Hoe wordt het nog beter dan dit?

Het is me wel een week. Het nieuwe jaar is net begonnen, en behalve dat er helaas veel op slot zit, veel kapot gaat en het lot van onze vrijheden nog ongewis is, is er gelukkig ook veel moois in beweging. Sprak mensen op knuffelafstand (mijn partner), op ruim 2 meter afstand in de Praktijk aan de Dijk, en online via Zoom. Mensen die allemaal verschillende beroepen, levensfases en vragen hebben.

Wat is de gemeenschappelijke factor? Zij willen leren:

  • Omgaan met zichzelf;
  • Piekeren en afgeleid worden omtoveren naar heldere focus en effectief werken;
  • Innerlijke rust en kalmte vinden in de chaotische, onvoorspelbare wereld;
  • Omgaan met tegenslag ombuigen naar positief in het leven staan;
  • Onrust, drukte en spanning de baas kunnen blijven;
  • Onzekerheid veranderen in (zelf)vertrouwen;
  • Eigen voornemens en intenties veranderen in sterke motivatie en duurzaam resultaat;
  • Een halt toe roepen aan de dreigende donderwolk van een burn-out;
  • Het leven in alle kleuren van de regenboog kunnen zien – en van genieten;
  • Bestuurder blijven in je eigen bus en zelf de route kiezen.

Meet the heroes
Voor mij zijn het helden; mensen die bewust werken aan hun persoonlijke groei, zelfzorg, positieve gezondheid en kwaliteit van hun eigen leven. Allemaal dappere bestuurders in hun eigen bus. Ik wil er een paar aan je voorstellen. 

Marjo (45)
Werkzaam in de paramedische zorg. Ze heeft in 2017 bij mij de mindfulness cursus gevolgd. Veel geleerd, maar met wisselend succes toegepast in de jaren daarna – ‘het zandkasteel-fenomeen’ noem ik het. Vorige week is zij begonnen met een 12-weeks vervolgprogramma The Journey Continues, met als belangrijkste vraag: ‘Hoe houd ik dit vast, terwijl ik enerzijds weet dat het me heel goed doet, maar ook heb ervaren dat het leven er tussendoor fietst, ik lui kan zijn en het eerste enthousiasme ondergesneeuwd raakt onder alledaagse afleiding?’ 

Donderdag hadden we een goed gesprek, en Marjo kan weer vol vertrouwen verder met het verduurzamen van haar meditatie-beoefening en meer grip krijgen op hoe zij in het leven wil staan.

Miranda (50)
Ondernemer, ze is ook begonnen met het vervolgprogramma ter inspiratie en opfrissing. Zij transformeerde in 2019 van ‘stuiterend van stress en verloren vertrouwen in haar lichaam’ naar ‘ontspannen jezelf zijn en veel minder moeten’, in 4 maanden tijd. En nu? Gelukkig heeft zij de ongewenste gast – stress en negatief denken en reageren – al op de stoep tegengehouden. Zij vraagt zich af hoe je het verlangen omzet naar een innerlijke motivatie om in beweging te komen: bewuste actie en voedende activiteiten, tijd voor rust en ruimte voor zelf, die haar zo goed deden in 2019. We zijn weer onderweg.

Mark (52)
Manager in de groothandel. Hij is in de kerstvakantie erachter gekomen dat als hij nu niet onder ogen ziet hoe stress hem vanbinnen langzaam ‘gaarkookt’, het wel zeker de mist in gaat. Alle seinen dus op rood, op stop. Aandacht, zorg en tijd voor herstel van levenskracht en -energie, is wat Mark nodig heeft. Erkennen dat hulp ontvangen onvermijdelijk én wenselijk is, en wel nu. Ik heb zo’n zin om met hem samen te gaan werken en te bouwen aan het herstel, dat zeker gaat ontstaan.

Anne (60)
‘In between’ levenswerk en nieuwe kansen. Ze is gelukkig. Zij heeft na haar individuele mindfulness training gekozen voor het vervolg: het blijven doen. En daar is ze heel blij mee. Eerst wilde Anne, net als de meesten, ‘eerst zelf proberen’. Dat ken ik heel goed, en ook de gevolgen van die goede intentie die per saldo weinig oplevert. Waarom? Omdat de menselijke natuur zo in elkaar steekt. Anne besloot dat samen verder gaan beter was om de mooie resultaten te borgen, en ‘de reis naar jezelf’ voort te zetten. Al 6 weken ervaart zij de steun in de rug, en af en toe stuurt ze berichten terug: dat zij geraakt is, nieuwe inzichten heeft, blijft mediteren en doorgroeien – en inmiddels ook een nieuwe uitdaging heeft. Op mijn scherm zag ik een stralende vrouw. Mijn woensdag was goed.

Charlotte (29)
Verloskundige, die hele grote stappen heeft gezet sinds november. Moedig, vastberaden, trouw aan haarzelf. Wat een rust, sereniteit, geluk en vrede straalt zij inmiddels uit. Niet alles is goed, maar heel veel inmiddels wel. Loslaten, vertrouwen, jezelf zijn. Een eer om haar groei te mogen zien, de bloei op komst… Zelfverzekerde vrouw, met een open en warme blik, een ontspannen houding die zelfvertrouwen uitstraalt, die glimlach en de rust… Wat een mooie vlinder, klaar om te vliegen.

Coen (56)
Last but not least, Coen (56). Een doorgewinterde zorgondernemer (en mijn trouwste fan) die dit jaar ondanks verlies en verdriet, uitdagingen, vragen en onzekerheid trouw is gebleven aan zichzelf, de kalmte en focus heeft weten te bewaren en de bewondering voor het leven te koesteren. Hoe hij de rust handhaaft in een stressvolle situatie in zijn praktijk. Niet om paniek te onderdrukken, niet uit emotie te handelen, maar omdat steigeren, tieren, stampen, doemdenken en wanhopen niets oplevert, betrokkenen alleen in andere problemen brengt en niemand redt.

Ongeacht de uitdaging leidt hij alles deze week heel cool in goede banen. Hij gaat op tijd naar bed, staat vroeg op om te mediteren (bijna dagelijks), en voedt zich einde van de dag met zijn krant, een wandeling of achter zijn drumstel. Alles wegdrummen, in het moment zijn.

Al vier jaar is meditatie onze gezamenlijke, vertrouwde metgezel. In alle kleuren van de regenboog; (half) wakker, alert, blij, kalm, onrustig, radeloos, liefdevol, in tranen, vol vragen en vol vertrouwen. De mooiste, meest waardevolle en diepe gesprekken over het leven, het mens-zijn, spirituele groei, liefde en verdriet, heb ik gehad met mijn eigen partner, maat en lief. Ik ben zo dankbaar voor onze bijzonder diepe band.

Blij en dankbaar
Ik ben intens blij en dankbaar voor deze mooie mensen op mijn pad, de gezamenlijke momenten, de inzichten en gedeelde wijsheid – en de mogelijkheid om iedere dag opnieuw te kunnen beginnen. 

Meditatiegids
Wil jij kennismaken met meditatie en wat voor goeds dat jou kan brengen? Ik stuur je met alle liefde de Snelle Meditatiegids toe, zodat je de meest gestelde vragen over meditatie beantwoord krijgt en geïnspireerd kunt raken om zelf de eerste stappen te zetten. Ik help je graag op weg.

1 thought on “Hoe wordt het nog beter dan dit?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: