Hoe bewandel je de brug naar je ware zelf?

Reeds velen zijn de brug naar hun ware zelf overgegaan. Naar hun eigen waardevolle kern. Met lef, om te komen tot het leven dat voor elk van hen bedoeld is. Een unieke weg. Een weg die onverwerkte emoties, trauma’s en nare gebeurtenissen naar de oppervlakte brengt, waar ze vervolgens kunnen worden geheeld. Je eigen levensexpeditie, zonder of met voorbereiding. Soms sta je er opeens middenin en overweldigen de emoties van pijn, verdriet, boosheid en angst je. Op een ander moment besef je dat je hulp nodig hebt en ga je bewust op pad om helderheid te brengen en jezelf te helen.

Hoe het ook gebeurt, het leven is er niet op uit om je een pootje te lichten. Je bent hier op aarde om te leren, oneindig veel te leren. Elke emotie of dat wat je voelt is een uitnodiging hiertoe. Wat je daarbij helpt is:

Flexibiliteit
Blijf flexibel meebewegen. Ga er in hangen, maar wordt niet passief en vecht er niet tegen, maar ga er doorheen. Zoals je met een duik de golf doorklieft kun je ook door je angst heengaan, je verdriet en pijn voelen, je boosheid ervaren. Niet om jezelf erin te verliezen, maar om te realiseren dat het er is. Om je iets te vertellen. Dat verdriet er mag zijn. Dat angst soms juist wel die raadgever is. En boosheid je grenzen markeert. Dat verdriet vanuit dierbaarheid en liefde ontstaat. Zo lang het maar niet irreëel wordt.

Beweeg mee als de evenwichtskunstenaar op het koord tussen intuïtie en ratio. Tussen vertrouwen en controle. Zet jezelf niet vast en zet je emoties, je levensstroom niet vast. Een bewuste ademhaling brengt je in moeilijke momenten altijd weer terug in het midden. Het verzacht de emoties en kalmeert.

De comfortzone
Ja, je gaat uit je comfortzone als je de brug opstapt. En je wordt gedragen door die brug. Zie het leven als metafoor voor de brug en voel dat het leven je draagt op het moment dat je op de brug stapt. Grote, kleine, lange, schommelende, steile, korte bruggen. Er zijn zoveel soorten.

Bouw je eigen brug met de mensen die je kunnen steunen in dit proces, of het nu een vriend is of een therapeut, een groepje mede-lopers of je partner. Ja, het is soms spannend; elke eerste stap van een klein kind is wiebelig. Durf te vallen en weer op te staan! Ga het leven aan vanuit je creatieve potentieel.

De comfortzone heeft ook een andere functie: het is een plek om even bij te komen. Even op de automatische piloot te gaan. Rust te nemen midden op de brug en even stil te staan. Te genieten van het uitzicht. En te ervaren dat wat onder de brug beweegt en daarmee in jou. Zodat vanuit het intuïtieve het nieuwe weer naar voren kan komen. Blijf er ook weer niet te lang, in deze zone, dan wordt het saai en bestaat het risico dat je passief wordt. Dat je niet meer weet hoe het is om de beweging te voelen en voorwaarts te handelen.

Loslaten
Loslaten van… overtuigingen, dogma’s, geloofssystemen, ‘oude’ kennis en slachtofferschap. Het helpt je allemaal om ruimte te maken voor je ware zelf. Het afpellen van de ui wordt hier vaak als metafoor gebruikt om bij je eigen kern te komen. Het één duurt wat langer dan het ander. Soms ga je door, laag na laag, tot de daadwerkelijke kern. Het leven kent vervolgens zijn eigen wijze van toetsen. Waarbij zaken terugkeren waarvan je dacht dat het al achter je lag. Ver achter je. Maar opeens verschijnt het weer. In een andere gedaante, een ander gevoel. Alles met de bedoeling om te komen tot jouw essentie, jouw zuivere waarde.

Kwetsbaarheid
Oh ja, en dan die kwetsbaarheid. Je voelt je als een naaktslak. Je huis, dat wat je niet meer diende is weg of heb je achtergelaten. Komt er iemand te dicht op je huid, dan krimp je ineen. Niet wetend of er goed of kwaad in de zin is. Je leert opnieuw lopen, op je eigen energie en intuïtie vertrouwen. Je leert wat van jou is en wat van de ander. Projecties op de buitenwereld en/of de ander zijn er niet meer. Langzaam ontwikkel je meer en meer je eigen waarde vanuit een innerlijke, intuïtieve kracht. In verbinding met jezelf en daarmee met de ander. En de moed hebbend om, wanneer nodig, alleen te staan. Vertrouwd en veilig.

Wat levert het je op?
Vanuit het proces bezien vindt er een kanteling plaats. Je gaat leven en handelen vanuit die innerlijke, intuïtieve kracht en geeft je denken, durven, doen en doorzetten daarmee richting. Die richting kent een ander energetisch voelen. Je wordt niet meer geleid door de buitenwereld. Alles komt uit je eigen bron. Zoals de kip uit het ei. De boom uit het zaad. Het kind uit de moeder. Een andere gedrevenheid, vanuit hartsvertrouwen, waarde en intentie, neemt je mee in de flow van de ervaring. 

Ook hierin zijn we allemaal uniek
Elke stap in dit proces kent ook weer zijn eigen kantelingen of omkeringen. Afhankelijk van datgene wat jij te leren hebt. Bijvoorbeeld het loslaten van perfectie, het kunnen omgaan met verdriet en rouwverwerking in al zijn facetten. Soms ontstaan door een droom, soms door een crisis of anderszins. Bij iedereen anders en bij geen enkel mens een gelijk proces. Ook hierin zijn we allemaal uniek. We smeden onszelf tot een holistisch geheel waar alle delen even belangrijk zijn en samenwerken met elkaar. Continu zoekend en voelend naar het evenwicht. Een diep thuiskomen bij jezelf is dat wat het je oplevert.

Jouw kern van waarde
Ben je op zoek naar jouw kern van waarde? Laat je dan inspireren door het gelijknamige boek. De tekst hierboven is afkomstig uit dit boek. Verkrijgbaar via www.opaal.nu/waarde of www.bol.com

0 thoughts on “Hoe bewandel je de brug naar je ware zelf?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: