Hoe kom je in de flow?

Ken je dat bijzondere gevoel wanneer je bezig bent met iets dat je heel leuk vindt? Je raakt de tijd kwijt en voelt je na afloop boordevol energie. Het kan van alles zijn. Van pianospelen tot koken. Of schrijven, zoals ik. Deze bijzondere ‘state of mind’ wordt ook wel flow genoemd. Het werd voor het eerst beschreven door de psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Hij deed er uitgebreid onderzoek naar. Hij ontdekte dat flow iets anders is dan plezier. 

Flow is anders dan plezier
In flow kom je als je een activiteit doet die meer moeite kost, terwijl plezier meer ontspannend is. Flow geeft je vertrouwen in de toekomst. Plezier is een manier om het verleden te vergeten. Flow betekent jezelf stretchen om beter te worden, terwijl je niet beter wordt als je dingen doet die alleen plezier oproepen. Door flow ga je uitdagingen aan, terwijl plezier voldoet aan je behoeften in het nu. 

Wat kun je doen om in flow te raken? 
Je kunt in flow raken door een activiteit te doen die je leuk en uitdagend vindt, een die je alles om je heen doet vergeten. Voor de een is dat schrijven, voor de ander koken of sporten, maar je kunt het natuurlijk ook goed gebruiken voor je werk. Raak je van dat ene project in flow? Dan is het goed om er meer tijd aan te besteden.  Want regelmatig dingen doen waardoor je in flow komt, maken je gelukkiger en gezonder. Niet voor niets betekent flow het laten stromen van je energie.

Een paar voorwaarden om in flow te komen
Er zijn een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen om flow te kunnen ervaren. Door jezelf deadlines of andere restricties op te leggen, werk je flow tegen. Ook als je afgeleid kan worden, kom je niet in een flow. Het is dus een goed idee om je telefoon op stil te zetten en niet je mail te blijven checken. Word je vaak lastig gevallen door collega’s, zoek dan een plek op waar je niet gestoord kan worden. Sowieso is het trouwens een goed idee om dagelijks even zonder prikkels of afleidingen te werken en regelmatig te ontspannen.

Oefening – Waar raak jij van in flow?
Heb jij een bezigheid waarvan je in flow raakt, schrijf die eens op en bedenk hoe je het vaker kunt inpassen in je leven. Als je het lastig vindt om iets te bedenken, probeer dan eens terug te denken aan vroeger. Waren er vroeger activiteiten die je graag deed en die je nu niet meer doet? Vaak liggen hobby’s die je als kind had het dichtstbij je persoonlijkheid. Schrijf maar op wat je vroeger graag deed en wat je nu nog weleens zou willen doen.

Wil je meer weten over positieve psychologie en hoe ik je daarbij kan helpen? Bezoek dan eens mijn site: www.vieplus.eu/coaching

6 thoughts on “Hoe kom je in de flow?”
  1. Wat een mooie omschrijving van flow Graziella. Ik gebruik dat woord ook telkens als ik over mijn massageweekenden vertel en schrijf. Vind het nu na dit blog extra goed passen, want massage geven of ontvangen in een flow is extra ontspannend.

  2. Bedankt voor deze mooie blog.
    Ik kan zo met je meegaan in de flow. Het werkt aanstekelijk.

    Als kind wilde ik alles voelen,proeven,ruiken en ervaren. Steentjes oprapen,schelpen zoeken en iedere keer weer vol verwondering genieten van al het moois om me heen. Dieren die naar me toe kwamen hebben ruimte gemaakt voor mensen. Wat is het mooi om in de flow te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: