Het beste van twee werelden

We schrijven februari 2020. Lekker op wintersport en daarna er weer fris tegenaan. Dat was de gedachte. How innocent we were. Bij thuiskomst werd manlief vriendelijk verzocht om huiswaarts te keren want ‘jullie komen toch uit Noord- Italië?’ De periode daarna is bekend. Een periode van beduusde mentale toestand to aan het besef ‘we moeten wel door’.

Waar was ik nou met m’n gereis door Nederland naar zaaltjes waar mensen wilden werken aan hun persoonlijke of teamontwikkeling? Voorlopig even geen klassikale bijeenkomsten was het devies. Bedenkingen natuurlijk bij het ontwikkelen van individueel en teams via beeldscherm. 

Wat als het wel kon? Vraag ik mijn coachees geregeld, gebruikmakend van één van de NLP- technieken. Ik stelde de vraag ook aan mezelf. En ik niet alleen. Een periode van versnelde innovatie brak aan; klassikale programma’s werden in allerijl omgebouwd, e-learnings ter ondersteuning van virtuele sessies ontwikkeld. We ontdekten, we experimenteerden, we dachten ’is dit het nou?’ en we kwamen tot de slotsom ‘dit wil ik best behouden’. 

De omslag
Tot er ergens rond de zomer een omslag kwam. Of we er genoeg van hadden, of dat werd gezegd dat het wel weer kon; ik weet het niet meer. Maar feit is dat we sinds juni weer een beetje onder de mensen komen. Verrijkt met onze digitale vaardigheden bouwen we al co-creërend met onze opdrachtgevers aan programma’s  waarin we zowel contactmomenten hebben via scherm, via de camera en fysiek, als het kan en als het toevoegt. We doen wat nodig is om het beoogde resultaat te bereiken.  

De hybride aanvliegroute
Het nieuwe normaal van blended learning lijkt voor mij op een hybride auto. Een auto brengt je van A naar B. De vraag is: wanneer schakel je over van elektrisch naar benzine of andersom? Een hybride auto is volgens mij ontwikkelend omdat ie elektrisch wil zijn. Indien noodzakelijk schakelen we over op benzine. Een business trainer/coach reist met mensen en teams mee om ze begeleiden in het behalen van hun doelen. Een hybride coach/trainer schakelt van persoonlijk contact naar virtuele ondersteuning; we doen wat nodig is. 

Elkaar in de ogen kijken 
Digitaal leren maakt ons efficiënter. Aan beide kanten van het scherm ben je direct, to the point en je laat het wel uit je hoofd om te tutten, vind ik. En toch, in sommige situaties helpt het om elkaar in de ogen te kijken, en dan niet via het camera-oogje bedoel ik. Ik bedoel fysiek op 1,5m afstand. Het helpt in het contact en als coach helpt het ook in herkennen van signalen. Zowel bij individuen als wanneer het gaat om de teamdynamiek. Zit je in een zaal met een team, dan voel je de onderstroom, je ziet het in gedragspatronen, en je hebt de keuze om daarop in te grijpen. Via het beeldscherm mis je zaken. 

Mijn afkomst niet verloochenen
Natuurlijk gooien we met het badwater het kind niet weg. We zouden wel gek zijn. Maar ik vergeet niet waar ik vandaan kom. Het heeft even geduurd en we hebben er een coronagolf voor moeten doorstaan, maar beetje bij beetje hoor ik opdrachtgevers zeggen: de waarde die jij toevoegde zat ‘m toch altijd in het persoonlijk contact. Juist dat is wat we nu nodig hebben. Inhoudelijk kunnen we ons werk wel doen, vanachter dat beeldscherm. Maar persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling, oefenen op vaardigheden, feedback geven vragen ontvangen, spiegelen, confronteren; dat is de slag die we ook willen blijven maken. 

Een niche market
Dat is waarvoor opdrachtgevers me kennen en me inhuurden. En dat is ook nu weer waarom opdrachtgevers zaaltjes inrichten waar kleine groepen op gepaste afstand gecoacht en getraind mogen en kunnen worden. In veel organisaties is zo’n ‘get together’ ineens een speciale gelegenheid, een uitzondering ook. Iedere keer wanneer ik bij aanvang van een teamsessie de Covid-etiquette ter sprake breng en de gehele groep ervoor verantwoordelijk houd, gaat iedereen daar in alle ernst in mee. Met al m’n ‘old school’ ervaring voelt het voor mij dan alsof ik me in een niche-market bevind; wie had dat ooit gedacht.

0 thoughts on “Het beste van twee werelden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: