwart/wit lijkt het bestaan. 

Ik heb geluk en mag mee. Op naar een volgend hoofdstuk in mijn leven. Nieuwe ervaringen, leven in een gezin. Niemand die je kent.

Lief lachen
Lief lachen, dat levert wat op. Ook al gebeuren er dingen waarover je moet zwijgen. De ijzeren bedjes maken plaats voor andere tralies. Mondje dicht, anders word je teruggestuurd. Vooral lief lachen, je gevoel negeren. Dit is een patroon dat ik heel lang in stand heb gehouden. Je hebt geen waarde, geen ouders die voor je zorgen. Houd van me, dat is het enige wat ik aan je vraag.

Afgestaan
Meteen na mijn geboorte afgestaan. Het blijft door mijn hoofd gaan: waarom? Mijn gedachten en emoties gaan alle kanten op, waardoor concentreren en focussen heel lastig is. Wat heb ik niet goed gedaan? Heb ik het recht om te bestaan?

Bewustzijn
De prenatale psychologie laat zien dat het menselijke bewustzijn begint op het moment van het samensmelten van een ei- en zaadcel. (zie ook mijn blog De start van je leven is bepalend in het hier en nu). Celdeling vindt plaats en nieuw leven ontstaat, de cellen slaan de energie op waarmee je verwekt bent. Wanneer je ongewenst bent verwekt, is dit de eerste boodschap die binnenkomt. Dit heeft een negatieve invloed op je ontwikkeling. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat ongewenste kinderen meer emotionele, sociale, fysieke en persoonlijkheidsproblemen hebben.

Bij wie hoor ik?
Je bent ontworteld, en uit verbinding met jezelf en je omgeving. Wanneer je niet weet wie je ouders zijn, mis je een stuk van je eigen identiteit. Waar kom ik vandaan, wie ben ik? Je bent met je adoptieouders niet genetisch verbonden. Dit geeft een gevoel van leegte, alsof de bodem onder je bestaan ontbreekt.

Een uitdaging voor adoptieouders
Er is heel veel geduld en liefde nodig om een kind het gevoel van een veilig thuis te geven. Zeker wanneer er in het begin van het leven weinig liefde en veiligheid is. Niet gezien worden en niet liefdevol aangeraakt worden geven een negatief zelfbeeld. Hierdoor ontwikkel je ook heel moeilijk zelfvertrouwen. Wanneer je uit een ander land komt, mis je ook de cultuur en de gebruiken die in je genen zitten. Je voelt je een vreemde eend in de bijt. Dit alles zorgt ervoor dat je geen contact met jezelf kunt maken, kunt aarden. Je lichaam slaat immers alle ervaringen op in de cellen. Dit wil je niet voelen, het is te pijnlijk. 

Wat kan dit tot gevolg hebben
Faalangst, bindingsangst, angst om afscheid te nemen, angst dat er niet genoeg van je wordt gehouden. Gevolgen kunnen zijn dat een kind slecht slaapt en angstige dromen heeft, gevoelens van schuld, omdat ze bestaan. Ze kunnen gepest worden of juist zelf gaan pesten. Deze ervaringen kunnen heel zwaar wegen en een gelukkig leven in de weg staan. Het kan fysieke gevolgen hebben, zoals long- en darmproblemen. Ontelbare voorbeelden heb ik in mijn praktijk gezien. Deze kinderen en volwassenen zijn kwetsbaar, beïnvloedbaar en zijn een meester geworden in het aanpassen, het voelen wat de ander van jou verwacht. Er is altijd een angst om in de steek te worden gelaten, ook al zeggen mensen dat ze dit nooit zullen doen. 

Thuis laten komen bij zichzelf
Wat kunnen adoptie- of pleegouders doen? Deze kinderen weer bestaansrecht geven, ze laten voelen dat er van ze wordt gehouden, aandacht geven aan positief gedrag. Ze willen nabijheid voelen, ze zijn immers in de steek gelaten. Massage kan helpen om ze weer te verbinden met hun lichaam, liefdevolle zachte aanraking. Maar ook begrenzen is iets wat ze vaak moeten leren.

Door met mezelf aan de slag te gaan en hulp te zoeken heb ik mezelf bestaansrecht gegeven en voel ik me thuis bij mijzelf. Dit gun ik iedereen. In mijn praktijk werk ik met verschillende methoden om volwassenen en kinderen een goed gevoel over zichzelf te laten krijgen. Om zich weer te herinneren wie ze zijn. Als hulpmiddel zet ik hierbij o.a. de Bachbloesemremedies in. Deze werken op diep niveau mee om een stuk eigenwaarde terug te vinden. Met compassie begeleid ik mensen; vanuit mijn eigen zoektocht en ervaring weet ik wat het is om geen veilige en liefdevolle start te hebben.

Meer weten?
Neem gerust contact met me op via annatouw@gmail.comals bovenstaande tekst je raakt. Ik bied je een gratis Skypegesprek aan van 30 minuten, waarin ik je tips kan geven, zodat je van overleven naar leven kunt. Samen maken we de wereld mooier.

26 thoughts on “Ik ben een weggeef kind”
 1. Je blog raakt me, Anna. Het doet me denken aan een quote uit mijn opleiding: ‘De plek van de verwonding is de plek van de bevruchting.’ Jouw eigen ervaring maakt dat je mensen zo liefdevol kunt begeleiden??

 2. Hier word ik stil van, Anna… wat krachtig dat je het deelt met de wereld zodat hun anderen ook hun weg terug naar zichzelf kunnen vinden.

  1. Dank je Maaike, dit is ook wat ik te doen heb. Mensen, jong en oud terugbrengen naar hun essentie.

   En….best spannend om te delen, er zijn zoveel kinderen en volwassenen die geen veilig thuis hebben. Ik kan en wil niets anders dan er voor ze zijn daar waar nodig.

   liefs, Anna

 3. Wat een prachtige quote. Dank je wel voor je lieve reactie Susan. Ik vond het best spannend om dit te delen. Maar wat de quote zo mooi verwoord. De plek van de verwonding is de bevruchting.

  Ben zo blij dat ik mensen jong en oud mag begeleiden. Het maakt me nederig en groots tegelijk.

  liefs, Anna

 4. Wat raak je me met dit blog, Anna. Nu pas besef ik wat het met kinderen doet om zonder ouders te komen staan. Hoe ze dan moeten vechten om liefde. Vechten is wellicht niet het juiste woord, maar dat is wel wat er bij mij boven komt.
  Wat goed dat je dit kenbaar maakt aan de wereld. Dit kweekt begrip en dat is zo hard nodig. Ook dat mensen weten dat ze bij jou terecht kunnen voor hulp. Heel mooi.

  1. Dank je wel Willy. Er zijn zoveel kinderen, groot en klein die hier hulp bij kunnen gebruiken.
   Ik weet dit als geen ander, en het is ook broodnodig!

   Samen maken we de wereld mooier.

  2. Het lezen van weggeefkind maakt weer helder wat het doet met kinderen om steeds nieuwe plekken te veroveren , denk ook aan opvang , verhuizen door scheiding en werk , ook relaties die niet goed lopen . Vooral de prille jeugd maakt dat onrust erg doorwerkt in later leven . Het is heel fijn dat jij dat benoemd en onder de aandacht brengt op deze gevoelige manier !
   Dank Anna !

   1. Dank voor je reactie. Het is mijn drive om dit onder de aandacht te brengen. Ieder kind verdient het om met liefde en respect op te kunnen groeien.

 5. Lieve Anna, mijn adem stokte in mijn keel door jouw blog. Wat heb je het indringend geschreven. Wat een pijn, verdriet en gemis. En tegelijkertijd wat ontzettend krachtig dat je het nu kan inzetten om andere mensen te helpen hun wonden te helen. Fijn dat je er bent en dat ik je heb leren kennen.

  1. Er zijn nog teveel mensen die met diepe wonden rondlopen. Het maakt me heel dankbaar om hier mijn stuk in te kunnen doen.
   Zo doen we allemaal ons deel en maken we de wereld met positiviteit en compassie een stuk mooier.

   Dank je lieve Graziella

 6. Lieve, Anna, wat mooi en oprecht geschreven! Je bent zo een mooi mens om van te houden. Ik kan niet wachten op je boek. Wat als een helende bron van inspiratie de wereld in mag. Liefs Priscilla

  1. Dank je wel lieve Priscilla.
   Ik ben heel blij met jou als persoon en proeflezer van mijn boek.

   Al deze fijne reacties zetten me aan om te blijven schrijven, er is nog zoveel wat ik wil delen.

   liefs, Anna

 7. Lieve Anna zo welkom in ons midden en zo waardevol voor velen. Het pad wat je ging vroeg moed. De heelheid die je eruit gevormd hebt is een zegen voor velen. Het meisje heb je in al haar kwetsbaarheid omarmt en laten uitgroeien tot een liefdevolle, krachtige vrouw. Dank voor dat wat je mij brengt en nog velen zult brengen!!

  1. Dank je lieve Jellie.
   Het is zo fijn om je welkom te voelen en te kunnen delen. Ik ben ook blij met jou als bron van inspiratie.

   Samen maken we alles een beetje mooier zodat een ieder kan worden en blijven wie hij wil zijn.

 8. Lieve Anna, er zullen heel veel mensen blij zijn met jou openheid. Geweldig dat je nu hier bent en dat het tijd is om te delen. Trots op jou. Xxx

  1. Dank je lieve Manon.
   Het is de tijd om openheid te creëren en in openheid te delen.

   Is voor mij ook een drive om mijn boek af te schrijven.

   liefs, Anna

  1. Dank je Carla, het is zeker zo dat de vrouwen die hun kind afstaan ook de nodige aandacht behoeven.

   Achter ieder verhaal zit een pijn.

 9. Lieve Anna. Je bent zo’n mooi mens. Wat een prachtig blog heb je geschreven. Wat heb je hard gewerkt en geef je nu mensen inzichten om verder te kunnen.

 10. Mooi mens, wat een prachtig, krachtig en belangrijk blog. Eentje die raakt en doet denken, maar vooral voelen. Wat goed dat je deze weer deelt en onder de aandacht brengt. Zo mooi en waardevol om de verhalen te delen die in ons leven, dank je wel voor het delen van jouw verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: