Het recept tegen huidhonger

“Margaret ik ben al heel lang niet meer aangeraakt, dus ik weet niet wat er gaat gebeuren. Eerlijk gezegd vind ik het spannend.” En een andere cliënt zegt: “Sorry voor de tranen. Hier had ik niet op gerekend. Ik ben nog nooit zo aangeraakt.”

Samen met een klant die een cursus geeft in rouwverwerking bespreek ik het belang van aanraking bij de zorg voor nabestaanden. “Huidhonger” zei ze. De haren op mijn armen gaan overeind staan. Het woord is me niet bekend, maar ik herken het meteen. Dit is wat ik voel bij bepaalde mensen tijden de massage.

Eerste levensbehoefte
Aanraking is de eerste levensbehoefte. Zonder aanraking zal een baby minder goed ontwikkelen. Kinderen van deze tijd worden veel minder aangeraakt en kunnen in hun jong volwassen leven agressiever taalgebruik gaan bezigen dan kinderen die veel zijn aangeraakt. Bij gebrek aan aanraking gaan de hersenen op zoek naar een andere manier van belonen. Als compensatie kan dit zijn het gebruik van drugs en alcohol.

“Je huid is het grootste orgaan
en naast je hersenen
de belangrijkste”

Is aanraken seks?
Maar waarom raken we zo weinig aan? Het kan zijn dat je het eng vindt of het nooit goed geleerd hebt. In deze tijd van ‘Me too’ is aanraken beladen geworden, het wordt geassocieerd met seksualiteit. Maar dat is het natuurlijk niet!

Aanraken is communiceren met je huid. Bij liefdevolle aanraking komt oxytocine vrij, het gelukshormoon. Het helpt je herstellen, maakt je weerbaar tegen stress, depressies, versterkt je immuunsysteem, helpt tegen angsten én tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid
Eenzaamheid is in deze tijd een groot probleem. Het heeft niet zozeer te maken met geen bezoek, maar met het gevoel. Een leegte. Eenzaamheid maakt ziek. Het verstoken zijn van fysiek contact, liefdevolle aanraking, een knuffel, aai of kus. Huidhonger.

Een steeds groter wordende groep mensen heeft huidhonger. Wat dacht je van kwetsbare jongeren, kinderen, gescheiden of vrijgezel mensen, partners van overledenen? Ouderen, dementerenden, zieken, mensen met afasie, ze worden veelal ‘functioneel’ aangeraakt.

Wat hebben we nodig?
Per dag:
4 knuffels voor overleving
8 knuffels als onderhoud
12 knuffels om te groeien

De 12 knuffels kan je vergelijken met een massage.

Knuffelen
Heb je vrienden die je altijd begroeten met een warme omhelzing en voelt dat fijn? Probeer het zelf eens!

Massage
Vind je masseren eng? Boek dan niet meteen een volledige lichaamsmassage. Begin klein met een hand- of voetmassage. Als je dit fijn vindt dan kan je met jezelf afspreken dit met regelmaat te doen.

Vind je net als ik, dat aanraking meer aandacht verdient? Ik ben bereid om het je te leren. Plaatsen waar meer aangeraakt zou kunnen worden? Wat dacht je van: 

* kinderdagverblijven
* zorginstellingen: hospice, ziekenhuis, verpleeghuis
* scholen

De kracht van de aanraking
De kracht van de aanraking is ongekend groot. Ik zie het in mijn praktijk. Wil je zelf klein beginnen? Heb je behoefte aan een zachte lichaamsmassage? Ik nodig je uit om de kwaliteit van de aanraking te ervaren. www.praktijk-gaia.nl/contact

19 thoughts on “Het recept tegen huidhonger”
  1. Prachtig blog Margaret. Het is op mijn lijf geschreven, herken het helemaal en heb er in mijn werk ook dagelijks mee te maken. Huidhonger is groot en heel belangrijk om aan toe te geven. Ik ga ook voor 12 knuffels per dag! Iedereen zou regelmatig een massage moeten nemen, het is zo goed voor je! ?

  2. Huidhonger, ik ken ook het woord niet maar herkende het het wel direct. In mijn jonge jaren werd er echt niks geknuffeld…helemaal niks. Mijn vriendinnen werden wel thuis geknuffeld dat zag ik gebeuren dan voelde ik mij zo vreselijk alleen. Dus ik leerde ook niet dat ik anderen kon knuffelen. Dat ik mijn kinderen, mijn man eigenlijk nooit knuffelde deed me wel erg zeer. Tot ik eindelijk de knop vond om ook toch te gaan knuffelen, eerst beetje bij beetje heel onzeker…,maar mijn man en kinderen, dat was super! Ze begrepen waar ik mee worstelde en omarmden mij zoveel extra. Nu knuffel ik omraak. Ik ben niet meer alleen, al een hele poos niet meer. Heerlijk! Ja de mens heeft knuffelen nodig!

  3. Het zegt het zo, huidhonger. Ik kende het al, Het woord en het gevoel. Zo mooi dat je hier aandacht aan besteed.
    Ik bespreek dit ook vaak met mijn meestal alleenstaande cliënten. Soms is niemand anders voor een knuffel en is er geen tijd, geld of anders voor massages. Ik raad dan aan dat ze zichzelf een massage geven. Ook dat heeft een stillend en oxytocine verhogend effect. Het is in ieder geval een start en wellicht een opstap naar meer.

    1. We weten hoe belangrijk het is. Ik herken het zelf ook van een periode in mijn leven. Voorzichtig beginnen. De kwetsbaarheid is zo groot.

  4. Mooi geschreven. Ik knuffel een paar keer per dag met m’n moeder ik merk dat dat haar heel goed doet. Ze wordt er blij van. Mijn vader vindt het ook fijn als ik hem een knuffel geef. Ik knuffel ook veel met de honden. Zij vinden ’t ook heel fijn. Ik geef graag de knuffels, ik word er ook blij van.

  5. Het was mijn volgende onderwerp, en jij hebt het prachtig beschreven en geschreven. Het is een onderdeel van een presentatie die ik aan het maken ben voor de instelling waar ik Naomi behandel. Ik wil ze vertellen welke voordelen er aan massage zitten voor de bewoners die aan huidhonger lijden.

  6. Heerlijk Melinda. Dat zelf blij worden klopt. Soms vragen klanten: “Wordt je niet moe van die massages?” Nee, het geven levert zoveel ontvangen op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: