Hoe helend nieuwe inzichten kunnen zijn

Als je hoogsensitief bent en eigenlijk op elk moment van de dag, vaak zelfs ’s nachts, veel meer informatie en prikkels binnenkrijgt dan veel andere mensen, kan het leven een stevige uitdaging zijn. Soms zie je je hoogsensitiviteit als cadeau, maar het kan je leven ook zo intens maken dat je het niet altijd trekt. De afgelopen weken hebben mij enorm veel nieuwe inzichten gebracht en vooral ook een stuk berusting.

Mijn leven bestaat sinds 2007 voor een deel uit zoeken naar oplossingen die betrekking hebben op hoe ik me voel. Readings, coachsessies, healings, regressies, ademsessies, therapie en vooral ook veel kijken, luisteren en lezen. Soms valt er een ‘kwartje’, soms zijn het er heel veel tegelijk en lijkt het wel alsof ik de jackpot heb gewonnen. De afgelopen tijd was ik extreem moe, inmiddels een herkenbaar patroon dat al jarenlang speelt. Steeds als het weer een tijdje beter ging en ik de hoop kreeg dat ik weer meer energie begon te krijgen waardoor ik weer meer kon doen wat ik wilde – zoals schrijven en met mijn opleiding bezig zijn – brak er weer een periode van extreme vermoeidheid aan. En inmiddels weet ik dat bloedonderzoek niets laat zien qua verklaring, slik ik supplementen, eet ik gezond, beweeg ik genoeg en slaap ik veel. Dus het antwoord ligt ergens anders. Het is een beetje feest voor mij, want ik heb ontdekt wat het antwoord is.

Brieven van mijn ziel
Bijna 6 jaar geleden, in 2015, las ik de trilogie Brieven van mijn ziel, geschreven door Chantal van den Brink. Ik las ze tijdens onze vakantie, erg fijn geschreven, prachtige boeken en ik herkende er toen al veel in van mijn eigen levenservaringen. De afgelopen weken las ik ze opnieuw. De schrijfster kampte jarenlang met extreme vermoeidheid, zeer herkenbaar voor mij. Nu ik de boeken nogmaals las, snapte ik eindelijk waar de grote behoefte aan slaap en de vermoeidheid vandaan komen. Het is een overprikkeling van mijn zenuwgestel. En steeds als ik een paar uur slaap, wordt daar een soort laagje, dekentje overheen gelegd, zodat de prikkels verwerkt zijn en ik weer even verder kan. In de reguliere wereld krijg je dan al snel te horen dat je een burn-out hebt. Het lijkt erop, maar in mijn beleving is het dat nog net niet. Wat het wel is, is een waarschuwing dat je te veel vraagt van jezelf. Dus als je te lang in dat patroon blijft functioneren, gaat dit wel enorm ten koste van jezelf. Hoe meer je je eigen grenzen bewaakt, hoe beter het dus met je gaat.

Familieopstelling
Opgevoed in een Calvinistisch gezin met het heilige moeten, leerde ik al vroeg het mechanisme van mijn gevoel uitschakelen en alle dingen in mijn leven vanuit discipline en moeten te doen. ‘Kop derveur’, zoals ze dat in het Noorden zeggen, waar ik opgroeide. Maar is dat gezond? Voor mij duidelijk niet. Gisteren deed ik een familieopstelling over mijn gezin van herkomst. Dat had ik al vaker gedaan, maar nu kwam er een prachtige, helende en rustgevende conclusie. Waar ik me als jongste kind altijd verantwoordelijk had gevoeld voor iedereens welzijn en voortdurend had geprobeerd ‘het zonnetje’ te zijn en dat patroon vervolgens in mijn eigen gezin had voortgezet, ontkende ik al die tijd mezelf. Het recht om echt mezelf te mogen zijn, mijn eigen grenzen te mogen trekken en goed voor mezelf te zorgen.

Meer kan het niet zijn
Ik kreeg na de opstelling de songtekst ‘Meer kan het niet zijn’ van Bløf & Sabrina Starke.

Ik ben genoeg en heb het recht om goed voor mezelf te zorgen. Ik wist het al, maar soms is er iets nodig waardoor je het pas écht snapt. En ook eindelijk gaat doen. Met een grote glimlach op mijn gezicht geef ik mezelf eindelijk toestemming om mijn leven te leven.

Bevrijdend Schrijven
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Bevrijdend Schrijven is gebaseerd op de methode Mindful Analysis waarbij je in vier stappen inzicht krijgt in waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt gaan bereiken. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen naar aanleiding van wat jij schrijft, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. 

Meer weten?
Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of als je hier meer informatie over wilt.

0 thoughts on “Hoe helend nieuwe inzichten kunnen zijn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: