Hoe fijn het is als vrienden blijven

Mensen zijn ervoor gemaakt om verbinding te voelen met anderen. De één heeft daar dagelijks behoefte aan, de ander wat minder. Een veel gehoord fenomeen (en ook iets wat ik zelf heb ervaren) is dat mensen waarvan je dacht dat het jouw vrienden waren ‘afhaken’, omdat ze het proces waar jij in zit of alles waar jij doorheen gaat te heftig vinden. Dat is hun goed recht, maar soms erg verdrietig. Want in feite voel je je afgekeurd. Maar echte vrienden blijven en accepteren je zoals jij bent, met al je plussen en minnen.

Gisteravond had ik een etentje samen met vijf mensen van het dispuut waar ik in mijn studententijd lid van was. We leerden elkaar kennen in 1988/1989. Destijds studeerden we in Groningen, maar inmiddels wonen we allemaal meer centraal en is het handiger om in Amersfoort af te spreken. We zien elkaar gemiddeld één of twee keer per jaar gezamenlijk en tussendoor zijn er momenten waarop twee van ons gaan wandelen of afspreken op een terras. De band is een tijdje beperkt geweest toen iedereen druk was met zijn of haar werk en met kleine kinderen. Maar de band is nu dubbeldik terug en hechter dan ooit. 

Delen is helen
Geen cliché, maar o zo waar… Door mensen te zien die jou leuk vinden zoals je bent en waar je gewoon écht kunt vertellen hoe het met je gaat en ze luisteren naar je zonder oordeel, voel je je beter. Je merkt dat jij niet de enige bent die veel uitdagingen krijgt op jouw pad. Tuurlijk gaat het bij de één makkelijker dan bij de ander, maar niemand van ons had tijdens die fantastische en onbezorgde studententijd gedacht dat het leven er ook anders uit zou kunnen zien dan de dromen die we toen hadden. Scheidingen, intense zorgen over ongelukkige kinderen, burn-out, relatieproblemen, vastlopen met jezelf. Alles komt voorbij.

Gezien en gehoord worden
Zo vertelde ik gisteravond dat een coach ooit eens tegen mij had gezegd dat ik ‘te veel’ was voor andere mensen. Er steeg een gelach op, want dat is nogal een uitspraak om tegen iemand te zeggen. Op het moment dat de mensen waarbij ik me zo onbezorgd en vrij heb gevoeld, het meeste heb gedanst, gelachen en gezongen als ooit in mijn leven mij zo omarmen in mijn zijn, maakt dat diepe indruk. Het bevestigde dat ik mag zijn wie ik ben. Dat mensen het fijn vinden om in mijn gezelschap te zijn. En dus helemaal niet te veel ben. Ja, voor mensen die niet tegen tegenslagen kunnen misschien. Ook mijn oudste broer stuurde laatst een berichtje dat ik een fijn en warm mens ben dat veel te veel voor anderen zorgt. Zo waardevol en onvergetelijk. Want ik weet dat het waar is en dat daar ook een uitdaging voor mij ligt.

Echte vrienden lopen niet weg
De mensen in mijn omgeving die intens moeilijke tijden kennen of hebben gekend, bevestigen allemaal dat ze veel vrienden zijn verloren. Ik heb geleerd dat de mensen die overblijven de enigen zijn die je nodig hebt. Omdat je weet dat die het hele pakketje accepteren, je durven te spiegelen terwijl ze naast je blijven lopen. Veel mensen hebben mijn ‘zwaardere’ kant nooit gezien, zeker bij de studentenvereniging niet. Omdat ik daar gezien werd en het als thuis voelde om daar te zijn. En hoe waardevol is het dat als ze dan toch horen over die andere kant, ruim 30 jaar later, je daar gewoon met ze over kunt praten. Er geen teleurstelling of verbijstering is.

Ik vind het een groot cadeau dat ik meerdere mensen van vroeger, al vanaf mijn achtste jaar, nog steeds als mijn vrienden mag benoemen. Mogen zijn wie je bent, wat is dat fijn. Samen lachen maar ook stil durven zijn. Compassie voelen voor elkaar. Niet in de oplossingensfeer gaan zitten, maar er zijn. Dat is het allerbelangrijkst.

Bevrijdend Schrijven
Bij het verwerken van gebeurtenissen in je leven kan het letterlijk lucht geven om het van je af te schrijven. Ik merk dat het ruimte schept om over mijn ervaringen en mijn stappen, mijn verleden, inzichten te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven en doe je dat zelfs liever dan met iemand te praten? Omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om over antwoorden na te kunnen denken en op je eigen veilige plek, op jouw moment achter jouw computer van je af wilt schrijven wat jou bezighoudt? 

Mindful Analysis
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Bevrijdend Schrijven is gebaseerd op de methode Mindful Analysis waarbij je in vier stappen inzicht krijgt in waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt gaan bereiken. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen naar aanleiding van wat jij schrijft, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. 

Meer weten?
Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of als je hier meer informatie over wilt.

0 thoughts on “Hoe fijn het is als vrienden blijven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: