Hoe behandel ik Naomi met haar darmproblemen?

De verzorgster van Naomi, die in een instelling werkt voor verstandelijk gehandicapten, kwam namens haar moeder naar mij toe met de volgende vraag: ‘Wat kan jij doen voor mijn cliënte Naomi? Zij heeft ernstige darmklachten, eczeem en een histamine-intolerantie.’
Ik ben al zo’n 30 jaar bekend met histamine-intolerantie en het is best heel lastig om ermee om te gaan. Maar als je het eenmaal weet, kan je heerlijk en compleet eten. Zo lees je in mijn andere blog
Wat is histamine-intolerantie en hoe herken je het?

De klachten van Naomi
Naomi had last van harde opgezette buiken en liet veel winden, ondanks het histamine beperkt dieet. Daarbij had ze veel pijn, maakte ze slecht contact met haar omgeving, huilde en jammerde ze regelmatig en je zag het aan haar slechte huid. Naomi is 29 jaar en heeft het verstandelijk vermogen van een baby van 12-18 maanden oud. Voor mij is zij een cliënt waarbij ik moet passen en meten en al mijn vaardigheden en creativiteit moest gaan gebruiken. Een pittige uitdaging, maar daar houd ik van! Ze kan bijna niet lopen, ze doet haar behoefte in haar luier en als ze verdrietig is of pijn heeft, slaat ze met haar hoofd op de tafel. Ze zuigt op haar handen als het niet goed met haar gaat, soms zo hard, dat ze erg verweken. 

De arts stemde in
Ik heb eerst veel informatie verzameld en samen met een collega, antroposofisch diëtiste, ben ik naar voeding gaan kijken, vooral omdat ik Naomi wilde voeden en niet vullen. De verzorgster heeft de ontlasting van Naomi opgevangen en naar het lab gestuurd waar ik de uitslag van kreeg. Toen kon ik pas echt aan de slag en een goed onderbouwd plan maken met goedkeuringen van de arts. Ik vroeg ook aan de arts of zij als regulier middel anti-histamine kon voorschrijven, omdat het rust zou geven in haar lijfje. Ik weet als geen ander wat histamine doet in je lijf; het wordt er erg onvoorspelbaar van en dat is zeer vervelend. De arts stemde in.

Aan de slag
Ik gaf voedingsadviezen voor de darmbacteriën in haar buik. De moeder van Naomi gaf ik opdracht om verse bottensoep te maken, dat ze in de instelling elke dag konden geven. In vers getrokken bottensoep zitten veel mineralen, maar ook glucosamine voor de slijmlaag in de darmen. 

We zijn heel rustig gestart omdat Naomi natuurlijk net als een baby heel zintuiglijk is ingesteld en heel gevoelig is. Ik heb de Oligotherapie ingezet, dat zijn vloeibare sporenelementen die het lichaam in staat stellen om verstoorde stofwisselingsfuncties te normaliseren die direct in het mondslijmvlies worden opgenomen. Daarna hebben we met steeds meer voedingssupplementen aangevuld, totdat ze een compleet voedingspatroon had. 

Een gevarieerde en complexe aanpak
De uitslag was helder; er was veel mis met de bacteriën in haar darmen wat ik met mijn plan van aanpak goed kon behandelen. Een paar maanden later ging ik op locatie werken in de instelling en mocht ik Naomi een voetreflexbehandeling geven. Dit is goed voor de ontspanning en om de ontlasting te reguleren, zodat de zakjes met vezels beperkt konden worden. Voeding, voedingssupplementen, voetreflexmassage, haar moeder geeft haar magnesiumbaden om haar spieren te ontspannen en aromatherapie voor het geestelijke en lichamelijk welzijn… Het vergde een gevarieerde en complexe aanpak. Wat ben ik blij dat ik zo ontzettend breed geschoold ben, zodat ik verschillende therapieën kan combineren. En een prachtige samenwerking met haar moeder en met de instelling waar Naomi woont.

Het resultaat 
Het is fijn om te zien hoeveel Naomi is veranderd. Nadat de middelen waren ingezet, maakte ze weer vrij snel contact en gaf haar moeder weer kusjes. Ze huilt niet meer zo, is tevreden, lacht weer en heeft geen dikke buiken meer.

Ik noem het een hartsverbinding die ik met Naomi heb. Zij maakt contact met wie naar haar wil luisteren. Zij vertelt me zonder woorden wat ik moet doen als ik haar behandel. Als ik haar aanraak, geeft ze aan of ze dat wel of niet wil. Dat doet ze door mijn hand op een plek te leggen, of mijn hand weg te duwen. Ze had een strak hemdje aan dat op haar middenrif drukte en toen we dat uitdeden, had ze meer ruimte om te ademen. Ook mag ik steeds vaker haar voeten behandelen, en haar moeder mag dat ook.

Het vervolg
De moeder van Naomi en ik hebben wekelijks contact via whatsapp, zo blijf op de hoogte en kan ik sneller schakelen met adviezen over producten, voeding en recepten. Onlangs belde de verzorgster van Naomi, omdat ze weer zo bleef huilen. Ik was toevallig op het terrein, dus ging er meteen naartoe. Haar moeder was er ook. Naomi had geen dikke buik, een mooie huid en ze vond het fijn om door mij aangeraakt te worden, maar ze huilde telkens dikke tranen. Toen bekeek ik haar voeten en op de blaaszone van de voet zat een vurige rode plek. We lieten haar urine testen en ja, het was een blaasontsteking. Ze had al drie dagen gehuild.

Holistisch en eclectisch
Wat mooi dat ik zo mijn verschillende expertises, en deze keer als reflexzonetherapeut, kon inzetten. Soms vragen mensen mij ‘Wat doe jij veel verschillende dingen…’ Maar voor mij is het een geheel: lichaam-geest-emotie, voeding-eten, voeding-omgeving. Hart, hoofd en handen, holistisch.

5 thoughts on “Hoe behandel ik Naomi met haar darmproblemen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: