Het leesgeluk staat op straat

Mini-biebs… ik houd ervan. Wat niet vreemd is, want ik houd van boeken en van lezen. Maar het leuke van mini-biebjes is dat ze zo cute zijn! Vaak zelf getimmerd en geverfd, met mooi houtsnijwerk of gemaakt van andere natuurlijke materialen. En mijn leesnieuwsgierigheid wordt altijd aangewakkerd! Deze week was het dan ook de hoogste tijd om een mini-bieb tour door Nederland te starten.

Mijn buddy, bloei- en kleurcoach Anne-Lies Smal, en ik houden al een paar jaar iedere maand een vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) en vanaf nu kleden die we die borrel extra aan met een mini-bieb tour in een bepaalde regio. Zo begonnen we deze week in Rotterdam, Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel. Natuurlijk is het helemaal leuk om onze eigen boeken ‘Kleuren van Geluk’, ‘BLOG Zinnig & Zuiver’ en ‘Elfjes bestaan’ aan de mini-biebjes te doneren. Maar op de achterbank van de auto liggen ook stapels boeken (romans, non-fictie, kinderboeken…) waarvan we zelf inmiddels afscheid kunnen nemen en een ander gunnen om het te lezen. In iedere mini-bieb die we bezoeken, laten we dus een boek achter.

Als je het deurtje opent
En wat is dit ontzettend leuk om te doen! We worden allebei mega blij van de kunstwerkjes die we zien en de kriebel in onze buik op het moment dat we het mini-biebdeurtje openen en zien wat voor boekenschatten er allemaal in liggen en staan. Als boekenwurmen, leesmonsters en schrijvers worden wij hier natuurlijk erg gelukkig van.Wist je dat vrijwel iedere gemeente in Nederland wel een of meerdere mini-biebs heeft? Je vindt het complete overzicht op minibieb.nl. Althans, van de eigenaren die hun bieb daar hebben aangemeld. Inmiddels telt minibieb.nl ruim 1800 geregistreerden.

Little Free Library
De eerste officiële minibieb werd overigens opgericht in 2010 door de Amerikaan Tod Bol uit Hudson, Wisconsin, als eerbetoon aan zijn overleden moeder die docent was en dol was op lezen. Hij noemde dit eerbetoon Little Free Library. Inmiddels zijn er bij Little Free Library 110.000 geregistreerde mini-biebs.

Mini-bieb in Nederland
Ook in Nederland groeit het aantal mini-biebs flink. En door de coronacrisis wordt er meer en meer gebruik van gemaakt. Volgens onderzoek van de RUG telde Nederland in februari 2020 1500 geregistreerde mini-biebs met gemiddeld vijftig boeken Op facebook is zelfs een actieve groep minibiebbeheerders met inmiddels 2100 leden. Hoeveel mensen in Nederland een niet-geregistreerde mini-bieb in hun tuin hebben, wordt niet bijgehouden. Iedereen is vrij om een kastje met boeken in de tuin neer te zetten.

Lekker lezen
Word jij ook zo blij van minibiebs? Bezoek er dan een bij jou in de buurt en ruil een boek. Laat je telkens verrassen door de mooie titels die je er aantreft. Volgende maand gaat onze mini-bieb tour door het Westland, regio Den Haag. Houd mijn facebookpagina in de gaten, zodat je met ons mee kunt genieten. En wil je onze boeken zelf aanschaffen of cadeau geven (ook leuk)? Klik dan op de linkjes in onderaanstaande plaatjes om ze te bestellen:

4 thoughts on “Het leesgeluk staat op straat”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: