Het fantastische effect van schrijven aan zee

Een wetenschappelijk project genaamd BlueHealth heeft onderzoek uitgevoerd om het verband te ontdekken tussen nabijheid van de zee en gezondheidsniveaus, zowel fysiek als psychologisch. 
Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek nodig om dit te bewijzen, maar vind het wel interessant. Al 5 jaar geef ik mijn schrijftrainingen aan zee. Vorige week ook weer. Behalve dat we er ontzettend van opknappen, is de schrijfinspiratie overweldigend.

We verzamelen altijd bij Beachclub Titus, in Den Haag-Kijkduin. Mijn vaste stek; ik ken het personeel, het is goed bereikbaar via de trap vanuit de duinen en in Kijkduin kun je gratis parkeren. Ik start met mijn introductie, de groep maakt kennis met elkaar en we doen wat opwarm-schrijfoefeningen. Want ja, we schrijven met pen en papier en dat zijn we vaak niet meer gewend. 

Schrijven is luisteren
Door die opwarmoefeningen ontstaan al de eerste blogjes. We luisteren met volle aandacht naar elkaars schrijfsels. Vaak luister ik met mijn ogen gesloten. Dan voel ik de woorden, de trillingen, de energie en de emoties. Ik hoor meteen of iemand vanuit haar hoofd heeft geschreven of vanuit haar hart. En dat laatste is natuurlijk wat ik je leer. Ik geef feedback, tips en ik leer je mijn slimme blogstrategie, zodat jij voortaan ook in 20 minuten een een blog op papier hebt.

Buiten schrijven is zen
Doordat we buiten zitten, onder het genot van een lekkere koffie of thee, de zon op ons gezicht, de zeebries door onze haren, worden we allemaal in no time zen. Tussendoor geef ik schrijfoefeningen die je lekker in je eentje doet. Schrijfboekje en pen mee, je installeert je billen in het zand of op een strandbedje, je tuurt over de zee en laat al je zintuigen werken.

De zee verbetert het bewustzijn
Iedereen, echt iedere cursist zie ik rustig worden, ontspannen, landen aan zee. En dat bevestigt het team van wetenschappers door het BlueHealth onderzoek. Zij hebben ontdekt dat de geluiden van de zee een gebied van de hersenen stimuleren dat de prefrontale cortex wordt genoemd, de plek die verantwoordelijk is voor emoties en gedachten.Dit verbetert het bewustzijn en emotioneel welzijn. 

De golven nemen de angst mee
En niet alleen het geluid van golven die op de kust slaan heeft een kalmerend effect (het geluid van golven verlaagt het cortisolniveau, die verantwoordelijk is voor stress), maar de golven laten negatieve ionen vrij. Als we in de buurt van de zee zijn hebben we de neiging om die te absorberen met ademhalen; dit stelt ons in staat om meer zuurstof in te ademen en daarom de niveaus van serotonine aan te passen, het hormoon dat angst reguleert. 

Stabiel en veilig met je voeten in het zand
En dat is nog niet alles. De neurowetenschapper Michael Merzenich zei dat de nabijheid van de zee en het feit dat je met je voeten stevig op het zand van het strand staat, ons een gevoel van stabiliteit en veiligheid geeft tegen externe bedreigingen. En de visie van de vlakke horizon van de zee in de verte stelt ons gerust en geeft ons een gevoel van kalmte en meer veiligheid.

Schrijfangst overwonnen
Daarom vloeien de meest prachtige blogs uit ieders pen, worden er kwetsbaarheden gedeeld en wordt schrijfangst overwonnen. Het voelt gewoon veilig, stabiel en kalm. Nu straal ik dat ook uit, althans dat zeggen mijn klanten altijd. Dus ik en de zee versterken elkaar. De ideale combinatie. 

Wil je ook schrijven aan zee? Plan dan een schrijfcoach-consult met mij in, dan spreken we lekker af aan zee.

8 thoughts on “Het fantastische effect van schrijven aan zee”
  1. Oh heerlijk dat ik nu weet wat ik al voelde.
    Lang leven de wetenschap en lang leven intuïtie. Hiep hiep hoera, ze komen bij elkaar.

  2. Absoluut Marije, ik ga al jaren naar de zee om inspiratie op te doen voor onder andere het schrijven. Zowiezo geeft het water mij rust. Ook omdat ik op het water ben opgegroeid, dat geeft een dubbel goed gevoel. Niets zo heerlijk om het ruisen van de golven over het zand te horen en de frisse zilte geur op te snuiven. Geniet van het schrijven. Lieve groet, Ansje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: