Hoe zet je de ondertiteling aan in een YouTube video?

Ondertiteling begint bijna mijn stokpaardje te worden. Ik heb al aardig wat blogs geschreven en video’s gemaakt over dit onderwerp. Je probeert vanuit verschillende invalshoeken te bekijken hoe je ditzelfde onderwerp nogmaals kunt benaderen en voilà. 

Hoe zet je de ondertiteling aan in een YouTube video?
Ik zet er bewust YouTube bij, want zodra je ondertiteling toevoegt aan je LinkedIn video en je Facebook video dan staat deze aan. Bij een YouTube video is dat niet standaard het geval. Dat hangt namelijk van de persoonlijke voorkeur/instelling van de kijker af en niet zozeer of jij als creator een ondertiteling hebt toegevoegd aan je video.

Voor de YouTube kijker
Als YouTube kijker kun je zelf bepalen of je de ondertiteling aan of uit wilt hebben staan. Je hebt drie mogelijkheden:
– Optie 1: Geen ondertiteling aan
– Optie 2: Altijd ondertiteling aan
– Optie 3: Inclusief automatisch gegenereerde ondertiteling (indien beschikbaar)

Deze opties vind je bij je profielinstellingen bij het tabblad ‘Afspelen en prestaties’. Zie onderstaande afbeelding.

Zodra je op YouTube een video bekijkt, staat de ondertiteling aan. Wil je altijd de ondertiteling aan hebben, dan zet je een vinkje bij optie 3.

Voor de Youtube creator
Of je kijker nu wel of geen ondertiteling aan heeft gezet, is zijn eigen keuze. Er zijn situaties waarin je graag wilt dat de ondertiteling automatisch aanstaat, bijvoorbeeld bij een embed video op je website of op LinkedIn. In dat geval is het fijn als de ondertiteling al automatisch aanstaat, zonder de instellingenvoorkeur van de kijker. Je kunt door het toevoegen van een simpele code aan je tags ervoor zorgen dat de ondertiteling altijd aanstaat. De ondertiteling standaard aanzetten doe je met het toevoegen van de tag yt:cc=on.

Zorg voor goede ondertiteling van je video’s
Zodra je ervoor kiest om de ondertiteling bij je video’s altijd aan te hebben staan, door het toevoegen van bovenstaande tag, moet je ondertiteling wel correct zijn. Heb je alleen de automatisch gegenereerde ondertiteling, dan zou ik er zelf voor kiezen om deze tag niet te gebruiken. De automatische ondertiteling is doorgaans niet foutloos. Wil je weten hoe je deze kunt aanpassen dan kun je deze video bekijken: 

Wil je meer weten over ondertiteling bij je video’s? Kijk dan op de website van Slim Online Video. En in dit blog vertel ik wat goede redenen zijn om ondertiteling toe te voegen aan je video’s.

2 thoughts on “Hoe zet je de ondertiteling aan in een YouTube video?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: