Hoe gaat het met je seksleven?

Bovenstaande vraag verwacht je niet als je je partner hebt verloren. Maar het gebeurt echt. Niet meteen, maar een (paar) jaar na het overlijden van je partner zou het zomaar kunnen dat iemand je die vraag stelt. 

Het komt regelmatig voor dat mensen niet weten hoe zich moeten gedragen of wat ze moeten zeggen nadat je een dierbare hebt verloren. ‘Hoe staat het met je seksleven?’ mag wat mij betreft wel in de top 3 van verboden vragen. Of je moet heel goed bevriend zijn en het past in het gesprek. 

Wanneer komt de tweede?
Mensen stellen – waarschijnlijk zonder het zo bot te bedoelen – de meest intieme vragen. Het valt mij op dat het in de meeste gevallen mensen zijn die de ander niet eens goed kennen. Een paar maanden na de geboorte van onze dochter werd ons al gevraagd ‘wanneer komt de tweede?’ Na twee jaar werden we zelfs egoïstisch genoemd. En aan een echtpaar dat ik ken, werd continu gevraagd: ‘willen jullie geen kinderen?’ Terwijl ze intens verdrietig waren omdat dat nu juist was wat ze het allerliefste wilden.

Hoe is het?
Op dit soort intieme vragen wordt ook nog een eerlijk antwoord verwacht. In tegenstelling tot de vraag ‘hoe gaat het met je’. Die wordt meestal alleen maar gesteld als startzin van een gesprek. En op deze vraag wordt in de meeste gevallen geen (eerlijk) antwoord verwacht. ‘Hoe is het’ is een opmerking die wordt gemaakt als je elkaar tegenkomt. Het is eigenlijk hetzelfde als ‘hoi’ of ‘hallo’. Het is een gewoonte geworden en daar is op zich niks mis mee. 

Er wordt overheen gepraat
Ik heb al veel gesprekken gevoerd met nabestaanden en mensen die leven met een chronisch zieke partner. Wat ik bijna van iedereen hoor is dat ze het gevoel hebben niet gehoord te worden. Er wordt na een tijdje niet meer echt naar hun verhalen geluisterd, deze worden gebagatelliseerd of er wordt overheen gepraat. Ook door vrienden en/of familieleden bij wie ze dachten terecht te kunnen. Het resultaat is dat de emoties niet meer worden geuit en de verhalen niet meer worden verteld. En als je het niet mag vertellen, mag het er blijkbaar niet zijn. En als het er niet mag zijn, ga je de emoties en gevoelens wegstoppen. 

Mijn advies
Als je iemand tegenkomt en je weet dat het niet goed met hem of haar gaat, bedenk dan of je de vraag ‘hoe gaat het ermee’ wel wilt stellen. Ik geef toe, het is niet altijd even makkelijk als iemand, op een moment dat je het niet verwacht, zijn verdriet of angsten bij je neerlegt. Het kan ook voorkomen dat het jou niet helemaal uitkomt om echt te luisteren naar de ander. Maar je hebt de gewoontevraag ‘hoe gaat het ermee’ dan al gesteld. Probeer in dat geval de ander toch het gevoel te geven dat je er op dat moment voor haar of hem bent. Maak desnoods een afspraak voor een tijdstip dat je er wel de tijd en rust voor hebt. Het is voor degene die zijn verhaal graag wil vertellen zo ontzettend waardevol!

1 thought on “Hoe gaat het met je seksleven?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: