Hypnose voor de show?

Er bestaan nogal wat misverstanden over hypnose, merk ik. De show-hypnoses van Rasta Rostelli en andere show-hypnotiseurs prikkelen de fantasie. Ze wekken een beeld op van mensen die de controle overgeven aan een ander, zonder daar iets voor te doen of te laten. Omdat de schijnbare werking van hypnose buiten de ‘gewone’ gang  van zaken valt en dus opvalt, onthouden we dat je in hypnose citroenen denkt te eten, niet in staat bent te gaan zitten of dat je rond gaat huppelen als een konijn.  

Amusement… dat zijn deze show-hypnoses zeker. Daarvoor ga je toch ook naar het theater of woon je tv-opnames bij? Je staat dan open voor vermaak en bent eerder geneigd om mee te werken aan grappen en grollen. Je wordt geacht leuk mee te doen. Het kan zelfs als ‘niet leuk meedoen’ worden ervaren door je mede-amusementgangers. Waarbij een oordeel opduikt, in de trant van: hè zeg wat flauw, je kan niet eens meedoen met iets leuks, je verstoort de lol, saai hoor.’

Misvattingen over hypnose
Gevoelens van gezichtsverlies kunnen hierbij om de hoek kijken. Dit heeft te maken met het groepsproces. Maar juist hierdoor ontstaan er misvattingen over hypnose en hoe het werkt. 
Hypnose kan NIET – ik herhaal – kan niet plaatsvinden als jij dat ECHT niet wilt. Er is altijd toestemming nodig om iemand in hypnose te brengen. Je hebt een beschermende laag bij je, hierdoor komt er niets binnen wat jij niet wilt.

Waarom doen die mensen er dan aan mee in een show?
Jouw overtuigingen, denkbeelden en jouw waarheid zijn wel door die beschermende laag binnen gekomen. Ergens in jouw leven heb je die overtuigingen en denkbeelden over ‘leuk meedoen’ geaccepteerd en/of ze hebben jou iets opgeleverd. Daarom ben je ze gaan geloven, uitvoeren of heb je ze als waarheid kunnen accepteren. Doen of deden ze dat niet, dan had jij er niets mee gedaan en aan gehad, dus ook niet geaccepteerd.

Grotendeels onbewust
Overigens wil dit helemaal niet zeggen dat je dit allemaal bewust doet. Nee, dat gebeurt grotendeels onbewust. Gelukkig maar, want er komen zo’n 261.300 A4 pagina’s per seconde op je af. Zie daar maar eens, heel bewust de benodigde informatie uit te filteren met je bewuste systeem.

Ja zeggen tegen hypnose
Juist bij amusement wil je geen spelbreker zijn en ben je, ondanks je weerstand, eerder geneigd ‘ja’ te zeggen, omdat je in een groep zit en niet buiten de boot wilt vallen. Daarom werk je mee. Vaak worden er dan vragen aan je gesteld, door een show-hypnotiseur of je mag een simpel opdrachtje uitvoeren. Als je dat dus allemaal goed doet, dan ben je geslaagd als medespeler bij een show-hypnose. Vaak heb je dan allang toestemming gegeven voor een hypnose. Wat verpakt wordt in mooie vragen. En zo heb je, zonder er erg bewust van te zijn, ‘ja’ gezegd. Je hebt dan dus WEL toestemming gegeven om in hypnose te worden gebracht. Je wilt tenslotte geen spelbreker zijn.

Dan heeft hypnose hele goede resultaten
Gelukkig is hypnose veel meer. Het is een mooie en snelle methode om angsten en trauma’s te lijf te gaan. Het werkt op je lichaam en geest. Ook als je stress-gerelateerde klachten hebt en tegen drempels aanloopt waar je overheen wilt, zoals: laag zelfvertrouwen, pestverleden, moeheid die niet overgaat, niet nader uit te leggen angsten of lichamelijke klachten… Dan heeft hypnose hele goede resultaten. Je krijgt altijd meer energie, voelt je ontspannen en je neemt je opgeruimde en opgefriste hoofd weer lekker mee naar huis. Zo kan je eruit halen wat erin zit.

Ben je nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak: www.kailosinzichten.nl/contact of kailosinzichten@gmail.com
Rare vragen bestaan niet. Heb je vragen? Stel ze dan.

2 thoughts on “Hypnose voor de show?”
  1. Goed geschreven Natasia. Het wordt inderdaad vaak bekeken vanuit de vermaaksfeer.

    Belangrijk om de sluiers op te lichten.

  2. Dank je wel Anna.

    Zo wordt het wat minder eng en spannend.

    Omdat je dan snapt wat er nou eigenlijk gebeurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: