Het effect van het woordje ‘niet’

Wist je dat ons zenuwstelsel het woordje ‘niet’ niet kent? Probeer maar eens uit: Denk niet aan een roze olifant. We kennen ‘m allemaal. En wat gebeurt er? We zien het plaatje van een roze olifant zo op ons netvlies, toch? Interessant, want wat kunnen we dan wél met het woordje ‘niet’?

Het grappige van ontkenningen is, dat als je wilt dat iemand ergens niet aan denkt, het dan juist gebeurt! Door de ontkenning wordt er onbewust meer nadruk op gelegd. Zo zit ons brein nou eenmaal in elkaar.

“Spelen met taal wordt daardoor nog leuker”

Ons onbewuste kent het niet
Het woordje ‘niet’ is slechts een taalkundig gegeven, ons onbewuste kent het niet. Als je tegen je kinderen zegt om niet te gaan rennen… wat gebeurt er dan? Precies… dan rennen ze juist wel. Het is slimmer om tegen je kinderen te zeggen: “Blijf rustig naast mij lopen op de stoep.” Je richt je dan op wat je wél wilt dat er gebeurt. Hierdoor is de kans veel groter dat dat ook gebeurt.

“Een ontkenning leidt juist de aandacht naar hetgeen je ontkent”


Hoe gebruik je niet dan wél?
Er is een manier om doeltreffend met ontkenningen om te gaan. Bijvoorbeeld als iemand zegt: Ik ben hier zo slecht in! Dan zet hij zichzelf klem. Hij brengt zichzelf in een onhaalbare positie. Hij is er zo slecht in, het gaat hem nooit lukken. Het heeft in feite geen zin om het te proberen, want hij is er toch heel slecht in, daar is hij van overtuigd.
Kijk wat er gebeurt als je die zin verandert in: Ik ben er nog niet zo goed in. Dat klinkt heel anders, want uit deze zin blijkt dat hij er op dit moment nog niet zo goed in is en dat hij wel een mogelijkheid ziet om er beter in te worden. De aandacht gaat naar het woordje ‘goed’.
Zeg of schrijf de ontkenning voor het woord dat positieve aandacht nodig heeft. En richt je tijdens een gesprek op wat je wél wilt bereiken. Als je het nog niet zo makkelijk vindt om op deze manier te spelen met taal, ben je wel al bewust aan het leren om hier beter in te worden.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar een schrijftraining. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken. 

0 thoughts on “Het effect van het woordje ‘niet’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: