Het ontstaan van de online kleurkaartleggingen – Kracht van Kleur

Het is dag twee van de opleiding tot kleurencoach. Ik heb gisteren kennisgemaakt met Anne-Lies, de trainer of zoals ik haar stiekem noem: de kleurenjuf. Samen met Esther volg ik elke dag van 9.00 tot ongeveer 12.30 de kleurenopleiding op Bali, in een allerliefst geel huisje. De middaghitte vermijdend. Ik voel mij ellendig en gestrest.

Het klinkt zo logisch, de werking van kleur
Voor het eerst maak ik kennis met een aantal kleuren en voel ik wat deze met mij doen. Dit kan toch niet waar zijn?! Ik ben verwonderd, verbaasd en vooral nieuwsgierig naar de rest van deze methodiek. Het klinkt ook allemaal zo logisch, de werking van kleur. Ondertussen maakt mijn hoofd overuren, nog meer doordat ik de sores in Nederland angstvallig probeer weg te drukken. Al is het maar voor even tot vanmiddag, wanneer de les over is. 

Advocatentaal
Mijn gedachten dringen zich op tijdens de korte rustmomentjes of stiltes, ze brengen mij steeds weer terug bij de mail van de advocaat uit Nederland. Gezien het tijdsverschil van 6 uur ontving ik de mail tegen middernacht. De advocaat heeft een brief opgesteld en morgenochtend om 9.00 uur gaat deze namens mij de deur uit. Ze schrijft dat ze beseft dat de toon streng, eisend en hard is en legt uit waarom zij daarvoor kiest, wetende dat ik die toon liever niet heb. Gezien de aard en de duur van het gehele proces, in combinatie met de houding van de tegenpartij, zegt zij eigenlijk niet anders te kunnen. Ik heb tot 15.00 op Bali om aanpassingen te geven of haar te weerhouden van het versturen van de mail. Beslissen! Vechten, conflict escaleren of de-escaleren. Wat moet ik doen? Laten gaan of toch juist niet? Argggg, wist ik het maar, wist ik maar wat wijsheid is in deze.

It’s all up to me
Mijn lijf is op Bali, maar mijn gedachten zijn daar in Nederland. Ik voel mij ellendig, bij vlagen zelfs angstig en gestrest. Ik twijfel enorm en weet niet wat ik moet doen. Niemand natuurlijk die voor mij beslist of kan garanderen wat het beste is, it’s all up to me en wat vind ik dat spannend. Hoe dichter de les tot een einde komt, hoe meer spanning zich in mij opbouwt. 

Beslissen over iets waar ik de gevolgen niet van overzie
Het is bijna 13.00. Anne-Lies rondt de les af en vraagt hoe wij onze dag verder gaan invullen. Esther heeft nog last van haar jetlag, ze gaat een verfrissende duik nemen, misschien wat lezen of een heerlijke massage. Ze heeft duidelijk zin en geniet van de openheid van de middag, de vrijheid om het in te vullen naar gelang ze op dat moment nodig heeft. Dat dus, hoe fijn. Ik aarzel. Er komt niets anders in mij op dan wat er van binnen speelt en hoe het is. Ik vertel kort dat ik moet beslissen over iets wat ik niet weet, waar ik de gevolgen niet van overzie, wat ver van mij weg gebeurt en waar ik het liefst niets meer mee te maken wil hebben.

“Mooi, dan gaan we even een kijkje nemen”
Ik vertel in een paar woorden de situatie, de langslepende kwestie, mijn verdriet, mijn angst en mijn verlangen om dat alles achter mij te laten, los te laten. Ik wil mijn energie stoppen in een nieuwe start. “Kom” zegt Anne-Lies, terwijl ze opstaat en naar de grote tafel wijst. “Moeten jullie ergens op tijd zijn of zijn de scooters, de GoJeks, al besteld om jullie op te pikken?” Wij schudden beiden ons hoofd. “Mooi, dan gaan we even een kijkje nemen.” Anne-Lies pakt haar kleurenkaartjes en spreidt ze uit over de tafel. 

Kies de kleur vanuit je gevoel, zonder het stukje begrijpen
“Welke kleur zou je kiezen voor je probleem?” Ik zie gelijk de kleur rood. Anne-Lies legt de kleur links voor mij. “Welke kleur staat voor de toekomst, hoe voelt het als het is opgelost?” Oei, die is lastig. Geen idee, ja wel hoe ik mij zou voelen: vrij. Mijn ogen dwalen over de kaartjes. Ik word onrustig. Ik heb geen idee, ik zie niet de juiste kleur. Anne-Lies geeft nog wat aanwijzingen: “Neem je tijd en vooral niet in je hoofd gaan zitten. Kies de kleur vanuit je gevoel, zonder het stukje begrijpen.”

De kleur turkoois ís gewoon nog niet
Er is een kleur waar ik eigenlijk niets mee heb, maar mijn oog valt er steeds weer op. “Turkoois” zeg ik dan. Het kleurkaartje wordt rechts voor mij gelegd. “Wel vreemd” zeg ik. “Met die kleur, turkoois, heb ik dus echt niets.” Anne-Lies lacht en zegt: “Natuurlijk niet, dat is niet raar…deze kleur ligt in de toekomst, die ís gewoon nog niet. Lekker laten.” Het klinkt zo logisch. “Welke kleur staat voor hoe je daar moet komen?” vraagt Anne-Lies. “Donkerblauw” noem ik zonder enige aarzeling.

De woorden raken mij tot in mijn kern
Voor mij liggen de drie kaartjes op tafel: rood-donkerblauw-turkoois. Rood is voor mij niet zo ingewikkeld in te vullen. Deze staat in mijn situatie voor vurig, strijd, conflict en vlammend. Maar dan krijg ik de uitleg dat het ook gaat over boos, traagheid en zorgen om de basis van mijn bestaan. Het zijn juist die woorden van rood die mij precies raken in mijn kern.

“Oh boy… dat is zooooo rooood” reageert de kleurenjuf
“Ja, zo is het” reageer ik op Ann-Lies haar woorden. “Ik had het zo anders verwacht. Ik dacht en hoopte dat ik het kon oplossen. Maar zoals de huidige situatie nu is, het tegenover elkaar staan, raakt mij in mijn basis. Niet alleen hoe ik mij voel, maar letterlijk gaat het ook over mijn inkomen en mijn passie voor het werk. Ik ben zo enorm verbonden met het werk. Maar dit, zoals het nu is, kost tonnen energie en put mij uit.”
“Oh boy… dat is zooooo rooood” reageert de kleurenjuf, “rood gaat ook over de energie” voegt ze toe met een zachte glimlach.

De kleur van je toekomst
“Turkoois, de kleur van je toekomst wanneer je dit alles (wijzend op het rood) achter je kan laten.” De kleur turkoois, hoe kan het ook anders, blijkt de kleur van vrijheid te zijn. Dat klinkt als muziek in mijn oren. De kleur die gaat over speelsheid, de creativiteit toelaten in het leven, je uitspreken vanuit het hart en het volgen van je intuïtie. Go with the flow, gaan waar het leven je brengt. Hoe heerlijk is dat? Ik glimlach. Turkoois is zo slecht nog niet en plotseling heb ik best wel wat met turkoois, want het zegt precies waar ik naar verlang. “Maar hoe?” vraag ik, kijkend naar het donkerblauw.

De kleur van rechtspraak
“Donkerblauw is de kleur van recht, de rechtspraak. Het vertrouwen hebben. Het is de kleur die gaat over autoriteit. Ruimte geven aan de ander. De regie nemen over je eigen leven, de schrijver van je eigen leven zijn.”

Ik laat de advocaat doen waar ze goed in is
Oef raak! Vertrouwen hebben op de expertise, de autoriteit van de ander. Plotseling besef ik dat ik juist de advocaat heb ingeschakeld (en heel wat betaal), omdat dit niet mijn expertise is, maar de hare. Dit spel, dit gevecht, deze strijd, hoe rechtvaardig deze ook is om voor te strijden, het is ‘not my cup of tea’. Ik haal diep adem en voel een enorme ontspanning ontstaan, rust. Ik weet wat ik te doen heb: helemaal niets, nada. Ik laat de advocaat doen waar ze goed in is, namelijk mijn zaak tot een goed einde brengen. 

Er is ruimte ontstaan door drie kleurkaartjes
Pas nu ben ik echt op Bali. Ik ontspan en vertrouw erop dat wat er speelt in Nederland in goede handen is. Met mijn volle aandacht kan ik duiken in de kleurenleer. Er is rust en ruimte ontstaan door de drie kleurenkaartjes. Hoe eenvoudig en wat een grootse verandering voor mij en dat allemaal zonder al te veel woorden. Nog geen driekwartier later rijd ik achter op het scootertje opgelucht naar het hotel.

Het is zo simpel, maar het resultaat zo diepgaand
Sinds deze ervaring wens ik dat het voor iedereen mogelijk is: een eenvoudige, toegankelijke manier om meer inzicht, rust en duidelijkheid te krijgen. Juist op de momenten wanneer je twijfelt of dwaalt of even niet meer weet wat te doen of waar je staat. Iedereen kan een kleur kiezen. Het is zo simpel, maar het resultaat zo diepgaand.

Kleurkaartleggingen voor iedereen
Na vele live kleurkaartsessies en al het geleerde uit te pluizen, toe te passen en te verwerken, is het vorig jaar gelukt om kleurkaartleggingen voor iedereen toegankelijk te maken. En hoe fijn, ook nog eens online! Ik nodig je van harte uit om mijn vernieuwde website www.krachtvankleur.nl te bekijken. Trots dat deze reis geresulteerd heeft in de eerste website van Nederland waar je online kleurkaartleggingen kan doen, sterker nog, het is de eerste van de hele wereld.

Ervaar hoe kleur ook jouw leven kan veranderen
Bijkomend voordeel is dat je nu een kleurkaartlegging altijd en overal kan doen en op deze manier kleur kan raadplegen waar of wanneer je maar wilt, zolang je je telefoon of laptop bij je hebt natuurlijk. Dus of het nou dag of nacht is, of je in je bed piekert en wakker ligt of aan de keukentafel met je handen in het haar zit; een kleurkaartlegging geeft een andere kijk, verheldert, brengt inzicht, perspectief, verdiept en brengt rust of juist energie. Ook zo fijn: Het resultaat kan je altijd teruglezen via de unieke link die je ontvangt in je mailbox.

Ik ben een beetje boel enthousiast, want inmiddels zit ik nu toch echt in mijn turkoois. De turkoois die ik maar raar vond in april 2019, maar reken maar dat het de goede kleur destijds was om mijn toekomst te omschrijven. 

5 thoughts on “Het ontstaan van de online kleurkaartleggingen – Kracht van Kleur”
  1. Bizar hè, hoe de kleurcoaching werkt. Daar in Bali zie ik je weer voor me, sprankelende persoonlijkheid met een turqoise armband. Voor jou de helpende kleur in die fase, hoe bijzonder om te zien wat je nu allemaal al bereikt hebt.

    Liefs xx Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: